Parādīšu bildēs kā tiku pie Lieldienu pīrāgiem.
Noderēs tiem, kam nav daudz Eiro maciņā.
Parādīšu bildēs kā tiku pie Lieldienu pīrāgiem.
Noderēs tiem, kam nav daudz Eiro maciņā.
Nopirku liela lopa stilba kaulu, skaisti pārzāģētu, svaigu. Cena 1,15 Eiro par kg. Tur ir gandrīz 3 kg, par 3,25 Eiro. Paskati cik daudz gaļas klāt.
Es daru tā. Vispirms gaļu nokveldinu t i.nomazgāju, lieku austā ūdenī, lai tas apņem gaļu un lieku vārīt. Tad, kad ūdens uzvārījies vēl vāru 2-3 minūtes. Noleju visu šķidrumu ar putām, zem krāna noskaloju visus gaļas-kaulu gabalus no putām, izmazgāju katlu, jo putas jau paspējušas pielipt pie katla sienām. Salieku atkal visu katrlā, pārleju ar tīru ūdeni un lieku vārīt. Bildē redzams šis moments, kad gaļa jau nokveldināta tīra. Kad uzvārās, nogriežu pavisam mazu gāzes liesmiņu, lai tik-tiko vārās.
Notīru sīpolu, atstājot vienu tumšās miziņas kārtu krāsai. Apcepu kopā ar burkāniem nelielā sviesta pikucī.
Lieku katlā apceptos burkānus, sīpolus, melnos piparu graudus, selerijas un pētersīļa saknīti.
Uzlieku vāku ar caurumiņiem, lai ir neliela tvaika noplūde. Pēc stundas vai mazliet ātrāk izņemu burkānus, jo tie jau gatavi.
Tagad vismaz divas stundas var vārīt uz lēnas uguns bez pieskatīšanas un darīt citus darbus. Pēc dažām stundām pārbaudīt vai udens nav novārījies, apgrozīt gaļas- kaulu gabalus pievienor pēc garšas sāli, vēl pievienot dažas lauru lapas un ķiploka daivas. Turpināt vārīt vēl tāpat apm. 2 stundas. Skaitās izvārīts, ja bez piepūles var izņemt plikus kaulus.Kad virums mazliet padzisis, caur sietiņu noleju buljona lielāko daļu burkās. atdzesēju un ledusskapī. Gaļu pašķiroju. Liesākos gabalus atlasu pīrāgiem, pārējos sagriežu nelielos gabaliņos, salieku traukos kopā ar atlikušo buljonu - tā būs aukstā gaļa, jeb zilcgaļa. Te bildes nav, jo bija ju vēls un izrādījās, ka jālādē fotoaprātam baterija.
Nākošajā dienā, kad viss atdzisis noņēmu no buljona un aukstās gaļas virsmas sastingušos kaulu taukus. Ledusskapī tie ir cieti, bet istabas tempertūrā kļūst mīksti. Tos var izlietot, gatavojot citus ēdienus.Daži piemēri.
Nedudz rīsu noskaloju un apvārīju vispirms ūdenī, tad ūdeni nokāsu un pievienoju nedaudz buljona un arī kaulu taukus.Vēl pievienoju vienu vakardien vārīto burkānu un nedaudz gaļas. Ja pievienotu vēl kečupu- gandrīz vai plovs. Sāli beigās pēc paša garšas. Ļoti sātīgs un gards ēdiens.
Vēl tās pašas dienas pievakarē uzcepu trīs kartupeļus ar saldētām zaļajām pupiņām, (tās gandrīz vienmēr atrodamas manā saldētavā) un veselu sīpolu. Cepšanai izmantoju nedaudz augu eļļas un kaulu taukus. Klāt kārtīgu šķēli zilcgļas ar mārrutkiem krējumā. Garšīgi! Nomēģināju arī tasi buljona kopā ar burkānu un dillītēm. Buljons ļoti koncentrēts- tas jātšķaida ar verdošu ūdeni. Tā nav pašreklāma ko rakstu, bet vienkāršas lietas, ko parasti steigā nedarām, kaut patiesībā te ir apslēpta laika ekonomija.
Nu jau trešā diena - nolēmu nofotografēt kas vēl ir no 3- Eiro kaula bagātības: 1 litrs koncentrēta - atšķaidāma augstvērtīga buljona, Zilcgaļa apm.800 gr, kaulu tauki 300 gr. un 700 gr liesa vārīta liellopa gaļa Lieldienu pīrāgiem.
Mīklu pīrāgiem taisīšu atkal ar auzu pārslu piedevu. Sasildu 0,5 l piena, pievienoju glāzi vislētāko pilngraudu auzu pārslu, divas glāzes miltu, ēdmkaroti cukura, 1/2 tējk. sāls, paciņu sausā rauga. Ar koka karoti samaisu un piesedzu ar tīru dvielīti, atstāju istabas temperatūrā, lai uzbriest auzu pārslas un mīkla uzrūgst.
Samaļu pīrāgiem paredzēto vārīto gaļu.
Pie tādas uzkodas bez tosta nekādīgi neiztikt :
Vai var uzkāpt debesīs pa vienu saules staru? Var, ja tev ir tik daudz pavasaru, ja ir tavas zemes kokiem tik daudz zaru, kas var saules matus spīdīgos un garos izķemmēt ar zaļu ķemmi miljons staros... (O. Vācietis)
Visiem spokiem lustīgas Lieldienas !
Sveicu visus šajā brīnumainākajā laikā, kad viss zied un staro. Novēlu labi atpūsties un protams pieēsties olas.