Daudziem no mums ir kāds piemājas zemes gabaliņš. Vieni dēsta tikai puķes, citi sēj zālienu, bet vēl citi uzrok katru piederošo zemes pēdu, stāda kartupeļus, bietes un citus ēdamaugus. Cik cilvēku, tik izjūtu par skaistumu, lietderību un labsajūtu.
Pastāstīšu , kas notiek manā vasaras mājas piemājas zemītē.
Es piederu pie praktiskiem cilvēkiem - cenšos savu iespēju robežās savienot litderīgo ar skaisto. Lielāko zemes daļu man aizņem zālājs. Neteikšu, ka tā kopšanai vajag mazāk laika nekā dobēm ar burkāniem, gurķiem.
Kad pienāk kārtējais rudens, nevaru vien nobrīnīties cik daudz gan labumu izaug dažu mēnešu laikā tik mazā zemes pleķītī.
Šajā rakstā pastāstīšu par lielogu dzērvenēm manā dārzā. Tās manā uztverē ir ļoti skaistas, pat dekoratīvas. To ražība nav aprakstāma. Es tās iestādīju apm. pirms 20 gadiem, stādus pirku Salaspils botāniskajā dārzā, šĶirni vairs neatceros. Sāka ražot 3. gadā un turpmākajos, pat sliktākajos ražas gados nav bijis mazāk par 10 litriem no manas apm 5-6 kvm. dobes. Labākajos gados ap 30 litru. Kas un kā rādīšu bildēs.
Kas un kā (1)4
Skaista zaļa dobe mājas priekšā, vissaulainākajā vietā. Ap Jāņiem zied, jūlijā jau mazas zaļas odziņas, augot lielākām, kļūst baltas.
Septembrī ogas virspusējau sārtojas.
Šogad viss nogatavojas apm. divas nedēļas ātrāk. Jau 23.septembrī konstatējām, ka augškārtā ogas nogatavojušās, nolēmēm virsējās aplasīt, lai saulīte tiek citām klāt.Lasīšana ar ērtībām.
Jāsteidzas, jo laika ziņās sola drīz lietu.
Te nu pirmais lasījums, tas paliks uz galda līdz nākamai nedēļas nogalei, kad bērs grozā un uz Rīgu ieziemot.
Te redzams lielāko ogu salīdzinājums ar sērkociņu kastīti un karoti.
Arī cidonijas šogad lielas
Ko daru Rīgā ar ogām? Katru ogu ar asu nazīti pārgriež uz pusēm, vai iegriež, tad maisiņos un saldētavā. Pēc vajadzības ogas izņem no saldētavas , saber stikla burkā atlaidina un apkaisa ar cukuru. Šādi pārgrieztas un saldētas ogas labi sulojas. Edam gan svaigas, gan taisām sukādes. Sīrupu parasti nodzer tāpat ar ūdeni gan aukstu, gan karstu. Labi noder krēmam, saputojot ar sviestu. Vienmēr dekorēju tortes un kūkas ar iecukurotām ogām.
Rudenī svaigas ogas trauciņā visu laiku uz galda, kraukšķinām tās visu dienu.