Plovu veidi ir simtiem, šo konkrēto recepti atveda mans tēvs no Uzbekistānas.
Protams recepte lēnām ir piedzīvojusi transformācijas, jo netika pierakstīta bet gatavota pēc atmiņas.
Plovu veidi ir simtiem, šo konkrēto recepti atveda mans tēvs no Uzbekistānas.
Protams recepte lēnām ir piedzīvojusi transformācijas, jo netika pierakstīta bet gatavota pēc atmiņas.
Uzbeku plovam pamatā ir trīs sastāvdaļas, gaļa, sīpoli un rīsi, un nekādi tomāti. *
Tātad gatavojam Plovu.
Vajadzēs:
2,5 glāzes rīsu (kādi grami 400)
600 grami gaļas, es izmantoju cukgaļu, bet var izmantot jebkuru, izņemot zivi
kādi 3-4 vidēja lieluma sīpoli
4-5 burkāni
eļļa cepšnai.
garšvielas, pipari, sāls, kurkuma (bez kurkumas var iztikt), papildus izmantoju garšvielu gaļai bez sāls.
pāris daiviņas ķiploka.
rīsus kārtīgi izskalojam aukstā ūdeni, ūdeni mainot vismaz reizes 5, tikmēr kamēr tas nepaliek tik stipri duļķains.
izskalotos rīsus atājam mirkt.
Sagriežam gaļu, un samaisām to ar garšvielām un sāli.
Sagriežam sīpolus, un uz rupjas rīves sarīvējam burkānus.
Gaļu uz karstas pannas liekam apcepties. Ķiplokus izspiežam ar ķiploku spiedi, vai ļoti smalki sagriežam, pievienojam gaļai (ķiploks nav obligāta garšviela)
Atseviķi apcepam siīpolus un burkāsnu, gan sīpoliem gan burkāniem cepšanas laikā pievienojam nedaudz sāls.
Apcepto gaļu liekam katliņā, vai čuguna "pīlē".
Pievienojam, sīpolus un burkānus, visu samaisam.
Ja nepieciešams pielejam ūdeni tā lai tas nosegtu gaļu, bet ne vairāk.
Liekam vāku virsū un sautējam kamēr gaļa gatava - to nevar paredzēt jo atkarīgs kāda gaļa trāpās.
Kad gaļa gatava, no iemērktajiem rīsiem nolejam lieko ūdeni, un liekam VIRSŪ gaļai NEMAISOT ! Tas ir būtiski. **
Skatamies cik daudz ir šķidruma, tam rīsi jānosedz apmēram pirksta biezuma slānī.
Liekam vāku virsū un uz mazas uguns sautējam nepilnas 10 minūtes, laiku pa laikam pārbaudot rīsus. Tiem jābūt vidū nedaudz cietiem, pats viducis.
Nelielu daudzumu kurkumas izšķīdinām ūdenī, un pievienojam plovam, tas dos patīkamu mazliet dzeltenīgu krāsu, un papildus garšās. Visu samaisam.
Tad uguni izslēdzam, un trauku kārtīgi sasedzam ar dvieļiem, vismaz 2 kārtas, tā lai maksimāli saglabātu siltumu. atstājam uz 30 minūtēm.
Plovs gatavs var pasniegt ar krējumu.
Bet cieniet šo garšigo ēdienu un nebojājiet to ar ketčupu.
Neliela piebilde par sāli, atceraties ka rīsi arī paņems savu daļu sāls, tāpēc gaļai ar burkāniem un sīpoliem, jābūt nedaudz pasāļai, bet ne pārāk..
Rīsus izmantojiet parastos, bet ne tvaicētos, vai no paciņāsm (tie arī ir tvaicētie), tvaicētie rīsi saķeps, un nebūs irdeni.
* Tomāti ir ievests augs tāpat kā kartupeļi, dienvidu zemēs (Uzbekija utt.. viņi parādijās tikai 20 gadsimtā. Starp citu Latvijā arī.
Tā kā, klasiskajā plovā viņu nav un nevar būt.
Un vel trakāk ir tomātu pasta - to ieviesa padomju virtuve, precīzāk armijas virtuve, kur rīsus ar nelielu daudzumu gaļas un tomātu pastu sauca par plovu, šo maisījumu noteikti atcerās visi kam šobrīd ap 40 un vairāk.
** Rīsus ar gaļu nemaisa divu iemeslu dēļ,
1. rīsus "nepieraus" pie katla dibena (rīsi intensīvi sāks uzsūkt ūdeni, un tos viegli var pieraut pie katla, rezultātā tie piedegs un sabojās visu ēdienu)
2. tie sautējās gaļas tvaikos, piesūcoties ar garšām.
Oh, izskatās brīnumgardi. Vienīgi gribētos zināt kapēc rīsi ir jāskalo?
Protams, ka neizskatās garšīgi. Tev jau labāk patiktu makdonaldā hamburgeru aprīt, stulbais lops. Starp citu izskatās garšīgi.
Man pilnīgi vienalga kāda gaļa tur ir, galvenais lai ir garšīgi,bet INTROTHEWILD ir sava taisnība. Ja runājam par gaļu, tad pamēģiniet uzbekam cūkgaļu piedāvāt.