local-stats-pixel

Nacionāli patriotiski tautiskie pīrāgi8

298 1

Kas mums latviešiem ir raksturīgs ēdienu ziņā? Pirmās divas lietas, kas nāk prātā, ir zirņi ar speķi un tumšā maize, bet šoreiz kombinācijā tiek pievienots arī tradicionālais dzēriens - kvass. Ome kvasu bieži laukos taisīja tad, kad bija palikusi pāri neizlietota rudzu vai saldskābā maize. Tie bija svētki mazam puikam - tad kvass tika dzerts, līdz to vairs nebija spēka iedzert. Šīs receptes ideja ir apvienot šos trīs elementus vienā ēdienā, kas reizē ir arī praktiski un izsaka mūsu latviešu būtību - kaislīgiem maizes, zirņu ēdājiem un kvasa malkotājiem. Tad lūdzu: tumšās maizes zirņu pīrāgi!

Sastāvdaļas :

10 šķēles kuršu tumšās maizes ar sēkliņām

Bunte lociņu, diļļu

1 sīpols

0.250 ml kvass pēc izvēles

Aptuveni 300 g pelēko zirņu (1 h noturēti siltā ūdenī, 1h vārīti)

2 olas glazējumam

Gabals cūkgaļas -cauraugušas

150-200 g kviešu vai rudzu milti

Process:

Zirņus varam taisīt vai nu uzreiz vai jau laicīgi kādā no iepriekšējām dienām. Vispirms stundu noturam tos siltā ūdenī, stundu vāram. Tad liekam karsēties pannu, apcepam sīpolu, cūkgaļu, pievienojam zirņus, apcepam kopā. Kad jau nost no uguns, pievienojam visus sakapātos zaļumus.

Mīkla pīrāgiem: sagriežam maizi smalki jo smalkos gabaliņos, pārlejam ar kvasu. Mīcām līdz viss saiet vienā lielā pļekā, kas prasa aptuveni minūti intensīvas mīcīšanās. Pēcāk pievienojam kviešu vai rudzu miltus, aptuveni 150-200 g, bet jāskatās pēc konsistences, lai mīkla ir relatīvi stingra. Saveļam bumbā.

Sadalām mīklu trejās daļās. Noliekam uz galda gabalu cepam papīru, vienu no atdalītajiem mīklas gabaliem liekam pa virsu, tad vēl vienu cepam papīru (tas tāpēc, ka mīkla ķepīga), un, ņemot palīgā mīklas rulli, izrullējam plāni jo plāni, aptuveni 2,3 mm biezumā.

Liekam pildījumu iekšā un lokam vai rullējam, kā nu ir vieglāk.

Izveidojam tīkamo pīrāga formu, maigi spaidot mīklu. Ar nazi varam iegriezt rakstu pīrāgā, kas, protams, nemaina tā garšu.

Sakuļam divus olu dzeltenumus un apsmērējam pīrāgus. Liekam cepties uz 150 grādiem 15-25 min atkarībā no cepeškrāsns, līdz pīrāgi paliek zeltaini un kraukšķīgi! Pasniegt var vienus pašus vai arī populārajiem Latgales salātiem. Sanāk ideāls našķis, ar ko pārsteigt ģimeni svētkos vai iepazīstināt kādu ārzemju ciemiņu ar latviešu ēdienu kultūru.

P.S. ja tiesam patīk šī recepte,tad lūdzu nobalso šeit(ja nu patīk tik traki ka nezin kur likties,var to darit katru dienu) piedalos ar viņu konkursā,priecāšos pat par vienu balsi

http://www.tvnet.lv/sievietem/foto_konkurss/66-recepsu_konkurss_vecmaminas_skivis/pic/4426

cheers! lai garšo!

Reklāma
Reklāma
298 1 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 8

0/2000

Super ideja, tautiski un noteikti gardi. emotion

8 0 atbildēt

Cepuri nost.

4 0 atbildēt

Lieliski:) lai veicas konkursā! +

1 0 atbildēt

Man sagribējās ēst, bet nav ko. emotion

0 0 atbildēt

Drīkst uzzināt, ko nozīmē tie simboli uz maizītēm?

0 0 atbildēt

māra,zalktis,jumis

0 0 atbildēt

Suņa paika

0 7 atbildēt