Tuvojasa Līgo svētki. Gatavojam kā ierasts latviešiem gan sāļus, gan saldus ēdienus. Kad šašliki un jāņu sieri gana ēsti, sagribēsies arī ko saldu. Te var noderēt kadas vienkāršas kūkas recepte. Izmantošu arī tautā jau iemīļotos Selgas cepumus. Kūkas tapšānas gaitai seko bildēs.
Kāda kūka arī noderēs18
Vispirms cepu trīs kārtas klasisko olu biskvītu. Katru cepu saputojot 2 olas ar 2 ēdamkarotēm cukura, tad piesijāju un iecilāju 2 ēdamkarotes miltu. Garšai pievienoju jau sen iepriekš pašas sagatavotu garšvielu no rīvētām citronu un apelsīnu mizām citrona sulas sīrupā.
Izvāru arī klasisko vārīto krēmu 0,5 litrā lauku piena. Tam pievienoju apm.200 gr saputotu sviestu ar cukuru, bet garšai 0,5 tējkaroti vanilīna cukura. Daļai krēma piejaucu kakao pulveri.
Tagad parādīšu galvenos būvniecības darbus. Uz stingras pamatnes uzklāju papīru, tad olu biskvīta pirmo kārtu. Pārziežu ar brūno krēmu, tad kārtoju brūnos Selgas cepumus, iepriekš katru iemērcot dzērveņu sīrupā. Vispirms salieku cepumus stūros un malās, lai kūkai veidojas pareiza taisnstūra forma.
Samērcētos cepumus piegriežu ar nazi un aizpildu tukšumus. Pārziežu cepumu kārtu ar brūkleņu ievārījumu. Pārziežu ar balto krēmu otru olu biskvītu un ar pārziesto pusi uzklāju cepumu kārtai.
Pārziežu biskvīta augšējo kārtu ar brūno krēmu un atkārtoju vēlreiz iepriekš aprakstītās operācijas. Rezultātā kūka būs no 5 kārtām.
Virskārtu pārziežu ar atlikušo balto krēmu. Brūno krēmu lieku konditorejas maisiņa ar uzgali. Apdarinu kūkai malas ar cepumu un krēmu paliekām traukos.
Ar brūno krēmu vispirms veidoju kūkai apmali, tad iekšējos četrstūrus - rombus. Salieku iecukurotas dzērvenes un pārleju ar cidoniju sīrupa želeju.
Man ir vēl baltās šokolādes čipsīši, no tiem stūros iznāk sīki ziediņi.
Šo kūku vēl noitiesās līdz Jāņiem. Tā iznākusi ļoti viegla un gaisīga.
Sūtu katram saldummīlim pa virtuālam kūkas gabaliņam un novēlu lustīgu līgošanu!