Daudziem ar nosaukumu "šokolādes kūka" asociējas sauss olu biskvīts, kuram daļa miltu aizstāta ar kakao - nekā īpaša. Zviedrijā gan ļaudis šokolādes kūku gatavo pavisam savādāk. Tā ir ar izteiktu rūgtās šokolādes garšu, lipīga, ar sausu, glazūrai līdzīgu virskārtu. Sakārdināju? Tad uzrakstīšu, kā tādu gardumu var pagatavot.
Nepieciešams:
100g sveista
2 olas
300g cukura
200 g miltu
3 ēdamkarotes kakao
1 ēdamkarote vaniļas cukura
Sviestu izkausē un tajā iejauc cukuru un vaniļas cukuru, noliek malā, lai atdziest, bet ne sastingst. Miltus rūpīgi sajauc ar kakao, piesit olas, pielej jau padzisušo sviesta un cukura maisījumu. Rūpīgi samaisa visas sastāvdaļas, līdz iegūst viendabīgu mīklu. Mīkla būs bieza, ķēpīga. Mīklu pārliek izjaucamajā cepamajā formā un izlīdzina vienmērīgā kārtā. Mīklas slānim jāsanāk maksimāli 3 cm biezam, bet visgardākā šī kūka sanāk, ja tā ir tikai 1.5 līdz 2 cm bieza. Ja izjaucamās formas nav, tad var lietot arī jebkuru citu formu, tikai tajā jāieklāj cepamais papīrs, lai gardumu pēc tam viegli varētu izvilkt no formas. Kad nu esam beiguši cīņu ar mīklu, šaujam to 175 grādu kasrtā krāsnī uz 20 minūtēm. Atdzisušu kūku griež gabaliņos, nenoņemot no formas pamatnes. Katru gabaliņu ar kādu kūkas lāpstiņu vai tamlīdzīgu instrumentu "atlauž" no pamatnes.
Ja kādam liekas, ka šādai kūkai lietot sviestu ir lieka izšķērdība, tad sviesta vietā var lietot cepamo (tikai ne uz maizes smērējamo) margarīnu vai pat eļļu, kurai nav specifiskas piegaršas. Gala rezultāts vienalga būs gana gards.