...jeb risoto MehāniskāBerze gaumē. Risoto ir vairāki varianti, bet manas garšas kārpiņas par labāko atzīst tieši šo variantu Pirmo reizi gatavoju šo uz savu vārda dienu tālajā 2012. gadā...toreiz tā bija tīrākā improvizācija, kas izdevās uz urrā.
Risoto brālēns...2
Receptei vajadzēs:
- 0,5kg rīsus (pēc jūsu izvēles, bet es dodu priekšroku gargraudu brūnajiem rīsiem)
- 0,5kg malto gaļu (vislabāk der cūcītis, bet man šoreiz ir truša gaļa)
- rīvētus burkānus (cik paši vēlaties, bet neiesaku skopoties)
- dilles, lociņus tā pavairāk
- universālo garšvielu
- kariju
- sāli
- maltus melnos piparus
- eļļu cepšanai
Vispirms rīsus noskalojam un pamērcējam ūdenī, tad liekam vārīties. Pievienojam nedaudz sāls. Ar sāli aizrauties nevajag, jo vārītos rīsus vienalga jāskalo. Slinkākie var vārīt rīsus, kas ir jau paciņās.
Kad rīsi sāk vārīties, tad varam sākt cept burkānus, pievienojot nedaudz eļļas. Man šoreiz saldēti rīvētie burkāni, jo slinkums bija iet uz pagrabu. Sākumā likās, ka būs pietiekami, bet sacepot izskatījās pamaz.
Kad burkāni ir nedaudz pacepušies, sagriežam lociņus un metam klāt. Lociņi bija tik, cik bija, vairāk nebija sadīguši, bet noteikti prasījās vairāk.
Liekam pannā un piemetam labi daudz dilles. Man šoreiz saldētās dilles vēl no vasaras, lai nav veikalā jāpērk mākslīgi audzētās.
Kad viss ir smuki sacepies, tad liekam klāt gaļu un cepam tālāk. pamazāk liekam klāt sāli, piparus, nedaudz universālo garšvielu - visu pēc garšas, cik nu kuram patīk. Iesaku sākumā pamazāk pielikt, jo klāt nāks vēl karijs. Beram klāt arī kariju, tā pavairāk. Tas nekas, ja liksies pa stipru. kad pieliks rīsus, tad garšas savienādosies un savilksies.
Šai receptei vislabāk ir malta gaļa un kūpināta gaļa 50:50, bet kaut kā veikalā galīgi izskrēja no prāta, ka vajag kūpināto gaļu arī. Ar vienu malto gaļu arī sanāk garšīgi. Kāds jau varbūt pamanīja, ka es neliku klāt sīpolus. Neesmu sajūsmā par ceptiem vai vārītiem sīpoliem. Ir ēdieni, kuros vajag un kuros labi garšo, bet šajā manas garšas kārpiņas saka, ka nevajag.
Izvārītos rīsus liekam caurdurī un noskalojam lipekli. Liekam visu pannā un maisām kopā. Pie reizes pagaršojam un noregulējam garšu ar garšvielām. pacepam dažas minūtes uz nelielas liesmas un gatavs. Paciņās vārītos skalot nav jēgas, ķēpa vien sanāks, tāpēc tos uzreiz liekam klāt pannā.
Gatavs Man sanāca nedaudz par daudz, lai ietilpinātu pannā, tāpēc es pārliku katlā. Rīsi nokrāsojas dzelteni no karija. Pēc skata redzams, ka lociņus un burkānus vajadzēja vairāk. Ar burkānu daudzumu nošāvu greizi, bet lociņi cik bija, tik bija. Nezinu, kā jums, bet man patīk, ka karijs ir tā pavairāk. Tūlīt pateikšu, kāpēc. Es lieku risoto uz šķīvja, pievienoju nedaudz skābo krējumu un klāt dzeru kefīru. Pēc risoto mutē sāk nedaudz dedzināt, bet tikai nedaudz. Un kefīrs kā reiz ir tas, kas vajadzīgs klāt. Garšas sajaucas un manas garšas kārpiņas ir sajūsmā
Ceru, ka arī jums garšos!