Kad rabarberu laiks ir klāt, kartā letiņa mājā vismaz vienreiz izcep rabarberu plātsmaizi. Svarīgi, lai mīkla plātsmaizei būtu arī laba. Padalīšos ar vienu labu un vienkaršu mīklas recepti. To varēsi izmantot ne tikai rabarberu maizei.
Sākam ar mīklu.
0,75 l uzsildītā pienā iesijāju 0,5 kg kviešu miltus, tējkaroti sāls, ēdamkaroti cukura un 20 gr sausā rauga (apm.1,5 pac). Sajaucu ar koka karoti, pārkaisu ar miltiem, piesedzu un istabas temperatūrā ļauju uzrūgt. Apm.45 min.
Viegli sakuļu ar dakšiņu divas olas ar 2 ēdamkarotēm cukura, piejaucu vēl 300 gr biezu skābo lauku krējumu un 50 gr augu eļļas. Aizdaru pievienoju uzrūgušajai mīklai un labi izmaisu. Piesijāju vēl 0.5 kg miltu un turpinu maisīt mīklu ar koka karoti. Nobeigumā mīcu ar roku, miltus pievienoju pēc vajadzības, lai mīkla būtu videji stingra un nelīp pie rokām. Tas izdarāms tikai dažās minūtēs. Pārkaisu atkal viegli ar miltiem, apsedzu ar dvieli un istabas temperatūrā nolieku uzrūgt. Jau pēc pusstundas tā būs uzrūgusi, atliek sabakstīt , lai nekāpj ārā no trauka. Kad caurumi aizvērsies un mīkla uzcelsies vēlreiz, tā gatava lietošanai. No tās vari cept plātsmaizes, smalkmaizītes un arī sāļos mīklas izstrādājumus.