local-stats-pixel fb-conv-api

Tautas vēlēts prezidents?7

33 1

Tautas vēlēts prezidents. Daudzas mutes runā, ka tas esot vairāku partiju programmās, vai vismaz vēlmēs solīt, bet kā redzams, tautas vēlēts prezidents kā nenāk tā nenāk, kaut gan, vai tas vispār ir tik nepieciešams?

Es teiktu, ka jā! Tautas vēlēts prezidents ir tas, kas Latviju varētu glābt no ilgās politiskās krīzes, kas ilgst jau otro desmitgadi. Taču, tā kā mēs neesam ne tuvu bijuši prezidentam, ko esam izraudzījušies paši, ir ļoti maz izpratnes no tā, kas varētu mainīties, tāpēc arī man radās īpaša vēlme to nedaudz izgaismot. Tad nu te arī mans domu lidojums...

Ja paskatīt reālos prezidenta darbus – īsti nekas tā arī nav darīts, jo pēdējais izdotais rīkojums ir vēl no bijušā prezidenta, Raimonda Vējoņa, ar aicinājumu Kariņam sastādīt Ministru kabinetu, bet kopumā, sākot no Gunta Ulmaņa prezidentūras ir izdots vien 61 rīkojums, no kuriem 24 ir izdevis G. Ulmanis, 6 – V. Vīķe-Freiberga, 7 – V. Zatlers, 14 – A. Bērziņš, 10 – R. Vējonis, bet mūsu līdzšinējais prezidents E. Levits nav izdevis nevinu rīkojumu. (Valsts prezidentu rīkojumi, kas pieejami https://likumi.lv/ta/veids/valsts-prezidents/rikojumi)

Protams – bez rīkojumiem tiek izdoti arī prezidenta paziņojumi, taču tie vairāk izskatās pēc atskaitēm, ka valsts prezidents būs ārpus Latvijas, un ka valsts prezidents izsludina likumu, tači no šiem paziņojumiem izceļas vien retais, kas saistīts ar komisijas sastāvu iecelšanu, ordeņa kapitulu vai likuma otrreizēju caurskatīšanu, bet vai tas ir viss, kas mums ir vajadzīgs no prezidenta?

Es esmu pilnībā pārliecināts, ka pašlaik prezidenta funkcijas ir diezgan bezjēdzīgas. Ja tā padomāt – nebūtu liela atšķirība, ja prezidenta nebūtu, un prezidenta pienākumus, kā tas arī ir viņa prombūtnes laikā, pildītu prezidija priekšsēdis. Vai varētu iztikt? Es domāju pilnībā, un tas vien norāda uz to, ka prezidentam ir nepieciešamas plašākas pilnvaras, lai viņš reāli varētu lietas arī mainīt, un noteikt savu pozīciju.

Pēc būtības – tautas vēlēts prezidents ir ceļš uz izlaušanos no bezkompromisa politikas. Tieši tas, kas valstij vajadzīgs.

33 1 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

Prezidents Latvijā simbolizē valsts valdības būtību - ierēdnis ir, bet jēga no viņa nav!

Vienīgais sakarīgais veids kā labot šo situāciju - atcelt prezidenta institūciju, jo nekādas jēgas no viņas nav.

2 0 atbildēt

Piedod, bet rakstā nav nekas konkrēti paskaidrots. Kāda republika tad būs Latvija? Prezidentālā, pusprezidentālā? Kāpēc viens, nevis otrs?

Saeima ir vislielākā vara, jo to ievēl tauta. Respektīvi, Saeimai ir leģititimitāte. Neskatoties uz to, lielāko daļu no likumiem nemaz neveido Saeima. To veido ministrijas.

Prezidentam ir liela nozīme jau tagad. Prezidents spēj arī aizsūtīt likumprojektus atpakaļ uz otrreizēju pārskati, spēj atlaist Saeimu un nominē premjerministru. Prezidents arī izvēlas pats sev milzīgu konsultantu grupu, kas konsultē prezidentu visādos jautājumos, kas saistīti jaunajiem likumprojektiem. Tie arī pārstāv prezidentu komisijas sēdēs.

Kāpēc tu Zelenski mini kā labu piemēru? Viņam apkārt vienmēr ir milzīga grupa ar cilvēkiem, kas liedz viņam sarunāties ar cilvēkiem, jo tiem ir bail, ka Zelenskis, būdams vienkāršs cilvēks, pastāstīs kaut ko tā, kā nevajag. Tramps arī ir cilvēku vēlēts prezidents. Vai viņš ir tas, kas visu dara tā, kā cilvēki to vēlās? Ne tak. Prezidentālas republikas parasti velk arī uz autoritāro režīmu. Apskaties tepat - Baltkrievija, Krievija, pati Ukraina, Latīņamerika utt.

2 0 atbildēt

Tautas vēlēts-skan labi. Bet kādi būtu populārākie prezidenta kandidāti, ko virzītu "parastie ļautiņi"? Šaubos ka vairākums apsvērtu un pētītu cik liels profesionālis valsts lietās ir katrs no izvēlētajiem-izglītība, izpratne par politiku, gan starptautisko, gan iekšpolitiku, bonusā- pieklājīga pieredze starptautiskā arēnā un tīra biogrāfija-nav Savicka vai Gardas veidīgais. Tautai vajag šovu un kolorītas personas, un te es varu iedomāties tikai divas stabilas personas-Gobzems un Ušakovs. Kādu no viņiem par prezidentu? Daļai pirmais ir "patiesības tribūns", kaut patiesībā rūdīts karjerists. Otrais savukārt "On naš", cerība, ka atgriezīs valsti "Māmuļas Krievijas paspārnē", vienlaikus arī bezkaunīgs demagogs un liela mēroga korumpants. Kas vēl? Kivičs? Kāds no influenseru bara? Cits šovbiznesa vai sporta pasaules pārstāvis? Es gribētu, lai tāds būtu no diplomātiskajām aprindām, ar pieredzi. Kamēr ļaudis to nesaprot, labāk nemaz nevajag tautas vēlētu prezidentu. Sūdzaties ka Saeima izvēlas visādus šaubīgus tipus? Beidziet tēlot apvainotos ignorantus un ejiet balsot vēlēšanās, turklāt skatāties par ko balsojat. To, ko mēs ievēlam, tie ievēl prezidentu.

2 0 atbildēt

Vārdu "tauta" lieto nabagi, ne Dāmas uz augstiem papēžiem.

0 0 atbildēt

Vēl par agru. Kašķīgiem latviešiem, kuri to vien dara kā velk deķīti katrs uz savu pusi, vēl par agru tautas vēlēts prezidents.

0 0 atbildēt