Pierasts, ka veikalos ir liela garšvielu izvēle jebkurai gaumei. Praktiska saimniece ne visu pērk gatavu veikalā. Pastāstīšu par vienu garšvielu, ko mājas lietošanai gadiem ilgi gatavoju pati. Tā ir citronu- apelsīnu garšviela. To parasti gatavoju divreiz gadā. Parādīšu kā tas notiek. Pašreiz lielveikalos ir labi citroni un apelsīni par labām cenām. Vienai porcijai ņemu vienu palielu citronu un 3 vai četrus apelsīnus. Jāskatās, lai tie nebūtu apvītuši un pārgatavi - lai miza viegli rīvējama.
Gatavojam garšvielas9
Augļus vispirms ātri nomazgāju ar ziepēm. Nepārklausījies - ar ziepēm, lai nomazgājas vaskotā kārtiņa, ar ko tie ir apsmidzināti. Tīrā aukstā ūdenī labi nokaloju un nosusinu. Uz smalkas asas rīves norīvēju mizas. Rīvēju lielākā traukā, lai ērtāk.
Norīvētos mizu biezumus pārlieku mazākā trauciņā. Pievienoju vienīgā citrona sulu un vismaz 100 gr cukura. Izmaisu, bet cukuram nav jāizkūst. Apelsīnus var apēst vai izlietot citur.
Šādu garšvielas koncentrātu iepildu stikla burciņā, noslēdzu ar vāciņu un uzglabāju ledusskapī. Tas nebojājas un manām vajadzībām pietiek gandrīz pusgadam.
Galvenais pielietošanas veids : pa tejkarotei pieputoju pie klasiskā olu biskvīta, vienmēr lieku pie biezpiena biezpienmaizēm. Saldajos ēdienos, ja patīk citrona -apelsīna garša. Ļoti labi noder kā piedeva augļu dzērieniem un limonādēm.
(Uzmani, lai kāds tāpat vien neizēd, vai neidzer pie tējas, man tādi gadījumi ir bijuši)
Nekad nepērku gatavu želejas pulveri, lai pagatavotu želeju ar citrona apelsīna garšu. Apelsīns kalpo vienlaicīgi arī kā dzeltenā dabīgā krāsviela. Apleju tējkaroti koncentrāta ar aukstu ūdeni, paturu pusstundu un nokāšu miziņas caur smalku sietiņu.
Ar šo šķidrumu apleju un uzbriedinu želatīnu, pēc garšas pievienoju cukuru un citronskābi, vai kādu citu sulu. Uzkarsēju līdz apm 90 grādiem un želeja gatava lietošanai. Nevienu želeju nedrīkst uzvārīt, jo tad rodas nelāga smaka un garša.
Daži padomi saimniecēm - iesācējām.
Ja kadai tortei vai kūkai gribi uzlikt apelsīna rozīti, bet vēl nav praktisko iemaņu, iesaku rozītes vispirms sagatavot uz šķīvīša, tad apliet ar nesastingušo želeju un ielikt ledusskapī sastingšanai.
Ar nazi pārlikt vajadzīgā vietā uz tortes vai kūkas un apkārt izliet pārējo želeju.
Piemēra pēc es šādi sagatavotas rozītes no apelsīna uzliku vienkārši uz biezpiena plātsmaizītēm. Izskats un garša kā greznām kūkām.
Lai veicas visi darbiņi!