Ahoi! Šodien esmu klāt ar superīgu, ņammīgu pīrādziņu recepti. Pīrādziņi sanāk pufīgi un smaržīgi. Savā gatavošanas vēsturē esmu izmēģinājusi entās mīklas, bet šo esmu atzinusi par labāko pīrādziņiem. Jāpiemin, ka bulciņām šī mīkla nederēs. Bulciņas sanāk pacietas, bet pīrādziņiem vienkārši super. Nezinu, kāpēc tā, tāpēc neprasiet
PPP - Perfekti Pufīgie Pīrādziņi4
Vienai porcijai jeb 40 pīrādziņiem nepieciešams:
- 250ml piens
- 200g margarīns (ar Delma sanāk visgaršīgāk, manuprāt) Margarīna vietā var lietot 150g sviesta, bet tad piena daudzums jāpalielina par 50g
- 1-2 ĒK cukurs (atkarībā, cik saldu vēlaties)
- 1 TK sāls
- 600g milti (parasti vajag pāris saujas vairāk)
- 1 paciņa sausais raugs 11g (vislabākais raugs, kāds šobrīd ir pieejams - Saf Instant, vienīgais, no kura nepaliek rauga pēcgarša vai piegarša). VAI 50g slapjais raugs
- 450-500g kūpinātas gaļas pēc jūsu izvēles, bet vislabākais ir cauraudzītis, cūku vaigi vai tīrs speķis
- sīpoli (cik paši vēlaties)
- malti melnie pipari
- 1-2 olas pīrāgu pārziešanai
- ķimenes un sezama sēklas pārkaisīšanai (nav obligāti).
Šodien mēs taisam divas porcijas, tāpēc mums visas sastāvdaļas dubultā.
Iesveram katliņā pienu, margarīnu, cukuru un sāli. Liekam karsēties, lai margarīns izkūst. Šeit ir ļooooti svarīgi nepārkarsēt, jo šķidrums nedrīkst būt karstāks par 40 grādiem, citādi sanāks plaucēta mīkla vai tamlīdzīgi. Ja nu ir sanācis par karstu, tad padzesējam, pirms mīcām iekšā miltus.
Margarīns ir teju izkusis. Nedaudz pamaisām ar roku, ja nepieciešams, lai kunkulīši izkūst.
Pirms ķerties pie miltiem, nepieciešams "atdzīvināt" raugu. Ieberam raugu bļodiņā, uzberam dažus graudiņus cukuru un pielejam pāris karotes siltu (nevis karstu) ūdeni. Samaisām kārtīgi un liekam bļodiņu silta ūdens peldē, lai raugs "atdzīvojas". BIldē - tāds izskatās atdzīvināts raugs. Silta ūdens pelde nav obligāta, ja jums ir silta virtuve. Mums šodien tāda pavēsa bija, tāpēc arī peldinājām siltā ūdenī.
IESIJĀJAM 600g miltus.
Kad milti ir iemīcīti, tad liekam klāt atdzīvināto raugu un mīcām visu tā no sirds. lai gan receptē oriģināli ir 600g miltu, parasti nepieciešams pāris saujas vairāk. Neesmu gan svērusi, cik tieši gramus vajag, bet jāskatās pēc konsistences. Mīklai jābūt ļoti biezai, bet ne cietai (tad zini, ka miltu ir par daudz).
Mīcām, mīcām
Kad mīkla vairs nelīp pie rokām, tā ir gatava. Pārkaisam nedaudz miltus, dvielīti virsū un iekšā ledusskapī (jā, ledusskapī!) raudzēties uz 20min. Ledusskapja durvis vēlams nevirināt šajā laikā.
Pa to laiku mierīgi sagriežam gaļu un sīpolus. Čaklākie to visu var izdarīt jau pašā sākumā. Sīpolus nedaudz apcep, pirms pievienošanas gaļai. Gaļai un sīpoliem pievieno labi daudz piparus un samaisa. Pīrādziņu garša ir ļoti atkarīga no gaļas, kādu izmantojat. Paši taču zināt, cik dažādi garšo kūpināta gaļa. Šoreiz nedaudz ieberzos ar gaļu. Smaržoja labi, garšoja labi uz maizītes, bet pīrādziņos tomēr pietrūka aromāta un garšas gaļai. Iepriekšējā reizē pirkām kūpinātu cauraudzīti, kuram bija diez gan spēcīgs mākslīgais dūms, tāda patumša kūpināta. Pīrādziņos vienkārši ideāla. Protams, mājas kūpināts cūcītis vienalga būtu labāks.
Kad mīkla ir uzrūgusi, tad ņemam laukā no ledusskapja un dalam bumbuļos pa 200g katru. No vienas porcijas jāsanāk 5 bumbuļiem, bet parasti sanāk 5,5 un citreiz pat 6, atkarībā, cik miltus pieliek.