Ja nekas iepriekš nav ieplānots pusdienām, bet ēst gribas kut ko siltu un sātīgu, jāpameklē saldētavā. Lai tur ko atrastu - iepriekš savlaicīgi jāsgatavo un jāieliek. Ja ieraugu veikalā kādu interesantu saldēto dārzeņu paku, nopērku un ielieku saldētavā neparedzētai reizei. Vēl saldētavā bieži uzglabāju svaigu malto gaļu, jau iepriekš to sagatavojot ātrai cepšanai. Noder gan cūkas, gan liellopa, gan jauktā, gan tītara maltā gaļa. Parasti pērku vismaz kilogramu gaļas, vislabāk, ja veikalā vai tirgū to samaļ no mana izvēlētā gaļas gabala.Sagatavoju to šādi: pievienoju pēc savas garšas tikai maltus melnos piparus, sāli un sakapātu ķiploku. Sadalu gaļas masu un ar rokām izveidoju ruletes gan resnas gan tievas, ietinu pārtikas plēvē un saldētavā.Tā ir ļoti izdevīgi vasarā dzīvojot vasarnīcā, kad gaļas veikala nav tuvumā. Tādā veidā droši mēnesi tās var uzglabāt. Arī ziemā šo metodi pielietoju.
Šodien parādīšu kā pagatavot ātri pusdienas, izmantojot produktu sagataves no saldētavas. Turpinājums skatāms bildēs.
Ātri pagatvotas pusdienas.15
Sīpolu sagriežu smalki, bet nomizotos kartupeļus un ķirbi lielākos gabaliņos. Kopā ar saldētajiem dārzeņiem lieku katlā, pārleju ūdeni nedaudz zem dārzeņu līmeņa. Uzlieku vāku un sāku vārīt.
Tā kā pusdienas vēlos ātri pagatavot, ņemu resno gaļas ruleti. Atbrīvoju no plēves un nogriežu 4 šķēles, pārējo satinu un atpakaļ ledusskapī.
No saldētavas gaļas ruleti vēlams stundu pirms gatavošanas pārvietot ledusskapī, bet iespējams arī to sasalušu ar asu nazi īsi pirms cepšanas sagriezt . Atlaidināt pavisam to nedrīkst, jo tad šķēlītes var izjukt.
Apviļāju no abām pusēm miltos.
Lieku cept uz pannas sakarsētā eļļā, palielā karstumā, lai neizdalās sula. Kad no abām pusēm šķēlītes apceptas, mazākā karstumā nedaudz pasautēju, lai vidiņi nepaliek jēli-sārti. Es šo saucu par viltotām karbonādēm.
Dārzeņi arī gatavi, Atstāju tos nenokāstus, bet saspaidu ar kartupeļu biezputras stampājamo rīku. Pievienoju sāli , karoti krējuma un izmaisu. Ļoti labi noder kausētais siers, bet man tā nav. Vēl no pannas pieleju tur pēc cepšanas palikušo eļļu.
Marinēti gurķi man vienmēr vasarā sagādāti. Pie gurķiem pievienoju padaudz ķiploku, kas marinēti ir gardāki pat par gurķiem.
Ja paskatos bildēs uz laika atzīmēm, kopā ar kartupeļu mizošanu pagāja nieka 35 minūtes. Labu ēstgribu.
Ja nav apnicis lasīt, pastāstīšu par tievo ruleti. To gatavoju, ja laika ir vairāk. Pirmais etaps tāds pat kā resnajai ruletei - sagriežu šķēlēs un apviļāju miltos. Pirms cepšanas vēl katru šķēlīti iemērcu mīklā un lieku uz sakarsētas pannas eļļā, vai otrs variants - uz pannas uzlieku tējkaroti mīklas, tad virsū gaļas šķēlīti un atkal tējkaroti mīklas. Cep no abām pusēm brūnu. Gaļas šķēlītēm jābūt diezgan plānām, lai pagūst izcepties pirms mīkla nesadeg, Tās nedrīkst būt lielas, lai nesajūk mīklā mērcējot. Iznāk gardi plācenīši kraukšķīgā mīklā. Mīklas racepte: 1 ola, 1 ēdamkarote miltu ar kaudzi, 2 ēdamk. skāba krējuma, sāls.