Apnikusi veikala maize, kāpēc to neizcept mājās? Atklāju, ka vairākās pakās skapī stāv nezlietoti mannas putraimi. Jau agrāk pie mīklas tos esmu nedaudz bērusi, bet šoreiz tā būs mīklas galvenā sastāvdaļa. Aiziet! Skatāmes bildēs!
Apnikusi veikala maize, kāpēc to neizcept mājās? Atklāju, ka vairākās pakās skapī stāv nezlietoti mannas putraimi. Jau agrāk pie mīklas tos esmu nedaudz bērusi, bet šoreiz tā būs mīklas galvenā sastāvdaļa. Aiziet! Skatāmes bildēs!
Te redzams mīklas ieraugs, kas sastāv tikai no ūdens, mannas putraimiem un paciņas sausā rauga pēc stundas briešanas un rūgšanas. Daudzums nav liels - sākumā glāzē ūdens iejaukts tik daudz mannas, lai veidojas nebieza putra un mannas putraimiem pietiktu šķidruma briešanai.
Pievienoju 1 olu, glāzi skābo lauku krējumu, ēdamkaroti cukura , ēdamkaroti augu eļļas un tējkaroti sāls. Visu saturu sajaucu un beru atkal klāt mannu tik daudz , lai mīkla vēl pamīksta un mannas putraimiem pietiek šķidruma briešanai.
Pārkaisu ar miltiem, apsedzu ar dvieli un nolieku rūgt istabas temperatūrā.
Mīklai atļāvu rūgt ap stundu, vairākkārt atdzenot bļodā. Nu atkāl tā grasās no bļodas izrāpties. Mīkla izskatījās pēc rauga pankūku mīklas, tāpēc radās fiksā ideja izcept vispirms dažas rauga pankūkas.
Te pankūkas jau cepas.
Tūdaļ tās apēdu un konstatēju, ka tik gardas rauga pankūkas man nekad nav izdevušās tad, kad speciāli tās esmu taisījusi no miltiem. Tās bija tik kraukšķīgas un mutē uzreiz sabira, it kā no smiltīm būtu taisītas. Būs man jauna recepte rauga pankūkām turpmākai reizei.
Tagad uzrūgušajai mannas putrai piemīcīju ar rokām miltus. Iznāca neliels viendabīgas mīklas pikucis maizei. Parkaisīju ar miltiem, piesedzu un atkal noliku, lai rūgst. Raudzēju atkal ilgi. jo te spokos viens gudrs maizes cepējs saka, ka maizi jāraudzē ilgi - tikai tad tā būs garšīga. No mazā mīklas pikucīša pierūga atkal pilna bļoda.
Mīkla ļoti vijīga, staipīga. ka izveidoju divas pīnes, pārziedu ar olu un uzkaisīju sezama sēkliņas. Cepu 35 minūtes.
Rezultātā iznāca līdzīga maize kā padomju laikos veikalā un tad maize patiešām bija ļoti garda.
Kamēr maize cepas, sakūlu vēl 3 olas ātrajam biskvītam. No piparkūkām bija vēl nedaudz neizlietotas glazūras. Tai pievienoju ogu sulu un nedaudz sviesta - iznāca labs iekšā smērējamais.
Ruletes, izrotātas ar šokolādes kausējumu. Noderēs vēl līdz lielajiem svētkiem.
Tā ar mani notiek - sāku gatavot vienu, iznāk trīs.