local-stats-pixel fb-conv-api

Pacman - dzīvie roboti6

26 0

Aptuveni dekādi atpakaļ tika uzstāts, ka zinātne un zināšanas ir cilveces panākumu ķīla. Tomēr vai izmantojot dažādas tehnoloģijas, cilvēks sevi un sev līdzīgos varētu pakļaut iznīcībai paliek atklāts. Tiesa gan, ka ne reizi cilvēce ir apstājusies uz sava iznīcības sliekšņa, lai vienotos par to, ka viena vai otra tehnoloģija to pielietojot nepareizi varētu izraisīt cilvēkam un viņam līdzīgo neatgriezenisku bojāeju - kodolbruņošanās sacensība, ozona slāņa noārdīšana, pesticīdu pārizmantošana, utt.


Vermontas universitātes pētniekiem esot sanācis panākt dzīvu robotu izveidi, kuri ir spējīgi atražoties. Tehnoloģijas pamatā esot varžu cilmes šūnas, kuras izmantojot spēcīgus programmatūru risinājumus - mākslīgo intelektu, panāk jauna veida organismu izveidošanos, kuri notiektos apstākļos spēj dzīvot un atražosties. Tā pat arī eksperementa autori norāda uz plašajām iespējām modificēt viņu vadīto bioloģisko robotu attīstību, iesaistot superdatoru un mašīnapmācību, kas esošo tehnoloģija ļautu piemērot bioloģisko robotu vadīšanu un pielāgošanai sev vajadzīgajiem mērķiem. Līdz ar ko parādītos tāda iespēja, kā bioloģiskajiem robotiem likt iznīcināt vēža šūnas saimnieka organismā vai izēst holesterīnu no asinsvadiem, tā pat arī būvējot transplantācijai nepieciešamos orgānus. Kā papildus faktors visam tiek uzsvērts, ka esošā jaunā dzīvības forma ļoti līdzinās spēles 'Pacman' siluetam - atgādinot pankūku ar iztrūkstošu sektoru, kuru varētu salīdzināt ar muti.

Tomēr, kā jau visām lietām arī šim eksperimentam un tehnoloģijai ir atradušies kritiķi, kuri cenšas vērst tehnoloģijas virzītāju uzmanību uz lietām, par kurām viņi varētu būt aizmirsuši vai palaiduši garām. Kā pirmais no jautājumiem tiek izvirzīts - mākslīgā intelekta noformulēšanas jautājums, kas esot būtisks tāpēc, lai nejauktu kāda indivīda vai indivīdu grupas interešu virzīšanu ar vienkāršu algoritmu kopumu, kas nedotu jaukt mākslīgo inetlektu ar kaut ko dzīvu, kas grib sevi implantēt un integrēties dzīvībai paredzētajā telpā. Bet vai kritiķu aktualizētie jautājumi tiks ņemti vērā rādīs laiks, jo ir diezgan daudzi indivīdi, kuri uzskata, ka viņu misija ir izveidot ko tādu, kas viņus spētu pārspēt un aprīt, padarot pašus nevajadzīgus un nepilnvērtīgus. Tapēc, jācer, ka jaunie eksperimenta rezultāti nebūs 'Pacman' spēles materiālā versija, ar kuras palīdzību mākslīgais intelekts neatņems cilvēkam un viņam līdzīgajiem tik pierasto vidi.

lasi, vērtē, komentē emotion

26 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

pofig par rakstu, spoki.lv admini ir mēsli un kompleksaini mīšļi

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👏

0 0 atbildēt