local-stats-pixel fb-conv-api

Īstais PSRS amerikāņa fotogrāfijās46

498 9

Droši vien būsiet dzirdējuši kā notiek ekskursijas Ziemeļkorejā. Gida pavadība drīkst fotografēt tikai to, kas atļauts. Tagad šo pašu domu var pārnest uz PSRS, kad ārzemniekiem bija aizliegts brīvi uzturēties valstī un visas ekskursijas notika VDK uzraudzībā.

Dīns Kongers bija amerikāņu fotogrāfs, kas savā laikā apmeklēja PSRS kādas 30 reizes. Viņa uzņemtās fotogrāfijas ir krāsainas, kas ļauj labāk izprast to dzīvi. Neskatoties uz visu pasludināto socreālismu šādas fotogrāfijas toreizejā presē nevarēja ieraudzīt. Visam vajadzēja būt skaistam un skatīties uz būvējamo spožo nākotni.

498 9 46 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 46

0/2000

Autor, tev derētu savu talantu izpaust jomās, par kurām tev ir ir kaut neliela sajēga, nevis par PSRS laikiem, par kuriem tev nav ne jausmas, toties ir (acīmredzot, labi apmaksāts - citu iemeslu neredzu) naids. Tev regulāri aizrāda, ka tu nejēdz, par ko raksti, un raksti pilnīgus melus.

1. Arī mūsdienās dzīvoklī kartupeļi neaug. Par ko jābrīnās?

2. Ielu tirdzniecība ir kaut kas īpašs? Toties sievietes sakoptas - frizūras, apģērbs, vīrietis arī solīds. To gan nepamanīji, centies atrast, ko varētu apdir$t.

3. Par to, ka kāds ir bijis spējīgs uztaisīt biljarda galdu ar savām rokām, būtu jāpriecājas. Mūsdienu bērni un vairākums pieaugušo neko tādu nespēj. Toties tup pie telefoniem. Labāk būtu taisījuši biljarda galdus.

4./5. Mājas kā mājas. Sakoptas, tīras. Labāk sameklē fotoattēlus, kuros ir no atkritumiem sastiķētās būdas Indijā utml. valstīs, tur būs ko redzēt un šausmināties. Bet tās tak nav PSRS, par tām nedrīkst sašust.

6./7. Kas tirgum vainas? Pat zeme tīra. Paskaties bildes no citu valstu tirgiem, kur mēslu kārta zemē.

8. Toties nemētājās vienreizlietojamās glāzes un PET pudeles visās malās. Bet par higiēnu - pameklē bildes ar mucām, kurās Āfrikā ved dzeramo ūdeni, vai ar akām, kur visi ar savām bondzelēm smeļ. Tur ir tāāādi sanitārie apsvērumi, ka PSRS ar savām regulārajām sanepidstaciju pārbaudēm ir sterilitātes kalngals. Bet atkal - ka tik noķengāt visu. 

9./10/ Ideoloģija. Vēl jautājums, kas ir tautai kaitīgāk - līķis pilsētas centrā vai gleznots Vējoņa portrets par 12 000 eiro. 18. novembra parāde šodien no 7. novembra parādes 1970. gadā daudz neatšķiras. Toreiz armijai tehnikas bija vairāk un soļoja kārtīgāk. 

11. Visās tā laika kapitālistiskajās valstīs uz ielas tirgoja ne tikai puķes. 

12. Arī šodien arī Latvijā un citās valstīs daudzas sievietes ir spiestas strādāt jebkuru darbu - arī smagu un maz apmaksātu. 

13./14. Rīgas dzelzceļa stacijā šodien nav uzgaidāmo zāļu vispār. Ir daži soliņi lielajā zālē, uz kuriem sēž bomži. Apsēsties siltumā tur nav iespējams. PSRS laikā gan tur bija uzgaidāmā zāle (pirms garās kafejnīcas, t.s., Sliekas).

15. Tu zini, kā tas egles zara barometrs darbojas? Vienkārši un nekļūdīgi. Nepiedraņķējot dabu, lai saražotu elektroniskos barometrus.

16. Un? Normālas mājas, priecīgi bērni.

17. Paskaties, kādās tukšās pļavās un purvos būvē jaunos ciematus pierīgā. Atrodi 1 atšķirību (izņemot stāvu skaitu). Frāze "sadzina iedzīvotājus" ir tipisks autora diagnozes atspoguļojums. Iedzīvotāji bija priecīgi, ja tika pie jauna dzīvokļa.

18. Lielpilsēta izplešoties ir sasniegusi tuvumā esošo ciematu. Bet autoram brīnumi par vecām mājām. Aizbrauc, paskaties uz šodienas Latvijas dziļo lauku ciematiem vai puspamestajām viensētām (kur dzīvību velk pensionāri) draņķīgās pašvaldībās. Ne to vien redzēsi.

