Vienkāršs biezpiena pīrāgs, ko mācēs pagatavot gandrīz ikviens.
Mīklai nepieciešamais:
125 g mīksta sviesta
270 g izsijātu miltu
1 maza ola
65 g cukura
Pildījumam nepieciešamais:
400 g biezpiena ( vislabāk 2-3 reizes izmalts, tad pīrāgs būs krēmīgāks)
3 olas
160 g cukura
2 ēdamkarotes mannas
2 ēdamkarotes kartupeļu miltu
2 ēdamkarotes skābā krējuma
ja ir, nedaudz ābolu marmelādes vai ievārījuma
Rozīnes vai citi žāvēti augļi pēc vēlēšanās un gaumes (var likt arī saldētas, veselas ogas, bet ne pārāk daudz).
Pagatavošana
Miltus izsijā, pievieno mīkstu sviestu un saberž drupačās. Pieber cukuru un pieliek olu. Samīca stingru mīklu. Ieliek ledusskapī atdzesēties. Pa to laiku sagatavo pildījumu.
Olām atdala baltumus no dzeltenumiem un saputo stingrās putās (apgriežot trauku otrādi, baltums nedrīkst izkrist).
Citā traukā dzeltenumus saputo ar cukuru (līdz paliek gaiši dzeltens), pievieno skābo krējumu un saputo.
Pieliek biezpienu ( vislabāk vismaz 2 reizes izmaltu caur gaļas mašīnu. Var izmantot arī Tukuma piena "Plātsmaižu biezpienu", tad nebūs jāmaļ) un vēlreiz saputo.
Iemaisa kartupeļu miltus un mannu. Pievieno rozīnes vai citus žāvētus augļus. Garšai var pievienot arī vaniļas cukuru vai esenci.
Ņem no ledusskapja mīklu un to izrullē apmēram puscentimetru biezu. Lai labāk rullējas, mīklu var ielikt starp divām cepamā papīra loksnēm.
Mīklu klāj formā ar noņemām malām (~24 cm diametrā). Iesaku ieklāt cepamo papīru arī formā, tad būs vieglāk gatavo pīrāgu izņemt.
Virsū uzsmērē plānu kārtiņu ar ābolu marmelādi (šo soli var izlaist).
Sagatavoto pildījumu lej uz mīklas un izlīdzina.
Liek sakarsētā cepeškrāsnī konvekcijas režīmā 170 oC uz apmēram 50 minūtēm cepties. (ja nav konvekcijas režīms, tad uz 180 oC ) Gatavību pārbauda ar kociņu.
Kad gatavs, ļauj kārtīgi atdzist. Pēc tam griež gabaliņos.
Lai labi garšo! :)