Kaļot kalējs jau precīzi zina, kurā pusē būs asmenis. Asmenis ir tajā pusē, kura bija lietņa ārpusē.
Kalējs savā darinājumā ieliek kaut ko no savas dvēseles, un topošais asmenis reizēm var pārsteigt savu radītāju...
Kaļot kalējs jau precīzi zina, kurā pusē būs asmenis. Asmenis ir tajā pusē, kura bija lietņa ārpusē.
Kalējs savā darinājumā ieliek kaut ko no savas dvēseles, un topošais asmenis reizēm var pārsteigt savu radītāju...
Kāpēc bulatam un damaskam ir tādas unikālas īpašības? Knifs ir tamī, ka materiāls ir neviendabīgs- metāls, kurā oglekļa ir maz, ir mīkstāks, tāds, kurā oglekļa daudz- cietāks. Kaļot bulatu un damasku šie metāla veidi sajaucas, veidojot skaistu zīmējumu. Metāls ir vienlaicīgi izturīgs un lokans. Uz asmens veidojas tā dēvētais mikrozāģis, mīkstākais metāls dilst ātrāk. Bet parastā tērauda naži ātri atgriežas, jo dilst vienmērīgi.
Šāds asmens nav domāts konservu kārbu atgriešanai, mešanai kokā vai malkas ciršanai. Nazi jāasina ar smalkām slīplentēm, asmens pret asināmo materiālu jātur apmēram 20 grādu leņķī un jāveic apļveida kustības viena divu santīmu monētas lielumā
Leģendārā Damaska nekad nav bijusi metalurģijas centrs, tas vienkārši bija liels tirgus, kur saplūda Austrumu preces tirdzniecībai ar Rietumiem. Bulats un damasks tika ražots Sīrijā, Persijā un Indijā, bet Damaskā tikai pārdevās.
Viduslaiku izstrādājumu kvalitāte, tāpat kā mūslaiku, nebija viendabīga- muzeju vitrīnās stāv izcili eksemplāri, bet krātuvēs guļ tonnām plaša patēriņa preces, kas tika izmantota karos.
Tā kā kvalitatīvu ieroču izgatavošana bija darbietilpīgs process, liela pieprasījuma apstākļos spieda uz masu.
Labu nazi darina nesteidzoties un akurāti, tāpēc tā cena ir diezgan liela- Latvijā 200-250 Ls. Somu kalēja Roselli, kura uzņēmumā tiek izgatavoti 16 000 bulata tērauda naži gadā, ražojumi ir nedaudz lētāki, bet nu- nav tas.Ekskluzīvas lietas ir vēl dārgākas.
Lai izgatvotu ekskluzīvu nazi, kuru varētu likt blakus tiem, kuri stāv muzeju vitrīnās, laika un spēka aiziet krietni vairāk, nekā izgatavojot vairākus vienkāršus, pārbaudītus nažu variantus.
Tas, protams, nenozīmē, ka tiek kalti tikai divi- trīs populārākie varianti ar drošu kvalitāti un viss- īstam meistaram vienmēr ir arī kas jauns padomā.