58 0 atbildēt

Autors raksta-Kāda gan bija dzīve PSRS? Vai tāda, kur cilvēki dzīvoja daudzdzīvokļu mājās, vai arī pelēkāš vecās mājelēs, kas jau pa pusei ielīdušas zemē?

Bet dzīvoja taču...un skatoties no šodienas skatu punkta...varbūt nemaz nebija tik slikti?Nu katrā gadījumā ari patreiz pie mums tas veiksmes stāsts ir tālu ne katram sasniedzams...Un kā liekas, laikam ari nesasniegsim tik drīz...

35 0 atbildēt

ja nezini kā izskatās barakas,tad nevajag izdomāt..arī tagad būvniecībā ir daudz sieviešu,ne tik daudz apmetēju,kā bija PSRS laikos ,bet krāsotāju ir daudz..tikai neviens vairs nelēkā priekšā pakaļā ,lai visu pienestu,atnāci strādāt ,tad pati arī stiep,jo visiem maksā par darbu,nevari maksā palīgam ,lai sanes ,to ,ko nevari..

26 0 atbildēt

Nu ko lai piebilst, komentāri pilnīgi garām.. tāda sajūta ka to autors tālāk par Rīgas maģistrālajām ielām nav nekur bijis.. 

Tur kur tagad IKEA, vel gadus 10 atpakaļ bija aramzeme, kura tika apstrādāta..  - čigāns purvciemā joprojām zirgu gana.. , un man rajonā (Dārzciems, gadus 5 atpakaļ čurkas priekš šašļikiem turēja aitas.. 

- Maskačkā- tādas vecās mājas pa pilno.. bet tur jau neviens neiet- jo "čigāni bērnus ēd"...  ...

- uzgaidāmā zālē sievietēm ar bērniem - nekur pasulē tādu ideju neredzēsi - perfekti.. vismaz bērns dabūn pagulēt.. 

- laukos pilns ar nolaistām un pamestām mājām - kaut gan pamazām lauki atkopjās... 

par 15 bildi, vispār nav komentāru - idiāla manta laukos pie pirts, vai "vasarnīcā" .. kas var būt labāks par šo..  Un psrs laikos barometri, un termometri nu gan nebija deficīta prece..  pie tam - preczāki barometri joprojām tiek izgatavoti no cilvēka matiem (mata), tātad dabas barometrs ir visprecīzākais.. 

21 1 atbildēt

Rodas iespaids ka raksts ir taisīts uztaisīšanas pēc un pa pjaņu. Lasi un pie katra teikuma gribās teikt ''MAĶ TVAJU''.  Redzams ir ka kaut kas ir tulkots translīterī sajaukti laiki. Nav loģiskas hronoloģijas un pareizas izpratnes par aprakstāmajiem procesiem.  Ļoti jūtams ka autoram ir ļoti vāja faktu bāze, pareizāk nav zināšanu un dzīves pieredzes. Raksts gatavots bez rūpīgas sagatavošanās vienkārši pavirši .Tēma būtu laba un interesanta bet visu sagrauj pats autors ar savu nolaidīgo darbu. Izpildījums ļoti nepatīk. Cepumu nebūs.

16 0 atbildēt
Pirmās bildes komentārs, parāda kā esi pilnīgs tupenis... Aizbrauc uz Maskavu un paskaties. Par tādiem ceļiem un infrastruktūru Rīga tikai sapņot var. Un joprojām attīstās. Tiek taisītas jaunas metro stacijas, ceļi, tilti. Un ne jau tik rakstu tāpēc ka man Krievija simpatizētu. Skolā pat Krieviju ienīdu, krievu valodu nemācījos. Jo teicu ka man tas vajadzīgs, krievu valodā biju nesekmīgs. Jā ārpus Maskavas ceļu kvalitāte kā Rīgā... Diemžēl...
15 0 atbildēt
Bildes labas,interesantas. Bet kimentāri galīgu garām. Stapr citu arī pie mums vēl aizvien ir vecās mājas. Arī koka mājas. Un tās ir apdzīvotas. Un vasarā vēl šogad stāvēja kvasa muca ar kvasu. Utt
14 0 atbildēt

1. bilde - nu un? Tepat Rīgā var atrast jaunos projektus un blakus koka mājas. 

2. bilde - nekā briesmīga. Tā laika realitāte.

3. bilde - nu malači, ka mācēja uztaisīt paši.

4. bilde - kas tur tāds tajā mājā? Padomju filmās starp citu ir pilns ar tādām.

5.bilde -tas pats kas 4.

6.bilde - kas tāds īpašs?

7 bilde - kas tāds īpašs, ja neskaita kolorītu babku?

