Mušmires", jeb dīvainās saulsardzenes/dižsardzenes12
173
1
Kas tā ir par dīvainu sēni? Visbiežāk, ja kādam tāda trapās pa ceļam, tai tiek iesperts ar kāju.... Bet man tā negadās, man šīs sēnes garšo vēl labāk par baravikām, un ar mušmiri sajaukt tās nav iespējams. Lūk oficiāls raksts par šo sēni: http://www.fungi.lv/macrolepiota_procera.htm
No sevis varu teikt, ka sēnei, kura atvērusies - pa vidu ir brūns pacēlums, kas tālāk pāriet brūnās un izteiksmīgās zvīņās. Viņām ir milzīgas cepures, un ļoti augsts kāts, mušmirēm nav tik augsti (ap 30 cm), kāti arī brūngani, un attiecībā pret lielu sēni - tievi. Nav kā mušmirēm skaisti balti. Pati sēne maigi smaržo pēc riekstiem.Plīvuriņš viņai pašvaks, knapi turās klāt. Jaunas sēnes arī ir ar īpatnējākām zvīņām, smaržo, ir ļoti apkļāvusies cepurīte, arī daudz lielākas un augstākiem kātiem, nekā jaunas mušmires.
Sēni gatavoju zupās, mērcēs, ēdu svaigu un ceptu kā karbonādi. Nezinātājs neatšķirs - ēd vistas karbonādi, vai sēni:D Gan gaļīgums, gan garša līdzīga. Man patrāpījās daudz sēņu, tāpēc dažas uzcepu, pārējās iesaldēju. Tā kā sēne ir uz augsta kāta, man parasti viņas ir tīras, bet cepšanas sēnes, pirms pašas cepšanas tomēr noskaloju, lai milti labāk līp klāt. Tātad, ņemam saulsardzenes......
Vēl vajadzīgs:
1) Sāls
2) Pipari
3) Milti
4) Olas
5) Eļļa, kurā cept
Saulsardzenes noskaloju, apberu ar sāli un pipariem (sāli biki mazāk, nekā parasti gaļai), panēju miltos un olā, lieku uz uzkarsētas pannas eļļā, cepu no abām pusēm, kopā kādas 3- 4 min, pāris no tām zem vāka. Ilgāk nevajag, citādi būs sausas.
Reklāma
Vēlāk kārtoju uz šķīvja.......... es jau esmu minējusi, ka ar dekorēšanu esmu uz jūs?:D
Sulīga kā gaļiņa...mmmmm, labu apetīti!
Atlikušās - nopūšu no putekļiem, sagriežu...
Reklāma
Un sasaldēju....