Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
1
271

Sveiki spoki. Īsumā pastāstīšu par savām izdarībām ar tomātiem, ja to ir izaudzis tik daudz, ka svaigā veidā nav iespējams izlietot.

Esmu jau rakstījusi, ka audzēju savā mazdārziņā tikai lauka tomātus, vienmēr tikai vienu sen pārbaudītu šķirni, kas izturīga pret puvi mūsu tik neparedzamos laika apstākļos. Parasti novācu pakāpeniski un tikai tos, kas laukā jau paši sāk sārtoties. Lieku tos kastēs un apmēram pēc nedēļas tie jau gatavi lietošanai.

Gatavo tomātu jau iekrājies... Autors: rasiks Tomātu laiks
Autora bilde
1.

Gatavo tomātu jau iekrājies tik daudz, ka nespējam noēst svaigā veidā. 

Lielo 7 litru emaljētao... Autors: rasiks Tomātu laiks
Autora bilde
2.

Lielo 7 litru emaljētao katlu piegriežu pilnu ar nomazgātiem gatavajiem augļiem. Griežu tikai uz pusēm, iepriekš neblanšējot un miziņas nenoņemot. 

Krietnu saiscaronķi ar... Autors: rasiks Tomātu laiks
Autora bilde
3.

Krietnu saišķi ar zaļajām dārza garšvielām(pētersīļi, selerijas,baziliks, lupstājs) kārtīgi nomazgāju, bet nesasmalcinu. Sīpolus un ķiplokus tikai nedaudz sasmalcinu.  Kopā ar dārza garšaugiem vēl katlā pievienoju melno piparu graudus, kādu smaržīgo piparu un dažas lauru lapas. Ieleju katlā vēl glāzi ūdens un lieku uz elektriskās plīts karsēties, tikai pa laikam apmaisot ar koka lāpstiņu.  Karsēju, kamēr visi tomāti izšķīduši. Ieturu pauzi līdz stundai, lai garšas spēj izdalīties no garšauiem. 

Blakus nolieku citā katlā... Autors: rasiks Tomātu laiks
Autora bilde
4.

Blakus nolieku citā katlā šādu sietiņu un ar lielo zupas kausu lieku iekšā no lielā katla tomātu putru. Mazliet ar kausu paspaidu, lai lielais šķidrums iztek katlā. Rezultātā man ir ar dabīgām garšvielām aromatizēta tomātu sula un atsevišķi vēl biezumi ar spēcīgu garšu buķeti. Sulai pievienoju pēc garšas sāli, uzkarsēju, saleju burkās un aizvākoju. 

Un tagad kā praktiskā latviete sablenderēju visus biezumus, pievienoju sāli un iegūstu neatkārtojamas garšas pastu, ko uzkarsēju maisot un sapildu mazākos trauciņos un aizvākoju.  Jau izmēginājām pie ceptiem kabačiem- ideāli. 

Tenbspmana gatavā produkcija... Autors: rasiks Tomātu laiks
Autora bilde
5.

Te mana gatavā produkcija gaida etiķetes, šodien būs tikai pagaidu uzlīmes ar atzīmēm, jo nav man te printera. 

Scaronodien no rīta pie... Autors: rasiks Tomātu laiks
Autora bilde
6.

Šodien no rīta pie manis mīnus 1 grāds aiz loga, ūdenim spainī uzsalusi ledus kārtiņa, zāle balta. Skatos caur logu uz nenevāktajiem zaļajiem tomātiem. Ceru, ka nav sasaluši un turpinās gatavoties. Sava veida eksperiments uz manu lauka tomātu izturību. 

Iesaku pamēģināt manu recepti, jo tā nav darbietilpīga un bez atlikumiem, ko parasti izmetam kompostā. Veiksmi visiem!

1
271
Citi šī autora raksti:
Lasi vēl labākos rakstus:
komentāri [17]

Lai komentētu, Tev jāreģistrējas!

Reģistrēties
vai ienāc ar:
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
Banančiks00 avatars
Medaļa MērisMedaļa KomiķisMedaļa Aspazija
  Banančiks00 23.09.19 11:47  
13
0
Drīkst pieteikties palīdzēt noēst tos tomātus? 😋
John Jay avatars
Medaļa IntelektuālisMedaļa Dienas domaMedaļa Bērndārznieks
  John Jay 25.09.19 13:01
5
0

Padalīsieties, lūdzu, ar info, kas tā par tomātu šķirni?

Panzer avatars
Medaļa Zelta ninjaMedaļa PolittehnologsMedaļa Pērle
  Panzer 23.09.19 12:51
5
0

Kruti   

rasiks avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa AutoklikerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 24.09.19 12:27
4
0

atbildot uz ezkins komentāru " Super, rasik, trekns + par izdomu! ... "

Tā arī panācu, ka pārprodukcijas praktiski vairs nav. Varētu jau arī padalīties, ja nebūtu attālumi tik lieli un es vēl Rīgā praktiski neesmu. Paldies par novērtējumu, tikai īsta saimniece to saprot. 

ezkins avatars
Medaļa BetmensMedaļa Karalisks ziedsMedaļa Darts Veiders
  ezkins 23.09.19 20:44
4
0

Super, rasik, trekns + par izdomu!   

