local-stats-pixel fb-conv-api

Miega ceļš4

40 0

Miegs katram cilvēkam ir kā bauda un privilēģija, ko tam piešķīrusi Māte Daba. Tas ir laiks, kad atpūšamies un pilnībā atslēdzamies no trokšņainās ikdienas.

Vai esat pamanījuši, ka pēc labas izgulēšanās visa pasaule šķiet gaišākās krāsās un cilvēki mīļāki? Ja esam pietiekami atpūtušies, mūs piepilda enerģija un darba pienākumi tiek veikti tiek paveikti ar smaidu uz lūpām. Pilnvērtīgu miegu neaizstāt ne ar ko citu! Gadījumā, ja atpūta miegā traucēta, neveicas ne darbā, ne arī citos pasākumos un cauru dienu esam sliktā omā. Td nu lūkosim to nepieļaut!

Kāpēc miegs nepieciešams

Tas ir vajadzīgs, lai organismā varētu notikt savlaicīga šūnu dalīšanās, ķermeņa vienmērīgas temperatūras uzturēšanai un atmiņas stabilizēšanai. Daudzas teorijas pierāda, ka miegs regulē noskaņojumu un emocijas. Miega laikā mūsu smadzenes pārstrādā visu dienā notikušo: atveras zemapziņas citkārt ‘’slēgtās’’ durvis, un, no rīta pamostoties, bieži vien iepriekšējā dienā neatrisinātās problēmas būtība (atslēga, risinājums) mums ir rokā!

Zināms, ka miegs nodrošina sirds veselību. Miega trūkums (nepietiekamība) saasina asinsspiediena problēmas un paaugstina holesterīna līmeni asinīs.

Miega laikā aug un atjaunojas organisma audi. Ja esam pietiekami atpūtušies, mūsu imūnsistēma spēj darboties normālā režīmā.

Veselīgs miegs tāpat samazina iespēju nokļūt nepatīkamās stresa situācijās – ja cilvēks ir labi atpūties, visu notiekošo viņš spēj uztvert daudz ‘’vēsāku’’ prātu un lieki nemaitā omu ne sev, ne arī saviem līdzcilvēkiem.

Miegā dzīst visas brūces – gan fiziski cirstās, gan mīlas frontē cirstās.

Miega laikā smadzenes atpūšas (ja vien tām pirms gulētiešanas ļauj nomierināties un atslēgties no ikdienas rūpju nastas) organisms atjaunojas.

Neskaitot visu iepriekšminēto, pat jau dažu minūšu ilgs miegs (pusdienas laikā, piemēram) likvidē nogurumu; atjaunojas spēki, bet, ja gulēts kaut tikai dažas stundas, tad to laikā sejas ādā grumbas izlīdzinās un audi atjaunojas.

Izpētīts, ka miega trūkums izraisa ķermeņa svara pieaugumu. Cilvēks, kurš pietiekami neizguļas, vairāk ēd. Miega nepietiekamība liedz smadzenēm just enerģijas trūkumu, tādējādi sūtot signālus kuņģim un radot tādu kā izsalkuma sajūtu.

Miega stadijas

Miegs sastāv no piecām stadijām. Parastos apstākļos šīs stadijas seko cita citai noteiktā secībā, kas atkārtojas līdz pat piecām reizēm vienas nakts laikā.

Pirmajā stadijā miegs ir viegls un trausls. Šī ir pāreja no nomoda stāvokļa uz aizmigšanu un ilgst 5-10 minūtes. Šajā miega fāzē šķiet, ka visi dzirdamie trokšņi it kā attālinās un izgaist bezgalībā. Ja tobrīd jūs kāds pamodinās, noteikti apgalvosiet, ka nemaz neesat bijis aizmidzis.

Otrajā stadijā sāk pazemināties ķermeņa temperatūra un lēnāka kļūst sirdsdarbība. Ja esat aizmidzis bez segas, kļūst auksti un miegā sāksiet meklēt ar ko apsegties. Šajā miega fāzē cilvēks bieži izdara saraustītas kustības, kaut ko nesakarīgu runā, bet daži cilvēki (vairāk gan mēnessērdzīgie) sāk staigāt. Šī cikla fāze aizņem 45 -55% visa naktsmiera.

Trešajā stadijā cilvēks dziļi iemieg. Elpa ir lēna un vienmērīga, ķermeņa temperatūra pazemināta, muskuļu grupas atslābinās. Ja šajā fāzē grib kādu pamodināt, to ir visnotaļ grūti vai pat neiespējami izdarīt.

Ceturtā stadija ir dziļā miega fāze, kas ilgst aptuveni 30 minūtes. Arī tad praktiski cilvēks ir nepamodināms.

