Pirms raksta ievietošanas gribēju noskaidrot kas ir klasiskā skābo kāpostu zupa, jo klasikas vārdu savām zupām piedēvē daudzi, bet recepte katram savādāka.
Sāku skaidrot no pašiem pamatiem, proti, ieskatījos Tezaura skaidrojoša vārdnīcā
http://tezaurs.lv/#/sv/klasika, bet tur šo vārdu attiecina tikai uz rakstnieku, mākslinieku, zinātnieku darbiem un uz antīkiem literatūras un mākslas darbiem.
Izsecināju, ka savu skābo kāpostu zupu, lai arī tās recepte man ir pārmantota, pārbaudīta un manā draugu un radu pulkā atzīta, nekādā gadījumā nesaukšu par klasisku.
Tātad, es gatavošu skābo kāpostu zupu savā gaumē.
Vairums saimnieču šo zupu nevāra kopā ar gaļu vienā katlā, bet gaļas buljonā un izvārīto gaļu zupai pievieno beigās. Man tas daudz vienkāršāk.
Parasti skābo kāpostu zupu vāru ar svaigu cūkas gaļu. Nav slikti, ja ir arī kāds liellopa buljona kauliņš, jeb saldētavā glabājas gatavs iesaldēts liellopa buljona trauciņš. Obligāts noteikums: vispirms nokveldināt svaigo gaļu. Par to jau esmu rakstījusi arī citās receptēs, kur gaļu gatavoju vārot.
Īsumā:
Zupai paredzēto gaļu un kaulus palielā katlā pārleju ar aukstu ūdeni, uzvāru un lēni vāru vēl apm 5 minūtes, kamēr iznāk visas tumšas putas. Visu ūdeni noleju, noskaloju aukstā ūdenī gaļu no pielipušajām putām un izmazgāju katlu, jo putas ir paguvušas jau pielīmēties pie katla malām. (Ja ūdeni neliesi nost, bet mēģināsi no virsas noputot, liela daļa putu paliks zupā un tas piedos īpatnēji sīvu piegaršu).
Produktu proporcijas nav stingri jāievēro. Man šajā reizē bija svaigas, gaļīgas cūku ribiņas 800 gr. Pēc kveldināšanas lieku gaļu atpakaļ tīrā katlā. Pievienoju uzreiz skābos kāpostus. Ja skābie kāposti ir stipri skābi, uzreiz pievienoju smalki sagrieztus svaigos kāpostus. Manā gadījumā skābie bija apm.700 gr, svaigie 300 gr. Vēl pievienoju sauju noskalotas grūbas, vai rupjus miežu putraimus, sasmalcinātu sīpola galvu, apm. 10 melno piparu graudus, tējkaroti ķimeņu sēklu, sasmalcinātu selerijas kātu, vienu skaidiņās sarīvētu burkānu tējkaroti sāls un ēdamkaroti cukura. Šoreiz eksperimentam pierīvēju vēl apm. 100 gr oranžo riekstu ķirbi. Pārleju ar aukstu ūdeni, lai visu pārsedz un lieku vārīt. Kad katla sastāvs uzvarījies, samazinu karstumu, uzlieku katlam vāku ar caurumiņu un vāru bez pieskatīšanas 2 stundas.