local-stats-pixel fb-conv-api

Gaiļezera 17. jeb psihiatrijas nodaļa25

485 1

Pirms kāda laika man gadījās iespēja apmeklēt Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas 17. jeb psihiatrijas nodaļu. Tas bija jādara piespiedu kārtā, biju uztraukta, jo nezināju, ko sagaidīt, jo internetā ir pieejama ļoti skopa informācija par šo vietu. Cītīgāk meklējot, atradu rakstu tepat iekš spoki.lv , kas publicēts pirms kāda laika. Izlasot to, biju šokā, jo autore iestādi un pieredzi tajā raksturojusi kā smagu un traumējošu. Tomēr, ar prieku varu atzīt, ka kopš tā laika, kad tur bija iepriekš minētā raksta autore, daudz ir mainiījies uz pozitīvo pusi. Vismaz, manuprāt.

Protams, joprojām ir saglabājušies noteikumi, kas, man šķiet, pastāv visās šāda veida slimnīcās - aizliegts ienest mobilos telefonus, datorus, fotoaparātus, ko pamato ar iemeslu, ka tur uzturās cilvēki, kuru uzvedība nav raksturīga sabiedrībā pieņemtajām normām, un dažiem tā var šķist ļoti uzjautrinoša. Tas novestu pie video un fotografiju uzņemšanas un publicēšanas dažādos sociālajos portālos, kas ir ļoti nepareizi vien tā iemesla dēļ, ka lielākā daļa cilvēku, kas tur ārstējas, nevēlas to darīt zināmu citiem.

Aizliegti ir arī asi priekšmeti, šķiltavas, sērkociņi, cigaretes, alkohols, dažādi ķīmiskie šķidrumi.

Nav jāuztraucas par to, ka varētu atņemt ikdienas apģērbu, tā vietā izsniedzot visiem vienādas vienkrāsainas pidžamas kā filmās. Katram ir tiesības ģērbties tā, kā patīk vislabāk, tomēr lielākoties pacienti dod priekšroku treniņbiksēm un ērtiem krekliņiem, taču ir arī cilvēki, kas ērtāk jūtas uzvalka kreklā, katru dienu piemeklējot tam citu pulksteni, garās kleitās vai onzijos.

Logi, kā visās bērnu slimnīcās, ir atverami tikai ar rokturi, kas stāv skapītī aiz atslēgas pie medmāsām.

Ikdiena sastāv no 10 stundām miega un 14 stundām brīva laika, ko var aizpildīt, lasot grāmatas, rakstot, zīmējot, spēlējot kārtis, klausoties mūziku vai runājoties ar citiem. Protams, katru dienu notiek arī ārstu apskate (sava ārstējošā psihiatra, psihoterapeita, psihologa) un dažādas procedūras - fizioterapija, mākslas terapija, mūzikas terapija, hidroterapija (šarko duša u.c.) Ir arī iespēja mācīties matemātiku, angļu un vācu valodas, bioloģiju un gan jau arī citus priekšmetus, bet par tiem man anv informācijas.

Nodaļa ir sadalīta divos posteņos, pirmajā uzturas mazākie bērni (šķiet, līdz 12 gadu vecumam) un otrā vecākie (līdz 17). Pirmajā postenī bērniem arī ir iespēja skatīties televizoru - dažādas filmas un multfilmas.

Dienā ir 3 ēdienreizes (jāatzīst, ēdiens neizceļas ar pārsteidzošu dažādu garšu paleti) un vakarā ir tējas dzeršana. Uz vietas ir iespējams dabūt dzeramo ūdeni.

Ja gadās, ka jāpaliek šajā nodaļā, es ieteiktu nodrošināties ar :

- Daudz tīra apģerba (ja vecāki var atbraukt vairākas reizes nedēļā un atvest, tas nav nepieciešams),

- pidžamu,

- zobu birsti un pastu,

- higiēnas piederumiem (dušas želeju, dezodorantu, šampūnu u.c.),

- dvieli,

- čībiņām,

- lielu daudzumu grāmatu, žurnālu, papīra lapu un blociņu, pildspalvām, zīmuļiem, kārtīm un galda spēlēm,

- rokaspulksteni (pierasts sekot līdzi laikam telefonā vai datorā, bet, kad tie nav pieejami, noder klasiska alternatīva).

Nodaļā uzturas dažādu vecumu un tautību jaunieši, lielākā daļa ir atvērti un patīkami sarunu biedri. Pati esmu ieguvusi dažus superīgus draugus. Māsiņas lielākoties ir jaukas un saprotošas, reti kura tāda nav, taču nevar teikt, ka tādu nav nemaz.

