10 interesantāki augļi uz zemes14
Papaija. Tās parasti ir jēlas, bez mizas un sēklām. Negatavus augļus pievieno sautējumiem un izmanto salātiem. Dažās valstīs, papaija augļus cep uz uguns, izraisot reakciju ka sāk nākt ārā maizes smarža. Papaija satur daudz fermentu papaīns (proteāzes, mīkstina gaļu) un citas olbaltumvielas. Īpašumi papaijas sulu lieto lai sašķeltu gaļas šķiedras, ko izmanto Dienvidamerikā tūkstošiem gadu.Papaijas dzimtene ir Meksikas dienvidi. Viņa tagad ir izplatijusies visās tropu valstīs.
Sapodilla (chiku,ahra). Nogatavojušies augļi ir ēdami svaigi. Viņus sautētu ar laima sulu un ingveru, pievieno kūkām un raudzējot vīnu. No tā iegūst arī čiklu — sastāvdaļu no kožļājamās gumijas. Nenogatavojušies augļi ir bagāti ar tanīnu un tiek izmantoti kā līdzeklis pret caureju. Dzimtene — Meksikas dienvidu daļa. Patlaban audzē visā Centrālajā Amerikā, Indijā, Indonēzijā, Malaizijā un Filipīnās.
Acerola - Barbadosas ķirši. Barbadosas ķirši ir ēdami svaigi vai žāvēti. Tos bieži pievieno augļu salātiem. No viņiem arī gatavo sīrupu, ievārījumu, želejas un citus konservus. Šie augļi ir ļoti bagāti ar C vitamīnu: tās ēdamajā daļā ir 1000-3300 mg uz 100 g, 15-100 reižu vairāk nekā apelsīnos. Turklāt, Acerola satur provitamīnu A, B grupas vitamīnus dzelzi, kalciju un fosforu. Ir antioksidants ar tonizējošu un atjauninošu efektu.
Džekfrūti - maizes auglis! Tas ir lielākais augļi, kas aug uz kokiem: apkārtmērs 20-90 cm un garuma diametrs 20 cm , tie sver līdz 34 kg.
Džekfrūtu parasti izmanto kulinārijā.Negatavus augļus gatavo kā dārzeņus - vāra, cepj un sautē. Kad nogatavojušies tos ēd svaigus vai izgatavo no viņiem salātus un desertus. Džekfrūtu augļi ir ļoti barojoši un satur aptuveni 40% ogļhidrātu (cietes) - vairāk nekā maize.
Sēklas arī ir barojošas - tās satur 38% ogļhidrātu, 6,6% olbaltumvielu un 0,4% tauku, tiek bieži grauzdēti un ēsti kā kastaņiem. Džekfrūta koks nav bojāts no termītiem un sēnītēm un tiek izmantots ēku,mēbeļu un mūzikas instrumentu ražošanā. Džekfrūti ir nacionālais auglis Bangladešā.
Džekfrūta dzimtene ir Indija un Bangladeša.
Pasiflora - Saldskābenajai augļa sulai ir augstas tonizējošas īpašības (parasti sajauc ar apelsīnu sulu, pievieno jogurtos, uc), un to izmanto arī farmācijā un kosmētikā. Tos audzē vieži dekoratīvos nolūkos.Augļa dzimtene ir Dienvidamerika (Brazīlija, Argentīna, Paragvaja)
Pitaija - pūķu auglis. Pitaiju parasti ir sagriež vertikāli divās daļās vai arī ar karoti izņem mīkstumu. Kaut pitaya sēklas ir bagātas ar vērtīgiem lipīdiem, parasti tie netiek sagremoti, ja vien tie nav stripri sakožļāti. Āda arī ir ēdama, turklāt tas var saturēt pesticīdus.
Pitaja cirtains apaļš un maziņs,epifētiski veidots kaktuss, bieži sastopams Centrālajā un Dienvidamerikā. Populāri izmanto ASV, Izraēlā, ziemeļu Austrālijā. Pašlaik šos augus arī audzē vairākās Dienvidaustrumāzijas valstīs - piemēram, Šrilanka, Taizeme, Vjetnama, Malaizijā, Filipīnās, Ķīnā, Taivānā, Japānā.
Guava. No Guava augļiem tiek plaši ražotas želejas, ievārījumi, sulas kā arī alkoholiskos dzērienus. Populāri Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Āzijā un Okeānijā.