Piektajā stadijā sākas sapņošana, un cilvēka astrāls dodas ceļojumā pa fantāzijas pasaulēm. Šajā miega fāzē smadzenes (zemapziņa) pārstrādā dienā gūtos iespaidus, un, ja ir kāda neatrisināma problēma, tad, visticamāk, no rīta pamostoties, jau būs zināms, kā tā risināma.

Kā nodrošināt veselīgu miegu?

Gulēt jāiet un jāceļas vienā un tajā pašā laikā, lai organisms pierod pie zināma ritma un izstrādājas nepieciešamie refleksi. Protams, daudziem tas nebūs iespējams darba un citu specifisku iemeslu dēļ, taču vidusceļš arī būs gana labs, ja vien par to padomāsiet tā kārtīgi.

Pirms gulētiešanas būs vēlams izvēdināt istabu. Tas jādara arī pēc pamošanās, lai telpā radītu kontrastus, kuri palīdz gan iegrimt, gan arī no rīta pilnvērtīgi pamostoties. Kurš gan vēlas rītu aizvadīt kā samiegojusies muša.

Gulta jāizmanto tikai un vienīgi gulēšanai, nevis zvilnēšanai, lasīšanai, rokdarbu veikšanai vai pat ciemiņu uzņemšanai. Vienīgais, ko bez gulēšanas gultā vēl var darīt, ir – mīlēties.

Pirms gulēšanas nevajadzētu stādāt intensīvu fizisku darbu. Labāk sēdēt pie galda vai atpūtas krēslā un pārlasīt kāda viegla satura aizraujošu grāmatu.

Jāraugās, lai vakarā dzirde netiktu traumēta ar skaļu mūziku vai citiem nepatīkamiem trokšņiem.

Guļamistabā vai telpā, kura pielāgota gulēšanai, nedrīkst atrasties ‘’nepiederoši’’ priekšmeti: dators, televizors, jaudīgs mūzikas centrs u.c. magnētisko lauku izstarojošas ierīces. Ja nav iespējams no šīs situācijas izvairīties telpu trūkumu dēļ, tad ierīces vienkārši atvieno no strāvas (neieslēgti, bet ar elektrības vadu rozetē šie sadzīves priekšmeti turpina izdalīt neveselīgo magnētisko starojumu).

Pirms gulētiešanas vēlams ieiet siltā vannā un iedzert kādu neitrālas iedarbības zāļu tēju. Vanna paaugstinās ķermeņa temperatūru, un pakāpeniska atdzišana veicinās iemigšanu.

Ja nav izdevies iemigt 30 minūšu laikā, celieties augšā, aizejiet uz citu istabu, aizdedziniet sveci, pasēdiet klusumā vairākas minūtes, padomājiet par kaut ko patīkamu, kas būtu saistīts ar aizgājušo nakšu sapņiem un atslābiniet savu prātu. Atcerieties, ka spilgts apgaismojums pirms gulētiešanas maldinās smadzeņu sistēmu, un tad var pat nesasniegt miega iestāšanos!

Vismaz četras stundas pirms miega centieties nelietot pārtikas produktus, kuri satur kofeīnu un citas nervu sistēmu uzbudinošas vielas. Tās ir – kafija, melnā tēja, kola, šokolāde un nikotīns. Tā vietā izdzeriet glāzi silta pienu, kas satur miegu ierosinošas vielas.

Alkoholu pirms gulētiešanas labāk nelietot! Grādīgais dzēriens gan izraisa miegainību, bet īstenībā traucē organisma normālai darbībai, jo ‘’aizmieg’’ tikai tās smadzeņu šūnas, kuras apdullinājušās. Kad tas atskurbs, vairs miega nebūs nevienā acī!

Fenšui guļamistaba

Saskaņā ar fenšui iekārtotai guļamistabai jābūt tādai, kurā patīkami atrasties, un tai jābūt pildītai tikai un vienīgi ar pozitīvu starojumu. Kā to panākt? Lūk, daži ieteikumi:

Guļamistabā jāizmanto klusināts apgaismojums maigos toņos. Ideāls ir dabīgo vasku sveču gaisma – ne parafīna, no kurām dažas var saturēt toksiskas vielas.

Priekšmetus, kuri satur ūdeni (akvārijs, piemēram), jāpārvieto uz citu telpu vai arī uz nakti jāapsedz.

Aizvāciet no guļamistabas visas elektroniskās ierīces (vai atvienojiet no kontakta). Pat elektroniskais modinātājs, pēc fen šui, var radīt miega traucējumus. Tā vietā iegādājaties veco, labo uzvelkamo pulksteni.