8.bilde - cilvēce nestāv uz vietas. Daudz kas šobrīd ir aizliegts, kas pirms 10-20-100 gadiem likās normāls.

9.bilde - muļķīgi jautājumi.

10.bilde - tāds nu tas laiks bija, nu un?

11.bilde - atkal - nu un?

12. bilde - tas pats kas pie 10.

13-14 bildes - nakšņoja, tāds nu tas laiks bija. 

15.bilde - kas te bēdīgs? Malači, ka paši mācēja uztaisīt.

16-17-18.bildes - nekā traka nav. 

Autors kā parasti - mēģinā uztaisīt sensāciju tur, kur viņas nav. PSRS ir daudz kas cits, kas bija sūd....s vai briesmīgs, priekš kam kaut kas jāpiedomā? Represijas, katastrofas, dabas piesārņojums, ražošanas kvalitāte, apkalpojošā servisa kvalitāte utt., - tikai dažas lietas, ko var uzskaitīt.

10 0 atbildēt

Par 15 bildes komentāru gan ir jāsmejas. Ja nezini ko rakstīt, tad labāk neraksti.

10 0 atbildēt

Vēl 200X. gadā, kad Latvijā uzņēmumu un veikalu izkārtnes jau sen noformēja ar datoru un izgatavoja rūpnieciski telpiskus burtus, Latvijā ar roku krāsota izkārtne gandrīz nebija atrodama, bet Amerikā nelielākās pilsētiņās visas izkārtnes bija zīmētas ar roku (turklāt kā nu sanācis). Starp citu, arī 1960. gados, no kuriem ir šīs bildes, ar roku krāsotas izkārtnes pilsētās bija retums (kiosks "Vējiņš" ceļmalā, bet ne veikali pilsētās). Un ja arī bija, tad tehniski precīzi uzzīmētas. Tas tā, par evolūciju runājot.

Un Amerikas treilerparki ir vēl nožēlojamākā stāvoklī par vecajiem Krievijas ciematiņiem (kas šajās bildēs). Atšķirība tā, ka nēģeris zemi nears, jo ir principā slinks, tātad apstrādāti lauki amerikānim ir brīnums.

emotion

Bet par to, ko nu nurš aizdomājas vai ne, lai nu domā katrs pats, nevis tu visu vietā. 

Es nereklamēju PSRS kā ideālu sistēmu, bet neciešu totāli nepamatotus izdomājumus.

7 1 atbildēt

Lestet,tev neapniik?

Ja kaadam interesee reaalais taa laika atspogullojums,bez debiiliem komentaariem,var ieiet tai saitaa(cameralabs.org),no kura autors uzcepa rakstu,pavisam cits iespaids...

5 0 atbildēt

jautriemotion un kas tad tagad ir mainījies???

4 0 atbildēt

Šitas zēniņš grib kļūt par deputātu,un šitas visa kampaņa ir''es esmu baigi cīnijies par neatkarību''. 

4 1 atbildēt

tak ko juus te nnematies ieejat tai saitaa un paarliecinaties,ka taam bildeem ir pa visam cita noziime,nekaa Lestets te pozicionee,tas amerikaanis bija no nacionaalaas ggeograafijas kanaala un apbraukaaja visu bijusho psrs,arii taalos austrumus,ziemellus u.t.t.,shiis dazzas bildes ir vienkaarshi izrautas no konteksta un piemurgoti komenti,tas arii viss...

5 2 atbildēt
Ai nu cepiens.. Ne pa tēmu ja godīgi. Amerikānim tas bija baigais kontrasts, viņi jau sen šo evolūcijas posmu izgājuši un aizmirsuši. Be te, sociālisma kalvē, šitāds anarhaisms vēl topā. Bet tiem kuri em šī bij bērnībā, reāli piedzīvotā, tie saka- un kas? Bija forši. Pat neaizdomājoties kā varētu būt ja ne tas nolāpītais......
3 0 atbildēt
Runājot par PSRS laikiem vienmēr jāparāda pats sliktākais?
3 0 atbildēt

Jāāā, nostaļģija.

3 0 atbildēt

tas autors ir pilnīgs idiots, kam nav ne mazākās nojēgas par ko viņš raksta... kārtējais amerikāņu/latviešu propogandas produkts... nez cik bērniņam gadiņu, tos laikus javna redzējis tikai propogandas bildītēs...

4 2 atbildēt
Daudzi sašutuši par komentātiem. Kas tad bija tik labs PSRS? Man, ja godīgi, nekas labs atmiņā nenāk kaut arī kādu laiciņu tiku padzīvojis pirms sabrukuma. Krievijā nekas labs nekad nebūs, jo cilvēki tur ir "lišķi".
5 3 atbildēt
Var redzēt kurš ar partijniekiem pi*ās!
2 2 atbildēt