Cenšos savos cepumos, kūkās un citos ēdienos lietot vietējos produktus. Šoreiz cepšu kēksiņus no vietējām izejvielām.
Cenšos savos cepumos, kūkās un citos ēdienos lietot vietējos produktus. Šoreiz cepšu kēksiņus no vietējām izejvielām.
Kas steidzas, kēksiņu recepte sākas 2. bildē! Vispirms neliels praktiskās latvietes padomu bonuss kā pielikums receptei
Šodien daudzi vairs nezin, ka pat sviestu var mājās sakult, ja ir īsts lauku krējums.
Es vienu litru, iefasētu kārbā nopērku katru ceturtdienu tepat pagalmā, kad atved un tirgo kāds simpātisks Vidzemes zemnieks. To izmantoju gan svaigi putotu meduskūkām, gan vāru skābā krējuma krēmu. Šodien to sakūlu sviestā. Tas ir pavisam viegli. Pārdalu divos traukos un ar mikseri istabas temperatūrā kuļot, krējums apm. 3 minūtēs pārvēršas sviestā, kas peld paniņās. Krējuma cena 3 Eur, tīrs, ūdenī izmazgāts sviests iznāk no litra 400-450 gr. Kur vēl var tik lēti nopirkt labu sviestu?
Kēksa mīklai izmantoju glāzi medus, kas vēl stāv no iepriekšējā gada. Pievienoju 150 gr nupat sakultā, vel nemazgātā sviesta un 2 ēdamkarotes augu eļlas. Ar koka karoti sakuļu.
Piekuļu vēl pakāpeniski 2 olas, karoti skābā krējuma kopā ar nažagalu citronskābes un glāzi mannas putraimu. Atstāju , lai manna briest.
Uz vidēji rupjas rīves sarīvēju svaigu burkānu, Ar karoti nospiežu lieko sulu un vienu glāzi biezumu pievienoju mīklai.
Vēl notecinu no liekā sīrupa un sasmalcinu glāzi cidoniju griezumus un pievienoju mīklai.
Sajaucu 2 glāzes miltu ar kanēli pēc garšās, kas būs te vienīgā garšviela un tējkaroti bez kaudzes dzeramo sodu.
Maisu miltus klāt ar karoti, mīklai jāiznāk pabiezai, lai neplūst. Iespējams, ka miltus jāpievieno mazliet vairāk. Tas ļoti atkarīgs no lipekļa satura miltos. Ja jācep ne tikai mājas lietošanai, iesaku vispirms veikt pāris kēksiņu proves cepumu. Svarīgi lai mīkla nav par cietu un kēksiņi neiznāk cieti. Es vēl pievienoju gandrīz pusglāzi miltu.
Viens neliels knifiņš, par kuru parasti neatgādina - ja cepamā soda nebūs pievienota par daudz, kēksiņi pēc cepšanas paši izkritīs no forma, to pagriežot.
Salieku kastē ar vāku, lai atdziest un nekalst, jo kēksiņiem jābūt pūkaini mīkstiem.
Var tos lietot un negreznot - garšo labi, bet var arī piestrādāt vēl.
Uz tējkannas bļodiņā gatavoju šokolāes pomādi, sakausējor, šokolādes čipsus, sviestu un pienu. Iemērcu katru kēksiņa virsdaļu pomādē un izlīdzinu ar mazu karotīti.