Kursabiedriem biju šodien pasolījusi kūku, bet finasiālu apstākļu dēļ nācās izvēlēties starp "kārtīgu" ēdienu vai saldumiem. Kā jau pēc nosaukuma var spriest, mana izvēle bija par labu kārtīgām vakariņām un šodien kaut kas neierasts - Chili con Carne. Latvijā vēl pagaidām diezgan neiemīļots ēdiens (kartupeļi ftw), kas cēlies kaut kur Latīņamerikā. Tie, kas ir izsalkuši vai negrib gari lasīt, var uzreiz sākt lasīt recepti, kamēr es vēl bišķi pastāstīšu par pašu ēdienu un tā izcelsmi ^^
Chili con Carne (vai bieži vien tikai Chili) maldinoši tiek uzskatīts par meksikāņu ēdienu, bet tikai tāpēc, ka Meksika robežojas ar Savienotajām Valstīm, kur tas strauji tapa pazīstams un iemīļots.
Ēdiena pamatsastāvdaļas ir gaļa un čili (vārds Chilli cēlies no atceku valodas un apzīmē mums pazīstamos asos piparus, bet con Carne spāniski nozīmē ar gaļu). Parasti tiek izmantota malta liellopa gaļa, kaut gan populāras ir arī versijas ar cūkgaļu vai savvaļas dzīvnieku gaļu. Arī čili pipari mēdz būt dažādi, lai arī Latvijas lielveikalu piedāvājumos visbiežāk ir tikai tie sarkanie, garenie. Prakstiski visās receptēs ir sīpoli, dažreiz arī ķiploki. Pārējās sastāvdaļas ir variējamas, es iedvesmojos no vācu receptes, jo šo ēdienu pirmoreiz ēdu tieši Vācijā. Un tagad ir gana pļāpāts, jāķeras pie gatavošanas :)
Citas receptes: