Tā nebūs pīle, kur apklačots kāds tiek,
Un arī tā, ko slimnieciņam gultā liek.
Būs cepta pīle - ko svētku galdā liek,
Lai izsalkušām māgām prieciņš tiek.
Seko vienkārša recepte bildēs
Tā nebūs pīle, kur apklačots kāds tiek,
Un arī tā, ko slimnieciņam gultā liek.
Būs cepta pīle - ko svētku galdā liek,
Lai izsalkušām māgām prieciņš tiek.
Seko vienkārša recepte bildēs
Tātad, cepta pīle.
Pirms svētkiem tā pirkta vietējā gaļas veikaliņā, svars 2 kg.
Vismaz dienu pirms cepšanas, izņemu paciņu no iekšas (sirds, aknas, kakls)
un liekos taukus. Tos apcepu un iesautēju skābajos kāpostos. Pīli ierīvēju no iekšpuses un ārpuses ar garšvielu maisījumu, kura galvenā sastāvdaļa ir pesto.
Pesto man ir vasarā sagatavots dārza zaļo garšvielu maisījums ar piedevām, tad sasaldēts porcijās leduskapja ledus trauciņos. Ar šo garšvielu var apkaisīt pat vienkārši novārītus makaronus un arī garšos labāk par roltoniem.
Pirms cepšanas sagatavoju pildījumu. Sautētiem kāpostiem pievienoju saldētas svaigās dzērvenes, daivās sagrieztu ābolu, maķenīt melnos maltos piparus un samalcinātu ķiploka daivu. To visu satūķēju pīlē un lieku atkal pīlē (cepamtraukā) tā , lai spārni apakšpusē un kakla āda ir nostiepta un piepiesta zem spārniem, tad cepot pildījums nespiedīsies ārā. Līdzīgi jaaizloka āda pīles otrā galā.
Ieleju pusglāzi ūdens. Parsedzu ar folliju un lieku sakarsētā cepeškrāsnī cepties. Vismaz 1,5 stundas var neskatīties, kas tur notiek un ieiet spokos kādu muļķi palaist.
Aizmirsu, ka jāfotografē un bilde izpaliek. Pēc 1, 5 stundas izņēmu pīli no cepeškrāsns. Noņemu folliju - virspuse vēl pavisam balta, bet jau pusmīksta. Pārziežu ar majonēzes un lauku krējuma maisījumu un lieku atkal cepeškrāsnī bez follijas. Nu gan mazliet pasekoju cepšanas gaitai un pēc stundas cepšanas tā apcepusies brūna un gaļa pilnīgi gatava.
Man tā šoreiz jāsadala uz divām mājām. Ar nazi to varu ļoti viegli pārgriezt garenvirzienā.
Promvešanai piegriežu vairāk. Kā par brīnumu, tauku nemaz nav daudz, bet pietiekoši, lai pārlietu vēl gaļiņai.
Te redzams gabaliņš šķērsgriezumā.
Ēstgribu izraisošs gabaliņš, kam šoreiz klāt bija zirņu - kartupeļu biezenis. Neparasta kombinācija, bet iesaku pamēģināt, jo mums patika.
Kas bija jums pusdienās pirmajā jaungada dienā?
kaut kad pagājušo gad biju nopircis pīli un izcepis cepeškrāsnī,sajūsmā nebiju it īpaši no tās smirdoņas nākošajā dienā,kamēr karsta garšīga,otreiz nepirkšu,tas tāpat kā ar trusi,...
Kā man te viens kolēģis teica: "Būtu nauda pats ēstu" forši, man pīle ļoti garšo, bet kā jau te teica, jāēd kamēr karsta, tie tauki līdzīgi kā jēram auksti paliek nebaudāmi. PS man ar bieži piemirstas kāds foto uztaisīt, jo nu, cik nu var vispār paspēt tās bildes taisīt, ja stūķi gatavo tad jau ne jau speciāli priekš likšanas spokos, bet savējiem Veiksmi jaunajā gadā !
Gatavoju ļoti līdzīgi, veinīgais, ko papildus pildījumā lietoju, pāris šķēles baltmaizes, sagrauzdētas un sagrieztas kubiņos, uzsūc lieko šķidrumu un taukus.
Smuka pīlīte. Treknākas parasti ir lielākas pīles, virs 3kg un vairāk. Jaunākas mazākas pīlītes ir nedaudz liesākas tādēļ varētu būt bija mazāk tauku. Es pīlītei pildījumā parasti lieku žāvētas plūmes vai aprikozes, baklažānu un rīvmaizi. Ja pīle treknāka rīvmaize labi nosūc taukus. ideāli ir ja uz loga vēl ir kāds piparmētras zariņš. Pīlei labi der klāt arī nedaudz timiāna.