Pirms gulētiešanas aizklājiet spoguli, jo tas dažiem jūtīgiem cilvēkiem var izraisīt nakts murgus un visādi citādi kaitēt.

Plakātiem, gleznām un citiem mākslas darbiem piemīt ļoti spēcīga enerģija. Tādēļ, izvēloties savas guļamistabas vizuālo noformējumu, lūkojieties, lai iepriekšminētie mākslas darbi nav ar negatīvu vai skumju motīvu. Nevajadzētu izlīmēt foto tapetes ar vētras posta skatiem, ūdenskritumiem vai citām drūmām ainām. Izvēlaties mākslas darbu, kurš ir tīkams jūsu acīm un spēj nomierināt nervu sistēmu.

Visām durvīm telpā (arī skapja un citām) jābūt aizvērtām.

Pavērojiet guļošo

Ikdienā cilvēki mēdz uzlikt sev maskas un izlikties labāki, nekā patiesībā ir. Taču viņus var ‘’atmaskot’’, ja pavēro, kādā pozā viņi naktī guļ. Te daži skaidrojumi, ko katra poza nozīmē.

Embrija poza ir viena no populārākajām gulēšanas pozām. 41% cilvēku mēdz saritināties kā mazulis mātes klēpī. Ko tas nozīmē?

Šī poza liecina par to, ka šie cilvēki ārēji šķiet it kā skarbi un pašpārliecināti, bet iekšēji ir ļoti jūtīgi. Iesākumā ļoti kautrējas un jūtas kā no laivas izmesti, bet pēc maza laiciņa spēj savākties un dažreiz izlikties pat pārāk droši.

Kā ‘’baļķis’’ – tā guļ aptuveni 15%. Šī poza izskatās šādi: ķermenis taisns, rokas gar sāniem un kājas izstieptas. Šādi cilvēki dienā parasti ir sabiedriski, droši un atraisīti. Viņi mēdz uzticēties pirmajam pretimnākošajam un ir viegli pavedināmi. Diemžēl... tieši viņus par saviem upuriem mēdz izvēlēties dažādu profilu krāpnieki.

Lūdzēja pozā (ķermenis uz sāniem, rokas sakrustotas uz krūtīm) guļ aptuveni 13% cilvēku. Šīs kategorijas pārstāvji ir atklāti, bet uz citiem raugās ar aizdomām. Daži indivīdi mēdz būt pat ciniski. Viņi gausi pieņem svarīgus lēmumus, ir apdomīgi. Taču, kad viss izlemts, savu nostāju nemaina.

Kareivja pozā (8%) cilvēks aizmieg uz muguras un gar sāniem izstieptām rokām. Parasti viņš izvirza augstas prasības ne tikai pret sevi pašu, bet arī pret visiem apkārtējiem. Kareivis ir atturīgs visās jomās, kluss un mēdz izvairīties no kņadas, nolienot savā alā. Starp citu, tie miegā nereti mēdz krākt.

Kritēja poza – cilvēks guļ uz vēdera, ar rokām aptvēris spilvenu (7%). Šādi cilvēki ir sabiedriski un pēc dabas ļoti strauji. Daži indivīdi mēdz būt īpaši nervozi un viņiem nu ļoti nepatīk, ka viņus kritizē.

Jūraszvaigznes pozā guļ ap 5% respondentu; cilvēks guļ uz muguras, ar atpakaļ vērstām rokām apķerot spilvenu. Tas liecina, ka viņš labprāt uzklausa līdzcilvēkus, nesavtīgi piedāvā savu palīdzību, ir labs un uzticams draugs.

Tas ir vajadzīgs, lai organismā varētu notikt savlaicīga šūnu dalīšanās, ķermeņa vienmērīgas temperatūras uzturēšanai un atmiņas stabilizēšanai. Daudzas teorijas pierāda, ka miegs regulē noskaņojumu un emocijas. Miega laikā mūsu smadzenes pārstrādā visu dienā notikušo: atveras zemapziņas citkārt ‘’slēgtās’’ durvis, un, no rīta pamostoties, bieži vien iepriekšējā dienā neatrisinātās problēmas būtība (atslēga, risinājums) mums ir rokā!

40 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

slinkums lasīt :D bet to ko izlasiju bija labi tākā ķer  plusu ;)

1 0 atbildēt

Miegs - lieta, ko noteikti nedrīkst iztraucēt, savādāk otrā pamodīsies negants briesmonis.emotion emotion

1 0 atbildēt

Beidzot raksts kuru arī gribas izlasīt :) 

0 0 atbildēt

Man ir šitā Kritēja poza un Embrija čučēšanas pozza :d

0 0 atbildēt