Tā kā aprīlis ir sulu mēnesis, tad šeit bus dažas receptes(precīzāk 2) pareizai sulu uzglabāšanai.
1. Recepte.
Nepieciešams: 25 l bērzu sulas, 300 g cukura, 1-2 citroni, 100 g rozīņu
Sagatavošanas process:
Tīrā traukā salej izkāstu bērzu sulas, pieliek cukuru, nomazgātas rozīnes, šķēlēs sagrieztus citronus (bez sēklām), samaisa un salej burkās. Aizvākotas burkas novieto istabas temperatūrā (18 grādu) uz 3-5 dienām, lai sula nedaudz ieskābst. Tad sulas novieto nedaudz vēsākā vietā (5-10 grādu temperatūrā). Jo zemākā temperatūrā uzglabā, jo sula ir labāka un rūgšana notiek lēnāk. 5 grādu temperatūrā sula ierūgst aptuveni 14-20 dienu laikā.
2. Recepte: Dzirkstošais bērzu sulas vīns
Nepieciešams: 40 l bērzu sulas, 200 g cukura, 1 l savairota vīna rauga tīrkultūras (ierauga)
Sagatavošanas process:
Svaigai bērzu sulai pievieno cukuru, savairotu vīna rauga tīrkultūru (ieraugu).
Tīrkultūru sagatavo jau laikus: vīna rauga sēnītes pārlej ar 4 l līdz 90 grādu temperatūrai uzkarsētas un pēc tam līdz 20 grādu temperatūrai atdzesētas bērzu sulas. Trauku pārsedz ar marli un ļauj 6-10 stundas stāvēt siltā vietā (20 grādu temperatūrā).
Pēc ierauga pievienošanas bērzu sulai, sulu pilda traukos - stikla balonos, burkās vai pudelēs, ko cieši noslēdz. Lai rūgstot, pudelēm neizspiestu korķus, tos nosien ar auklu.
Pildītos traukus 3-4 dienas patur istabas temperatūrā (18 grādos), tad pārvieto pagrabā vai ierok zemē.
Pēc 20 dienām sula jau būs gatava dzeršanai. Šāda sula ir ar patīkami atspridzinošu, skābenu garšu un dzirkstoša.
Ievēro! Raudzēšanai sagatavoto bērzu sulu uzglabāšanas temperatūrai ir liela nozīme. Ja bērzu sulas uzglabāsiet +16 grādos un augstākā temperatūrā, tad sula ātri pārskābs un tai būs asa garša.
Atcerieties, ka berzu sulas ir ļoti noderīgas jūsu veselībai un vislabākas sulas ir svaigas, tāpēc dzerat cik lien...
Ceru, ka šis raksts kaut kādā veidā jums noderes, un, Lai labi garšo...
P.S. Jūs droši varat papildināt vai labot rakstu komentāros.