P.S. Es ar piesakos uz tomaatiem   

blusu_kerajs avatars
Medaļa BestsellersMedaļa Admins iesakaMedaļa Sensācija
  blusu_kerajs 23.09.19 20:00
4
0

  

Mēs arī kaut kā tā cīnāmies ar pārprodukciju

SAMSS avatars
Medaļa NostradamsMedaļa RainisMedaļa Autoklikeris
  SAMSS 23.09.19 12:28
6
2

  

rasiks avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa AutoklikerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 23.09.19 12:40
3
0

Kurā Latvijas pusē mīti? Baidos, ka tas prieks var pārāk dārgi izmaksāt   

PNPAPN@speles avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas joks
  PNPAPN@speles 25.09.19 00:02
2
0

atbildot uz rasiks komentāru " Mani zaļie tomāti pagājušo gadu nogatavojās p... "

Trislitrenes atceros ,bija tiri garsigi tadi pusgatavie.Tomats nogatavojas ja kaut sacis mainit krasu ,ari man pagajusogad ta bija.Sogad ir sliktak ,daudzi pavisam zalji palika bet augs jau melns.Varbut pameginat uz palodzes saule paturet ,zaudet ta nav ko vairs ...

PNPAPN@speles avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas joks
  PNPAPN@speles 24.09.19 23:24
2
0

atbildot uz rasiks komentāru " Tā arī panācu, ka pārprodukcijas praktiski va... "

Man minusi lielaki bija,daudzi tomati nepaspeja pat sakt krasu mainit,nav ceribu ka nogatavosies,kaut ari pleves siltumnica aug.Vai var ko darit ar zaljiem ,negataviem tomatiem ? Marinet vai ka ? 

197403 avatars
Medaļa ZeltrocisMedaļa ZeltrocisMedaļa Zeltrocis
  197403 23.09.19 12:37
4
2

  

rasiks avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa AutoklikerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 25.09.19 15:30
1
0

atbildot uz John Jay komentāru " Padalīsieties, lūdzu, ar info, kas tā p... "

Iespējams, ka tie ir šķirnes tomāti ar savu nosaukumu, bet es to nezinu un nav arī vairs kam pajautāt. Es tos saucu par banāntomātiem izskata pēc. Pie manis tie nokļuva apm. pirms 10 gadiem. Man iedeva pašas noņemtas sēklas māsīca, bet viņai savukārt bija iedevusi Lietuvas radiniece, kam sēklas atvestas no Polijas vai Vācijas. Visiem tomāti bija iepatikušies gan garšas ziņā, gan labās izturības lauka apstākļos. Siltumnīcā tie nepavisam negrib augt un arī karstā vasarā saulē un aizvējā. Sēklas ir ceļojušas tikai no rokas rokā.

John Jay avatars
Medaļa IntelektuālisMedaļa Dienas domaMedaļa Bērndārznieks
  John Jay 26.09.19 12:46  
0
0
atbildot uz rasiks komentāru " Sēklas nepārdodu, bet tāpat  gan jau var... "

Esmu katru darba dienu Rīgā. Es būtu ļoti priecīgs, ja varētu kādu sēkliņu dabūt. 😊
rasiks avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa AutoklikerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 25.09.19 17:19
0
0

atbildot uz John Jay komentāru " Varbūt ir iespēja kādu sēkliņu no Jums nopir... "

Sēklas nepārdodu, bet tāpat  gan jau varam sarunāt.  Šodien uzšķērdu pēdējos atliktos labākos augļus, rīt izmazgāšu sēklas un salīmēšu. Kurā Latvijas pusē esi? Pa ziemu es esmu Rīgā.

 

John Jay avatars
Medaļa IntelektuālisMedaļa Dienas domaMedaļa Bērndārznieks
  John Jay 25.09.19 16:36
0
0

atbildot uz rasiks komentāru " Iespējams, ka tie ir šķirnes tomāti ar savu n... "

Varbūt ir iespēja kādu sēkliņu no Jums nopirkt? Ļoti ieinteresēja šis lauka tomāts. Izskatās ļoti ražīgs.

rasiks avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa AutoklikerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 25.09.19 00:04
0
0

atbildot uz PNPAPN@speles komentāru " Trislitrenes atceros ,bija tiri garsigi tadi ... "

Laukā izmest nekad nebūs par vēlu!

rasiks avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa AutoklikerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 24.09.19 23:50
0
0

atbildot uz PNPAPN@speles komentāru " Man minusi lielaki bija,daudzi tomati nepaspe... "

Mani zaļie tomāti pagājušo gadu nogatavojās pakāpeniski, salikti kastēs. Nesapuva neviens un pēdējos ēdām janvāra sākumā. Nezinu vai siltumnīcas tomāti ir tik izturīgi. Esam marinējuši pusgatavus tomātus, līdzīgi kā gurķus. Krievu laikos pat tādus trīslitrenēs veikalos tirgoja. Ēdnīcā smalki sagrieza pie salātiem gurķu vietā, nezinātājs pat atšķirt nevarēja.