local-stats-pixel fb-conv-api

Pasaka par sešpadsmit8

21 2

Šoreiz pamēģināju uzrakstīt pasaku, kurā varētu uzskaitīt sešpadsmit dažādas lietas. No sākuma nebiju tā plānojis, tomēr beigās sanāca astoņas krāsas grupēt pa divi. Gribēju izveidot četras vai trīs grupas sākumā, lai vieglāk abstrahēt vajadzīgo skaitu. Tā pat atļaušos atgādināt, ka šī ir pasaka, tāpēc nevajadzētu pārāk iespringt par pasakā pausto. Iespējams, varēja labākus salīdzinājumus krāsām atrast, bet nevienam nav liegts mēģināt uzrakstīt kko līdzīgu.

Pasaka:

Reiz kādā tumsas pielietā naktī Saules meitai izlija krāsas, kas draudēja visai pasaulē ar rīta neiestāšanos, tāpēc Saules meita devās pēc palīdzības pie Mēness dēla, lai viņš palīdzetu viņai savākt izlijušas krāsas un pasauli nepārņemtu mūžīgā tumsa. Lai viņi darbu paspētu paveikt līdz būtu jāiestājās rītam, Mēness dēls viņai ierosināja sadalīt darbu uz pusēm, Saules meitai vācot gaišās krāsas un viņam pašam, Mēness dēlam vācot tumšās krāsas, tomēr lai viņiem nesajuktu krāsas viņi vienojās, ka katrai krāsai būšot pāris, kurš ļautu viņiem paveikt kopīgo darbu pietiekami ātri.

Kad Saules meita atrada debesu zilo krāsu, Mēness dēls tai blakus lika ūdens dzelmju zilo krāsu.
Kad Saules meita atrada dīgstoša asna zaļo krāsu, Mēness dēls tai blakus lika krēslaina sila lapotnes zaļo krāsu.
Kad Saules meita atrada gaiļbiksītes ziedlapiņas dzelteno krāsu, Mēness dēls tai blakus lika kaltētu kviešu salmu dzelteno krāsu.
Kad Saules meita atrada rudmieses cepures virsmas rūsgano krāsu, Mēness dēls tai blakus lika dzelzs rūsas rūsgano krāsu.
Kad Saules meita atrada pēļu mazuļa gaiši sarkano krāsu, Mēness dēds tai līdzās lika dižākā gaiļa sekstes sarkano krāsu.
Kad Saules meita atrada tikko uzplaukuša cerņa zieda lillā krāsu, Mēness dēls tai līdzās lika zeltā kalta ametista krāsu.
Kad Saules meita atrada pludmales smilšu brūno krāsu, Mēness dēls tai klāt lika ozola mizas brūno krāsu.
Kad Saules meita atrada klajā laukā izbalējušas vizlas pelēko krāsu, Mēness dēls tai blakus lika sama muguras pelēko krāsu.

Tā viņiem abiem sanāca atrast visas rītam vajadzīgās krāsas un rīts sākās peipildīts ar putnu dziesmām un skaistāko ziedu smaržām. Un par notikušo iespējams neviens arī neuzzinātu, ja vien varavīksnē nebūtu palicis par vienu krāsu vairāk, kuru vecākiem cilvekiem nesanākot pamanīt, tomēr jaunieši teic, ka spēj atrast jauno krāsu, kas notikušajam neļaus paiet garām nepamanītam.

lasi, vērtē, komentē emotion

21 2 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

👍

2 0 atbildēt

Jauka pasaciņa!👍🙃

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👏

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt