local-stats-pixel fb-conv-api

Mana pieredze ar psihiatriem un depresiju.30

Čau. Visi te raksta savu pieredzi ar psihiatriskajām slimnīcām un tādām lietām, tāpēc izdomāju padalīties arī ar savu. Uzreiz tikšu, ka konkrēti nevienu iestādi vai ārsta vārdu neminēšu, tomēr, ja kādam jau būs bijusi pieredze ar to vietu, tad sapratīs.

Viss sākās tad, kad man bija divpadsmit. Mani vecāki ir šķīrušies tik ilgi, cik es sevi atceros, un mamma sāka veidot attiecības ar citu vīrieti. Vīrietis jauks, viss labi, līdz brīdim, kad mamma palika stāvoklī. Līdz tam mamma dzīvoja ar mani un saviem vecākiem, bet tad – pārvācās. Man tas bija diezgan nepatīkami, jo tajā laikā vēl vēlējos mammas uzmanību un mīlestību. Bija piedāvājumi iet dzīvot ar viņiem, bet es atteicos aizvainojuma dēļ.

Tad sākās problēmas.

Jutos vientuļa, mājās nebija ko darīt, sāku meklēt šaubīgas kompānijas. Pirmo reizi piedzēros trīspadsmitajā dzimšanas dienā. Nezinu, kādā veidā, bet es spēju apvienot ideālas sekmes skolā, labas attiecības ar vecvecākiem un raudāšanu, kliegšanu un sevis ienīšanu pa vakariem. Un neviens nepamanīja… Tas bija vis aizvainojošākais. Es ar to nelielos un nevēlos pievērst sev uzmanību, bet ļoti ilgu laiku raudāšana beidzās ar asiņojošām rokām. Arī to neviens nepamanīja, un daži vēl joprojām nav pamanījuši rētas. Tagad to laiku atceros ar naidu pret sevi, jo nebija jau tik traki, lai sāktu sev fiziski darīt pāri. Īsi pirms manas četrpadsmitās dzimšanas dienas arī tētim ar draudzeni piedzima bērniņš. Es īsti nespēju priecāties, jo es zināju, ko tas nozīmēja. Tas nozīmēja vēl lielāku atsvešināšanos no ģimenes.

Pienāca 2013. gada jūnijs. Ar mammu devāmies uz jūru, kur viņa pirmo reizi arī pamanīja manas rokas. Jau nākamajā dienā bija vizīte pie psihologa, un man sāka kārtot regulāras vizītes pie ģimenes ārsta un psiholoģes. Runāja viņa daudz un ilgi, bet man tas itin nemaz nepalīdzēja. Iekšēji jutos tukša, nederīga, nevajadzīga, ārēji – neglīta, pārāk resna, pārāk savādāka. Daļēju mierinājumu atradu mūzikā, bet mamma uztraucās, ka klausos ‘’pašnāvnieka Kurta Kobeina gabalus’’, un ‘’narkomānu mūziku’’. Tad sāku rakstīt stāstus. Biju rakstījusi arī iepriekš, bet tagad sāku to darīt nopietni, publicēties.

2014. gada janvārī sāka izrakstīt zāles. Sākumā nesapratu, kāpēc, jo nekādu konkrēto diagnozi man nepateica, bet vienā seansā psiholoģe pateica, ka ‘’uzskata, ka man ir depresija’’. Toreiz par to nāca smiekli. Sāka vedāt pie ‘’gudrākiem un augstākiem’’ ārstiem, teica, ja nesākšu pati sev palīdzēs, draudēs psihiatriskā slimnīca. Terapijas kurss atsākās ar jaunu sparu. Katru reizi sarunas par manu iekšējo pasauli, par hobijiem, brīvo laiku… Ap četrpadsmito dzimšanas dienu pateicu, ka jau trīs mēnešus neesmu sev ar asiem priekšmetiem pieskārusies, un kā atalgojumu vēlos visu brīvlaiku dzīvot bez nervu zālēm. Kaut kā izdevās visu sarunāt, un līdz ar pirmo jūniju man nogrieza visas zāles. Reizi mēnesī vajadzēja aizbraukt pie psiholoģes, bet tas arī viss. Sākumā bija labi, bet manas šaubīgās kompānijas turpināja man sekot, un es iepazinos ar jauniem, interesantiem cilvēkiem, kuriem ir līdzīgas problēmas.

Tiklīdz vairs nedzēru zāles, pavērās alkohola un narkotiku pasaule. Vairs pat nebija vēlmes sevi fiziski sāpināt, ja varēju piedzerties. Jāņos pirmo reizi pamēģināju marihuānu, nepatika. Jūlija vidū sāku aktīvi smēķēt. Četrpadsmit gadu vecumā. Liekas šausmīgi, bet iekšēji es jūtos daudz vecāka. Festivālā piedāvāja kokaīnu, un es, nezinu, kāpēc, pat piekritu. Tas bija kaifs, bet otrreiz mēģināt es negribētu. Sāku aizrauties ar marihuānu, un likās, jo vairāk pīpēju, jo labāka paliek. Vasara beidzās, psiholoģe uzslavēja, ka esmu tikusi galā bez starpgadījumiem, asins paraugus neņēma, tāpēc mazais narkotiku piedzīvojums palika pie manis. Man visu laiku likās, ka patiesībā viņai ir vienalga, kas notiek, bet man tajā situācijā tā pat bija labāk. Atgriežoties skolā likās, ka viss ir labi. Katru piektdienu devos kaut kur ballēties, un neviens no vecvecākiem nekad neko nejautāja, jo domāja, ka man tas palīdz. Palīdzēja man rakstīšana un grāmatas. Nekādas terapijas, nekādas zāles nekad nespēs aizvietot to, kas pareizs šķiet tev pašam.

