Plātsmaizes bija, ir un būs latviešu ēdienkartē.
Katrā gadalaikā atšķiras tikai ar attiecīgai sezonai pieejamiem svaigiem augļiem vai ogām. Pavasarī visi cep rabarberu maizes, rudenī ābolu maizes un pārējā laikā ar to, kas kuram pieejams.
Mīklu visām plātsmaizēm lietoju vienu.
To gatavoju pati mājās. . Man nav tik daudz laika, lai ietu uz lielveikalu pēc mīklas.
Esmu iecienījusi sauso raugu. Agrāk Rīgas sausā rauga kvalitāte neapmierināja, jo tas slikti šķīda. Pēdējā laikā tas kvalitātes ziņā neatpaliek no franču sausā rauga , kas pe mums arī nopērkams. Sausā raauga priekšrocība - ilgs uzglabāšanas termiņš, parasti gads. Ir gadījies, ka neapkurinātā vadarnīcā paliek kāda paciņa uz ziemu, pavasarī rūgst kā nupat pirktais. Parasti nopērku vismaz 10 paciņas, lai tas vienmēr mājās, ja pēkšņi sagribas kaut ko no rauga mīklas.
Jau vairākus gadus mīklai pievienoju auzu pārslas, izceptā mīklā tās gandrīz nav manāmas, bet piedod labu garšu un maizīte ilgāk saglabājas mīksta.
Aicinu kopā ar mani izsekot bildēs manas plātsmaizes tapšanai.