Medus kūka1
Sastāvdaļas
]3 olas
]5 ēdamkarotes brūnā cukura
]2 tējkarotes sodas
]1 glāze medus (~ 240 ml)
]3 glāzes miltu (400 g)
Pildījumam:
]1,5–2 l skāba krējuma
]~ 5 ēdamkarotes cukura
]1 citrons
]]apaļa tortes veidne 26 cm diametrā
]cepamais papīrs cepšanai
Pagatavošana
Olas sakuļ ar cukuru, pievieno šķidru medu. Ja medus ir biezs, to iepriekš ūdens peldē izkausē.
Olu un medus masai pievieno sodu, miltus un samaisa.
Mīkla būs vijīga un nedaudz “ķepīga”.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Uz cepamā papīra uzvelk apli, šablonam ņemot kūkas veidni 26 cm diametrā, un izgriež.
Papīra apli liek uz kūkas veidnes apakšas, ar ēdamkaroti uzliek mīklu un izlīdzina plānā kārtā. Cep sakarsētā krāsnī 3–4 minūtes.
Kad tortes pamatne ir “piepūtusies” un kļuvusi zeltaina, to izņem no plīts, apgriež otrādi un uzmanīgi noņem papīru.
Liek cepties nākamo kārtu. No dotā mīklas daudzuma sanāk 6–7 tortes pamatnes. Vienu pamatni paredz drumstalām tortes pārkaisīšanai.
Sagatavo pildījumu: krējumu liek bļodiņā un pievieno cukuru pēc garšas. Pildījumam ir jābūt skābeni saldam.
Citronu noskalo, nosusina, norīvē tam miziņu un pievieno krējumam.
Tortes pamatnes saliek citu virs citas un ar asu nazi apgriež maliņas.
Sāk veidot torti – uz katras kārtas smērē skābo krējumu.
Kad ir uzlikta pēdējā kūkas kārta, uz virsmas uzliek virtuves dēlīti un piespiež, lai kūka būtu no augšpuses plakana. Patur 5–10 minūtes.
Atlikušo tortes plāksni un nogrieztās maliņas sadrupina un apgrauzdē uz pannas viegli brūnas. Lai drupačas būtu smalkākas, tās var sablenderēt.
Torti pārsmērē ar atlikušo krējumu.
Pārkaisa ar drupačām.
Liek vēsumā uz 24 stundām.