Kad atradu šīs kūkas recepti, sapratu, ka Ziemassvētku laiks būs īstais brīdis, lai to gatavotu. Neilgi pirms Ziemassvētkiem šo kūku pagatavoju- tā patiešām garšo pēc svētkiem! Piparkūku garšvielas tiek liktas gan pie biskvīta, gan krēma, tādējādi radot Ziemassvētku noskaņu. Jūs vēl varat paspēt iekļaut to savā svētku ēdienkartē!
Nepieciešamās sastāvdaļas:
Biskvītam:
*5 olas
*5 ēd. k. pūdercukurs
*1 ēd. k. piparkūku garšvielas (man “Santa Maria“)
*5 ēd. k milti
*šķipsniņa sāls
Pildījumam:
*500g biezpiens
*500g saldais krējums
*100-120g cukurs
*1 ēd. k. piparkūku garšviela
*3 paciņas putukrējuma stindzinātājs
*6 ēd. k. brūkleņu ievārījums
Visai:
*300g saldais krējums
*1 paciņa putukrējuma stindzinātājs
*3 ēd. k. pūdercukurs
*4-5 ēd. k. Lāču rupjmaizes rīvmaize
Pagatavošana:
Ņem apaļo formu (26 vai 28 cm diametrā) un ietauko (ja vēlas, var ieklāt cepamo papīru). Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Baltumiem pievieno sāli un saputo stingrās putās. Dzeltenumus kopā ar pūdercukuru un piparkūku garšvielu kārtīgi saputo. Dzeltenumiem iesijā miltus, vēlreiz saputo. Baltumus iecilā pie dzeltenumiem, mīklu lej ietaukotajā formā. Lai biskvīts izceptos vienmērīgāk, formu var pārklāt ar cepampaīru. Veidni liek cepeškrāsnī un cep 20-25 minūtes.
Gatavo krēmu. Ja biezpiens ir graudains, ieteiktu to sablenderēt vai izberzt caur sietu. Biezpienu liek lielā bļodā, pievieno saldo krējumu, cukuru, piparkūku garšvielu un putukrējuma stindzinātāju. Visu masu puto, līdz tā kļūst stingra.
Kad biskvīts atdzisis, to pārgriež uz pusēm. Virsū apakšējai ripai smērē ievārījumu (daudzums atkarīgs no paša ieskatiem). Biskvītam apkārt liek cepamformas malu, lai kūka veidojas apaļa un nesašķiebjas. Pa virsu ievārījumam smērē pusi no biezpiena krēma, tad atkal biskvīta kārta un atlikušais krēms.
Gatavo virskārtu. Saldajam krējumam pievieno pūdercukuru, stindzinātāju un sakuļ.
Kūkai noņem aplikto veidnes malu. Gan virspusi, gan malas nosmērē ar putukrējumu. Kūkai pa virsu ber rīvmaizi.
Piebilde:
Es kūku gatavoju veidnē, kuras diametrs bija 26 cm. Gala rezultātā visas sastāvdaļas izrādījās mazliet par daudz. Savā receptē esmu norādījusi sastāvdaļas, kādas derēs tieši 26 cm veidnei, bet ja kūku negrib tik biezu, var ņemt 28 cm veidni.
Kad ciemiņiem vaicāju, kas kūkai virspusē, varianti bija dažādi- pirarkūkas, kanēlis u.c., bet īsto versiju neviens neatminēja. Kūka visiem garšoja, tāpēc kādreiz pagatavošu atkal