Un te nu es esmu tagad. Četrpadsmit gadu vecumā, ar mazliet sabojātu psihi un uztveri uz pasauli, ‘’sliktiem’’ draugiem un pieredzi ar psihiatriem.

Šis, protams, nav tik iespaidīgi, psihiatriskajās klīnikās neesmu gulējusi un trako kreklā sieta arī ne, bet šī varbūt ir atbilde uz jautājumu, kāpēc rakstu tik ‘’depresīvi noskaņotus’’ stāstus.

Uznāca iedvesma uzrakstīt kaut ko par sevi, un tā pagāja pusotra stunda. Paldies, ka izlasīji.

265 1 30 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 30

0/2000

Ak, šie bērni.. emotion

13 0 atbildēt

Nezinu, vai narkotikas un alkohols ir tas labākais, patiešām.. Bet labāk izstāsti psihologam pilnīgi visu. Pilnīgi. Jo savādāk būsi kā Lohana, kura pa atkarību iestādēm vien agrāk dzīvojās.. Nesačakarē sev nākotni, un pamēģini atrast normālus draugus, jo tev no šī visa labāk nepaliks.. Labāk esi viena, bet nelieto visādus draņķus, ok?

1 0 atbildēt

14 gados tas ir tikai normāli emotion

2 2 atbildēt

Parasti gjimenes kuraas shkjiras vecaaki beerniem sagrieztas kjeppas un galvaa sviests. Ko padariisi, labi ka tiek cauri, kaut taa, citi netiek tam paari ...

Jauku dienu viesiem spokiem emotion

0 0 atbildēt

Paldies tev. Sākumā pat negribēju neko mainīt, likās, ka tas man ir tā nospriests un tur neko nevarēs darīt, bet protams, ka tā nav. Sāku sevi ienīst par to vājumu, ko izrādīju, un tagad emocijas ir dziļi, dziļi iekšā. emotion

0 0 atbildēt

Man arī ir pieredze ar depresiju, psihoterapeitiem, zālēm utt. Novēlu tev 100% tikt no tā laukā, tu vēl esi ļoti jauna, tā kā domāju, ka pieaugot tas viss tev pazudīs. emotion

0 0 atbildēt
Ko varu teikt? Jūtu līdzi? Tāpat neko tas nemainīs. Vienīgi tavi darbi var mainīt tevi un tava vēlme šos darbus darīt. Viss ir tavās rokās. (Nemaz nemēğini pārtraukt rakstīt, citādi prasīšu Jacky, lai notracko IPs un iešu meklēt
0 0 atbildēt
Man visu/pedejo laiku nak virsu melnie. Visu laiku gribas izdarit suicidu.
0 0 atbildēt

Man ir tikai viens jautājums: KUR PIE VELNA IR TAVAS SMADZENES?! 

Tam visam nepalīdzēs narkotikas un alkohols, tas to visu padarīs vēl sliktāku. Vienīgais, par ko Tev šobrīd būtu jādomā ir tava nākotne. Nodzērušos un appīpējušos normālā darbā neņems. 

Kamēr tu te šņauc kokaīnus, pīpē zāli un dzer, tikmēr citur kāds mirst no bada, lūk tā ir īsta problēma. Tavas debīlās iedomas, ka tu esi resna vai nekam nevajadzīga NAV NEKAS!! Neviens tev dzīvē nelīdīs klāt un tevi nežēlos. Ar visu būs pašai jātiek galā. 

Tā vien izskatās, ka šo visu dari tikai, lai Tevi kāds pažēlotu. Tas nav apvainojums, bet fakts. 

Reāli tracina šie cilvēki, kuri sadomājas muļķības, sadzeras, sapīpējas un tad vēl atļaujas čīkstēt, ka nav novērtēti. 

Ja tu pati ar sevi nestrādāsi, nekas nemainīsies, turpināsi dzert un pīpēt. Padomā par saviem vecvecākiem, vecākiem, ģimeni. emotion

0 1 atbildēt

Tikai kāpēc beigās Kobeina pirmsnāves vēstule? Tu taču nedomā to darīt? Vai ne?

0 2 atbildēt

ja gribi taisīt pašnāvību,droši taisi,lai nelaistu tālāk depresīvus gēnus! Kautkas līdzīgs dabiskajai izlasei,jo ātrāk nomirsi,jo mazāk iespējas radīt pēcnācējus ar depresīviem gēniem!

5 8 atbildēt

Tukša ņaudēšana! Nesaprotu, šito nīdēšanu, oi, man tur tā, man tur šitā! Katrs pats izvēlas savu dzīvi dzīvot un kamēr to nesapratīs, tikmēr var;es lielīties, par psihiatra pakalpojumiem un ķip draudīgo kompāniju emotion

Tā dara nīkuļi, varbūt tiem galu galā ir lemts izmirt!

4 8 atbildēt
Nezinu likt mīnusu vai izlikties, ka neesmu šo rakstijusi... Gribētos ar šo cilvēku pēc kādiem desmit gadiem parunāt par šo rakstu... Tiešām bērnam nav daudz prātiņa... emotion Izliksimies, ka nelasiju un mīnuss nebūs, bet patiesībā ļoti prasās viņu...
0 8 atbildēt