Sveiki Spocēni un Spocenes !!!
Sastāvdaļas: Mīklai: 360 g kviešu miltu šķipsniņa sāls 90 g smalkā brūnā cukura 1 apelsīna miziņa, smalki sarīvēta nedaudz rīvēta muskatrieksta 270 g auksta sviesta, kubiņos 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta 2‒3 ēd.k. auksta piena 1 tējk. vaniļas pastas
Apelsīnu krēmam: 100 g sviesta 80 g smalkā gaiši brūnā vai baltā cukura 1/2 citrona miziņa, smalki sarīvēta 1/2 apelsīna miziņa, smalki sarīvēta 60 ml citrona sulas 100 ml apelsīnu sulas 1/2 tējk. vaniļas pastas 2 olu dzeltenumi 2 želatīna plāksnes 50 ml saldā krējuma
Pildījumam: 70 g blanšētu mandeļu 200 g melnās šokolādes, salauzīta mazos gabaliņos 200 g saldā krējuma
Dekorēšanai: cukurotas apelsīnu miziņas
Pagatavošana: Gatavo mīklu. Bļodā ieber miltus, cukuru, apelsīna miziņas, muskatriekstu un sāli. Samaisi. Pievieno sviestu, vaniļas ekstraktu un, ar pirkstu galiem beržot, izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Kad tāda iegūta, pievieno pienu, kurā iemaisīta vaniļas pasta (un, ja ir, arī bergamotes pulveris). Mīci, līdz izveidojas gluda mīkla. Ietin pārtikas plēvē un ieliec ledusskapī uz 30 minūtēm. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ar sviestu ietauko tartes formu 23 cm diametrā. Izrullē smilšu mīklu un ieklāj formā. Nolīdzini maliņas. Uz mīklas uzklāj cepamo papīru, uzber cepamās pupiņas un liec krāsnī cepties 10 minūtes. Tad izņem pupiņas, papīru un turpini cept vēl 15 minūtes, līdz pamatne gatava. Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē. Kamēr krāsns karsta, liec cepties mandeles. Kad tās ir zeltainas, izņem ārā un atdzesē. Sakapā mazākos gabaliņos un uzber uz tartes pamatnes. Gatavo krēmu. Katliņā ielej ūdeni apmēram 5 cm augstumā un uzvāri. Liec uz katliņa tādu bļodu, kuras pamatne nesaskaras ar ūdeni. Samazini vidēji lielu liesmu. Bļodā liec sviestu, vaniļas pastu, cukuru, abu citrusu miziņas un sulas un liec virs vārošā ūdens. Ar putojamo slotiņu maisi apmēram 1–2 minūtes, līdz sviests un cukurs ir izkusuši un masa ir viendabīga. Turpinot aktīvi maisīt, pievieno olu dzeltenumus un visu laiku maisi. Maisīšanu veic apmēram 7–10 minūtes, līdz masa sāk kļūt biezāka un krēmīgāka. Krēms vēl arvien būs salīdzinoši šķidrs, bet nekādā gadījumā tāds, kas tek ātrā straumītē. Noņem bļodu no katla, pārlej krēmu citā bļodā un ļauj atdzist. Tikmēr liec bļodiņā želatīnu, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj mērcēties. Pēc 10 minūtēm nospied ūdeni, pievieno želatīnu krēmam un samaisi. Pievieno saldo krējumu un vēlreiz samaisi. Uzlej uz tartes pamatnes un liec ledusskapī, lai sastingst. Tikmēr gatavo šokolādes ganache. Bļodā liec šokolādi. Katliņā uzkarsē saldo krējumu un uzlej uz šokolādes. Atstāj 1 minūti neaiztiekot un pēc tam samaisi, lai masa ir viendabīga. Uzlej uz tartes, izlīdzini un atkal liec ledusskapī uz 4 h. Pirms pasniegšanas izņem tarti no ledusskapja un dekorē ar cukurotām apelsīnu miziņām.
Paldies par uzmanību ! Jauku dienu ! Un lai labi garšo !!!!!