Sanāca tā, ka es mazliet apslimu un tāpēc pēc ILGIEM laikiem (tiešām ilgiem) izdomāju ielikt recepti spokos, jo tomēr gribējās kaut ko uzcept un tad es iedomājos, kāpēc gan neielikt beidzot kādu rakstu atkal?
Sanāca tā, ka es mazliet apslimu un tāpēc pēc ILGIEM laikiem (tiešām ilgiem) izdomāju ielikt recepti spokos, jo tomēr gribējās kaut ko uzcept un tad es iedomājos, kāpēc gan neielikt beidzot kādu rakstu atkal?
Lai izceptu garšīgu citronkūku, mīklai Tev vajadzēs:
100g mīksta sviesta;
1 olas baltumu;
1/2 glāze cukura;
25ml piena;
7g sausā rauga;2
200g miltu.
Citronu krēmam:
120ml saldā krējuma;
2 ēd.k. kukurūzas miltu;
6 ēd.k. cukura;
2 citronus;
4 olu dzeltenumus.
Bezē augšiņai:
1/2 glāze cukura;
3 olu baltumus;
šķipsniņu sāls,
2 tējk. vaniļas cukura.
Pašā sākumā mīkstu sviestu sakuļ kopā ar cukuru un pēc tam pievieno olas baltumu. Turpina kult tālāk.
Siltā pienā izšķīdina raugu, kuru pēc tam pievieno sviesta masai un sakuļ kopā. Miltus pakāpenisk pievieno masai un ar karoti visu apmaisa. Ja jūti, ka vajag vēl miltus, droši liec klāt, bet ne pārāk daudz, jo mīklai jābūt maigai!
Redz kur gatava mīkla.
Kad mīkla gatava, sagatavo pannu. Ieklāj cepamo papīru, es vēl iesmērēju malas un mazdrusciņ cepamo papīru ar sviestu, lai vieglāk ņemas nost izceptā pamatne pēc tam. Bet to var arī nedarīt, ja kas, kā nu katram labāk tīk!
Mīklu kārto iekšā pannā, izveidojot pa sāniem maliņas. Saspaida ar dakšiņu caurumus mīklai. Pēc tam maliņas es personīgi aplieku ar foliju, lai cepoties neslīd nost. Viducī arī ieklāju foliju un ieberu cietus zirnīšus, lai tie neļauj mīklai karstumā celties. Mīklu liek cepties iepriekš uzkarsētā krāsnī apmēram 15-20 min, atkarībā no krāsns, kamēr gatava pamatne.
Priekš krēma vienam citronam norīvē miziņu, no abiem citroniem izspiež sulu (vēlams kauliņus izņemt pēc tam ārā, ja vien Tu kūku necep kādam ienaidniekam )
Citrona sulu, saldo krējumu, olas dzeltenumus, cukuru un kukurūzas cieti samaisa kopā līdz viendabīgai masai. Iegūto masu liek karsēties uz nelielas uguns un to nepārtraukti maisa, kamēr masa sabiezē, tad krēmu ņem nost no uguns.
Neaizmirsti pārbaudīt mīklas gatavību!
Pēdējais, kas atlicis, ir bezē kārtas pagatavošana. Bļodā ielej olu baltumus, pievieno mazliet sāls un kuļ līdz parādās putas. Tad pieber klāt vaniļas cukuru un pakāpeniski parasto cukuru, un kuļ tik ilgi, kamēr olbaltumi ir kārtīgi sakulti un masā nav neviena cukura kristāla gabaliņa. Ja kārtīgi gribas pārbaudīt olbaltumu masas stingrumu, sagriez bļodu sev virs galvas, ja masa tev neuztecēs uz matiem, ir labi.
Tālāk ņemam gatavo pamatni, smērējam virsū citronu krēmu un pa virsu visam bezē masu. Tālāk apbrūnināt vari divos veidos, vai nu krāsnī mazliet pacept, vai izmantot to verķi, kas ir manā bildē. Es izmantoju to verķi. Īstenībā baigi labā lieta.
Šeit mīļums jau apsvilināts ar mīlestību.
Šeit ārā no pannas.