Nesen televīzijā skatījos kā Sirmais iepazīstināja mūs ar somu ēdieniem Somijā. Viņu uzturā nozīmīgu vietu ieņem pašu cepta maize. Svaigai maizei uz galda jābūt vienmēr. Ļoti interesanti, ka sviestmaizes viņi gandrīz nemaz nelieto, bet daudzus ikdienišķus pārtikas produktus kā zivis, gaļu iecep lielākās un mazākās maizēs un tās ēd kā pamatēdienus. Somi savās bezrauga rudzu maizēs vienlaikus kārto svaigas zivis un cūkas gaļu, kas mums liekas dīvaini.
Iedvesmota no redzētā, ielūkojos savā ledusskapī ar domu sameklēt ko piemērotu iecepšanai maizē, ja maizi ceptu tūlīt. Saldētavā atradu pasen iesaldētas apkūpinātas desiņas dabīgos apvalkos, tītara gaļas kotletes un gabaliņu siera. Kāpēc nepamēģināt iecept kotleti? Ar desiņām jau biju agrak mēģinājusi. Atliek vien pagatavot mīklu. Atrodu arī puspaciņu sauso raugu. Ja kaut ko iedomājos, tad daru tūlīt un tagad, jo sevi pazīstu. Ja nedarīšu tūlīt, tad zinu, ka nedarīšu vēl ļoti ļoti ilgi.