Sveiki spoki!
Šodien es jums došu nelielu ieskatu cukura tapšanas procesā.
Attēlus un aprakstu ņēmu no danssuker.lv crams neņemsiet ļaunā!
Patīkamu skatīšanos!
PS. Sorry ja būs kļūdas.
Sveiki spoki!
Šodien es jums došu nelielu ieskatu cukura tapšanas procesā.
Attēlus un aprakstu ņēmu no danssuker.lv crams neņemsiet ļaunā!
Patīkamu skatīšanos!
PS. Sorry ja būs kļūdas.
Cukurbiešu piegāde. Pēc ražas novākšanas bietes transportē uz cukurfabrikām.
Izlases veida pārbaudes. Kad bietes piegādātas, tās izlases veidā pārbauda. Audzētājam samaksā atbilstīgi tīro biešu daudzumam un cukura saturam tajās.
Mazgāšana. Bietes nosver un saber lielās kaudzēs. No šejienes tās transportē uz biešu skalotāju, lai no tām noskalotu akmeņus un smiltis.
Griešana. Lai iegūtu cukuru, bietes sagriež graizījumos — mazās skaidiņās, kas izskatās kā kartupeļi frī.
Difundēšana. Lai cukuru ekstrahētu no bietēm, graizījumus skalo 70 °C siltā ūdenī. No masas, kas paliek pāri pēc cukura ekstrahēšanas, (biešu masa) ražo dzīvnieku barību un citus produktus.
No attīrītas sulas iegūst biezsulu. Cukura sulu, kas izskatās kā šķidrs, gaiši dzeltens šķidrums, sauc par attīrītu sulu. Sulu nogādā iztvaicētājā, kurā novāra ūdeni, lai sulu padarītu biezāku. Iegūtais šķidrums, kuru sauc par biezsulu, satur aptuveni 70 % cukura.
Kristalizācija. Biezsulu iesūknē lielās vārīšanas iekārtās, kurās veidojas sīki cukura kristāli.
Centrifugēšana. Biezo, brūno sulu, kuru tagad sauc par kristālmasu, centrifugē, lai balto cukuru atdalītu no brūnā sīrupa. Sīrups atgriežas vārīšanas iekārtā, un to atkal vāra, līdz ekstraktā vairs nav cukura.
Melase. Pāri palikušo produktu sauc par melasi. Tās cukura saturs ir pārāk zems, lai iegūtu cukuru. Melasi lieto dzīvnieku barības, rauga un alkoholisko dzērienu ražošanai.
Lietošanai gatavs produkts. Visbeidzot cukuru izžāvē un uzglabā silo. Pēc biešu ražas sezonas silo ir pilni ar cukuru, bet gada laikā tie pakāpeniski iztukšosies, cukuru pārdodot veikaliem, ražošanas uzņēmumiem un eksportējot to.
Nu c'moon cilvēki mīļie! Ir bietes un ir cukurbietes. cukuru iegūst no cukurbietēm nevis no sarkanajām bietēm.
Labs Visu laiku tieši domāju, kādā veidā ir no dārzeņa dabūt šo balto, saldo mantu
Mājās to arī var dabūt gatavu, tikai, protams, daudz mazākos apjomos un bez visām šitajām uzpariktēm. Ome pagājušajā vasarā pacentās :)