local-stats-pixel fb-conv-api

Pašnāvības Latvijā49

Latvijai ir raksturīgi sevi izcelt tieši melno statistiku jomā. Nav nekāds noslēpums, ka uz mūsu valsts ceļiem katru gadu dzīvības atstāj ne mazums vien cilvēki, un mēs esam līderu galā, ja skatās kopsumma starp Eiropas valstīm. Jā, par šo tiek runāts daudz masu mēdijos, tiek izgudroti jauni likumi utt, lai šo statistiku samazinātu. Bet ir vēl kāda melnā statistika, kur Latvija jau ir 5. vietā pasaulē. Tās ir pašnāvības.
Nav nekāds brīnums, ka cilvēki sev padara galu. Veidi ir daudz un dažādi kā atņemt sev dzīvību. Sākot ar lēcieniem no augstiem ēku jumtiem, kur nedod Dievs kļūdīsies augstuma aprēķinos un beigu beigās paliksi šai pasaulē, un visu nožēlojamo dzīvi izdzīvosi guļot uz gultas, līdz virvei, ar kuru izrotāt savu kaklu pēdējās minūtes. Statistika mums rāda, ka visbiežākie nāves cēloņi ir vēnu griešana ar asu priekšmetu vai manis iepriekš pieminētā virve. Protams, katram ir tiesības izdomāt kaut ko oriģinālu kā aiziet prom no šīs dzīves. Lai vai kā, katru mēnesi mūsu galvaspilsētās slimnīcās nonāk ap 70 pacientu, kam nav bijusi dūša piegriezt sev skābekli pilnībā, tādejādi sevi sarētojot un sazāļojot… Mediķiem tik jābrauc un jāvāc šīs nožēlojamo dvēseļu ķermeņus un jālāpa viņi. Šaize jau baigā ir, ja dari pašnāvību un sieva/vīrs vai kas cits ātrāk pārrodas mājās un izglābj. Interesants fakts tāds, ka sieviešu īpatsvars ir lielāks nekā vīriešu, kas vēlas izdarīt pašnāvību, bet starp tiem, kas tomēr to izdara vīrieši ir līderi. Noveļu to uz sieviešu emocionālo dabu - vienu brīdi liekas, ka viss kārtībā un atrod sev cīņas sparu, lai izkļūtu no radušās situācijas, otrā brīdī rokas jau nolaistas un vienīgā doma padarīt galu. Vīriešiem loģika mazliet savādāka - ja dara, tad dara un miers. Kā galvenie iemesli, kāpēc to izdara vai gandrīz izdara ir mīlestība un nauda. Loģiski domājot, kāds emocionāli nav tik stiprs un dzīves jēgu neredz bez mīļotā cilvēka. Cita lieta, ja mīļotais cilvēks ir pāragri gājis bojā kādā nelaimes gadījumā vai kā savādāk un vienkārši nespēj samierināties, bet ir tādi, kurus pamet un šie izdomā atriebības pēc padarīšu sev galu, lai jau viņa pamocās un tad viņai būs žēl, ka es dēļ viņas to izdarīju. Nu stulbi. Tas, ka kādas attiecības beidzās, nenozīmē, ka dzīve jābeidz. Viss iet uz priekšu. Kā otrais iemesls bija nauda dēļ, kuras jāsper šāds izmisuma solis. Protams, ja galīgi finansiāli ir iebraukt auzās, un parādsaistības ir ar n-tajiem purniem, kuri izraus kaut vai tev nieri un pārdos, lai tikai tiktu atdots parāds, tad jau nav izejas, ja nu vienīgi ārvalstis. Kopējā statistika ir graujoša. Latvijā visdramatiskākā situācija, kad ik gadu pašnāvības izdarīja vairāk nekā tūkstoš cilvēku, bija vērojama līdz 90. gadu vidum. 1993. gadā sevi nonāvēja 1100 cilvēku, 1994. gadā 1033, bet 1995. gadā tie bija 1024. Nākamajos gados pašnāvību skaits lēnām sarūk. Pērn 2006. gadā tie bija 528 cilvēki. Nav nekādi patīkamie skaitļi. Laiks kad visvairāk aktivizējās iedzīvotāji uz pašnāvībām ir novembris, decembris un aprīlis. Rudens depresija? Pie tam lielākā daļa no aizgājējiem ir gados jauni cilvēki - līdz 35 gadiem.
Nobeigums: es vienmēr esmu tos cilvēkus, kas stāstījuši par plāniem sev galu izdarīt, neesmu uztvērusi nopietni, drīzāk tāda kā uzmanības izrādīšana. uzskatu, ja jau reiz esi to izplānojis, tad tas nav jāreklamē pus pasaulei, tiecoties pēc iejūtības un žēluma. Un ja vēnas tomēr griež, tas jādara vertikāli, nevis horizontāli. Lai vai kā, cilvēkus, kas spēj pieņemt šādus lēmumus uzskatu par ļoti vājiem un, kuriem nav mugurkaula. Izeju no attiecīgās situācijas gandrīz vienmēr var atrast. Tas, ka mēs ikdienā domājam galvenokārt tikai par sevi un neredzam, kas emocionāli notiek ar cilvēkiem, kas atrodas līdzās, tikai palīdz pacelt pašnāvību statistiku, bet no otras puses visu pasauli neizglābsi un katram pašam jākuļas no savas ķezas laukā.

