local-stats-pixel fb-conv-api

Odu dzīve8

110 0

Šogad, pamanot mazu pludiņu virs ūdens, beidzot attapos, ka tās taču ir odu oliņas. Studējot bioloģiju, vienā entomoloģijas priekšmetā man bija jāraksta referāts par malārijas odiem (Anopheles maculipennis), kuri oliņas dējot pa vienai, bet citi odi gan "salīmē" kopā, veidojot tādus kā plostiņus. Beidzot izdevās dabā šos plostiņus pašai arī redzēt. Pēc izmēriem gan tie ir ļoti maziņi, bet ko var gribēt no odu oliņām 🙂

Šo izdevību mazliet papētīt odu oliņas tuvāk, laist garām īsti negribējās, tāpēc dažus plostiņus savācu, lai apskatītu tos mikroskopā un pasekotu līdzi arī pārējām attīstības stadijām. Bērnībā arī mēdzu savākt odu kāpurus un izaudzēt odu bariņus, bet tad nebija iespēju šo procesu iemūžināt.
​Un tā šovasar tapa video par odiem.

Dzīves laikā odi iziet attīstību ar pilnīgu pārvēršanos, tas nozīmē to, ka no oliņām izšķiļas kāpuri, kuri aug lielāki, maina ādu, pēc laika iekūņojas, bet pēc tam no kūniņām izšķiļas pieauguši kukaiņi. Nepilnīgas attīstības gadījumā iztrūkst kūniņas stadija.

Interesants fakts par odiem, kurš diezgan bieži visur arī tiek pieminēts - asinis sūc tikai odu mātītes, lai varētu dēt olas, bet tēviņi nav uz asinīm kāri - uzēd ziedu nektāru un dzīvo laimīgi tālāk.

Odu dzīves cikls.

Odu kāpuri tuvplānā.

110 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Neciešu odus un zeķes!!!

7 0 atbildēt

👍

5 0 atbildēt

👍

2 0 atbildēt

👍

1 0 atbildēt

odi ir kaitinoši

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt