Kamēr ganījos pa “Riga Food”, draudzene atsūtīja īsziņu, ka organizē svaigu šitāke iepirkumu no zemnieku saimniecības “Garīkas“. Man vēl nebija attiecību ar šīm sēnēm, bet tagad ir, jo Kurzemes stendā aprunājos ar jauko “Garīku” saimnieku Andri Vjaksu, kurš man laipni izstāstīja, kā tās aug un kā gatavot. Pavisam vienkārši, rezultāts ļoti garšīgs!
Šitaki sēņu mērce3
Vielas:
puskilo svaigu šitaki sēņu (pabaros 3-4 personas. kaltētās te neder – cita opera)
pāris vidēja izmēra sīpoli
olīveļļa un drusku sviests cepšanai
saldais krējums (apmēram 100 ml. “Garīku” saimnieks ieteica ņemt pusi uz pusi saldo un skābo krējumu, bet skābais man mājās nebij – tāpat sanāca itin labi)
sāls, pipari pēc garšas
Gatavot:
Sīpolu nomizo, sakapā parupjos gabalos un olīveļļā un sviestā uz mērenas uguns sacep. Noliek malā un izslauka pannu ar papīra dvieli.
Kamēr cepas sīpols, darbojieties ar sēnēm – svaigas šitāke nevajag mazgāt, tās aug uz koku stumbriem, tāpēc ir pavisam tīras un nav nekāda iemesla tās lieki pakļaut ūdens procedūrām, kas neko nedos, tik vien kā liks sēnēm kā švammēm uzsūkt mitrumu. Nogriežiet kātus (tie ir pārāk stiegraini) un cepurītes sagriežiet ap centimetru biezās strēmelēs. Sēnes vairākos piegājienos apcep olīveļļā un sviestā – visas kopā likt nevajag, svarīgi ir veikli sacept vienā kārtā, lai neatņemtu pannai siltumu. Gatavās sēnes lieciet malā, kad pēdējā deva ir sacepta, tad beriet pannā visas šitāke līdz ar sīpoliem, pielejiet nedaudz krējumu, pieberiet sāli, piparus un maisot uzkarsējiet – gatavs!
Tā kā šitāke sēnes nāk no Austrumiem (un man mājās nebija kartupeļu), es tās pasniedzu ar vārītiem basmati rīsiem – burvīgi!