Mani ārstējuši divi ārsti no, man šķiet, kopā četriem, un par viņiem varu teikt tikai labu, kā arī, cik esmu dzirdējusi no citiem pacientiem un pati novērojusi, pārējie ārsti arī ir ļoti jauki un saprotoši.

Varbūt izklausās pārāk skaisti un nevainīgi, bet pie visa pierod un tas, kas sākumā šokēja, nu šķiet ikdienišķšs. Pēc vairākiem mēnešiem tur ārpasaule šķiet garlaicīgi normāla.

Veidoju šo rakstu tāpēc, lai palīdzētu tikt vaļā no baisās neziņas tiem jauniešiem, kuriem pēc pašu izvēles vai piespiedu kārtā nozīmēta ārstēšanās, kliedētu nepamatotus stereotipus un radītu priekšstatu par psihiatriskās slimnīcas kārtību un tajā notiekošo. Labprāt izlasītu par citu pieredzi. Ar prieku atbildēšu uz visiem interesējošiem jautājumiem par manu pieredzi un visu tur notiekošo. Paldies, ka veltīji manam rakstam laiku! :)

485 1 25 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 25

0/2000

Jā, jo mēģināt pievērst sev uzmanību ir slikti.

Gribēt, lai kāds pamana un rūpējas, ir iedomīgi un vīzdegunīgi. Fuj, fuj, fuj!

Ja Tev pašam dzīvē ir tā laimējies, ka nekad nav bijis jāķeras pie tik radikāliem līdzekļiem, lai kādam atgādinātu, ka tu eksistē un gribi, lai tevi pamana, tad nežļurksti un nenososdi citus!

Katram ir tiesības uz savu viedokli, bet, ja viedoklis ir ļoti sekls un balstīts uz simtreiz apžļambātām "puspatiesībām", tad citiem ir arī tiesības pateikt, ka Tavs viedoklis iesūkā.

9 0 atbildēt

Brālis tur ir/bija regulārs viesis. Cik gadījies tur viņu apciemot, iespaidi ir tieši tādi paši kā Tev.

Vienīgā slimnīca, kas atstāja šausminošu iespaidu, bija, šķiet, Jelgavā. Precīzi vairs neatceros, kāds bija nosaukums, bet bijām pie viņa ciemos un no turienes dzīvespriecīgs un aktīvs 10gadīgs zēns iznāca kā zombijs. Pārējie bērni izskatījās līdzīgi.

7 1 atbildēt

Ū, jā, jā, dedzināt visus sātanus, kas profilā liek nesavas bildes!!!

4 0 atbildēt
Katram tiesības uz savu viedokli, pat, ja dažreiz nav ne mazākās nojausmas par ko tad gudri spried
4 0 atbildēt

Man tajā slimnīcā bija konkursa noslēgums jau 3. gadu un man tā vieta asociējas ar diplomiem, izstādi un mini koncertiņu. Ar zīmējumiemun darbiņiem tiek izrotāti divi gaiteņi. Protams, katru reizi es priecajos, ka neesmu tur sliktāka iemesla dēļ, kā lielākā daļa tur esošo cilvēku.

3 0 atbildēt
tīša saindēšanās ar medikamentiem
2 0 atbildēt
Kurā palātā tu biji?
2 0 atbildēt

Ja tā godīgi, tad gribētu kādu laiku padzīvot psihiatriskajā slimnīcā. Mani vilina interese uzzināt, kāda atmosfēra tur valda, kādi cilvēki tur sastopami, kas ar viņiem notiek..

2 0 atbildēt
tu izklausies pēc komunistiska/as čekista/čekistes
2 0 atbildēt

Esmu tur pabijis un raksts stāv spokos arī emotion 

Tiešām noderīga informācija ,ja kādam ir problēmas un vajag iestāties slimnīcā )

2 0 atbildēt
Tev ar A, vai ne?
1 0 atbildēt
nesapratu.. es biju 20. pie loga no septembra līdz decembra vidum
1 0 atbildēt
aaaa cau emotion es arī 20, pie loga emotion emotion)
1 0 atbildēt
Anonīmo murgi...
1 0 atbildēt
Kad biji?
1 0 atbildēt

Arī tvaika ielas slimnīcā nav tik traki kā stāsta.

0 0 atbildēt

Lasu un recu... Mana pieredze diezgan krasi atšķiras..

0 0 atbildēt
Neesmu emotion esam tagad divas ar to meiteni, kas arī ar mums bija 20. (Negribu saukt vārdus) emotion
0 0 atbildēt