42 3 49 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 49

0/2000
Psiholoģiski ir jāpalīdz, protams, nu un kas ka vāji cilvēki, katram ir savi trūkumi un nepilnības, man, tev, Ramim un vnk meitenei... neviens nav ideāls, un ja cilvēkam ir problēmas ar kurām viņš nespēj tikt galā, viņam ir jāpalīdz, vienmēr var izķepuroties, arī no ratiņkrēsla...
5 0 atbildēt
pašnāvība pirmkārt ir nāves grēks, jo tikai dievs ir devis dzīvību un tev tā jādzīvo otkārt - viņi ir gļēvuļi un egoisti treškart - ja dzīve galīgā pakaļā tad jau labāk iestāties franču legionā vai vienkārši ar kājām iet uz Portugāli
4 0 atbildēt
Piekrītu, ir jāpalīdz, bet es uzskatu, ka nebūt neredzam tos visus, kam tiešām vajadzētu palīdzēt..
4 0 atbildēt
Neuzskatu ka tas ir nožēlojami. Tā ir bijusi cilvēka griba un ja viņam šķiet, ka tā ir labāk, tad viņš var savu dzīves diegu pāraut dažu sekunžu laikā. Var jau būt, ka skumji. Jā skumji, bet kad man pazīstams tuvs cilvēks tā aizgāja projām, nezin kāpēc es vainoju sevi, bet pēc vairākiem mēnešiem sapratu, ka tā tomēr bija viņa izvēle. Patiesību sakot, šo skaitu stipri nemainīsi, jo tas vienkārši nav iespējams. Neviens cilvēks nezin kas otram notiek galvā. Kas viņu sāpina un kas viņam ir padomā. Domāju, ka tas ir tā iemesla dēļ, kā jau katram sanāk morāli sabrukt, tad šie sabrukumi ir tik daudz ka cilvēks nespēj piecelties un vienīgais risinājums viņam ir doties uz itkā saulaino vietu. Jūs varat to saukt par nožēlojamu, un mani pieskaitīt pie šiem nožēlojamajiem cilvēkiem. Tomēr, ir prieks par tiem, kas izšķirošajā brīdī apstājās, un saprot, ka tad daudz neko nemainīs. Un šis skaitlis būtu lielāks, ja cilvēkiem nebūtu bail. Un daudzi apstājās tikai tādēļ ,ka viņiem ir bail. cepums tev - tāda lieta vienmēr pasaulē pastāvēs.
4 0 atbildēt
job tvai!!! man pat tada doma nekad nav ienakusi taisiit pasnaaviibu,jo lai arii cik gruti butu,bet zinu ka pienaks saulainas dienas :))un par tiem kas to dara???ljoti vaji cilveeki...daudzi saka vaig drosmi,lai padariitu sev galu,bet nee vaig drosmi,lai dziivotu...
4 0 atbildēt
mans uzskats, ka pašnāvības taisa tie, kas ir pārāk vāji lai dzīvotu... ar to ir jāsamierinās
4 0 atbildēt
Abi dzimumi, protams, tik ar taadaam sievieteem nav naacies saskarties!
3 0 atbildēt
Bet visstulbaak ir tad, ja viirieshi censhas shantazheet ,sakot, ka izdariis pashnaaviibu, tas ir kronis visam!
3 0 atbildēt
Bet kas tur var būt cienīgs pašnāvība?! Japāņiem ir savāda uztveru,kuru man noetiekti pagaidām nesaprast!
3 0 atbildēt
Bet vai Tu pats spētu sev izdarit sāpīgi kāda cita dēļ! Vāji cilvēki ir tie,kas saka ka sataisīs pašnāvību ,bet to neizdara!
3 0 atbildēt
Tur īstenība saprast nav ko! Tā saka cilvēki,kuri vnk pievērš sev lieku uzmanību,kuriem gribas lie viņus pažēlo!
3 0 atbildēt
Jaunības maksimālismā arī nesapratu kā ir iespējams padarīt sev galu. Bet tagad lieliski to saprotu, un nevainoju šos cilvēkus, bet vainoju sabiedrību kopumā. Tieši sabiedrība ir tā, kas izraisa indivīdu deviantu rīcību. Pie šī arī varēji pielikt klāt kriminālnoziegumu statistiku, sodīto skaitu, slepkavību skaitu uz iedzīvotāju skaita. Ja vēlies ko pētīt un saprast, tad apskati kopskatu nevis tikai kādu konkrētu daļu vai sekas. Devianta rīcība un uzvedība mūsu sabiedrībai ir ļoti raksturīga... Un tur nu noteikti esam līderi, ja skatam pret iedzīvotāju skaitu.
3 0 atbildēt
http://melnamamba.lv/2007/11/01/pasnavibas-latvija/ Tas raksts ir tavs vai arī nozagi??????????????
3 0 atbildēt
raksts ir labs, bet tā pēdējā bilde ir tiešām superīga:D
3 0 atbildēt
Bet dažrei taču tiem vajajiem vajag tikai drusku palīdzēt un viss :) Man škiet ,ka ja cilvēks grib. tad viņš sataisa un nejau katrs spēs pats sev izdarīt sāpīgi!
3 0 atbildēt
Manis pēc var darīt kā grib, kaut gan pašnāvība nav izeja.
3 0 atbildēt
Japāņu kultūrā pašnāvība ir cienījams aiziešanas veids atšķirībā no mūsējās. Tas ir palicis no samuraju laikiem. Japāņiem sakāve ir nepieņemama. Lai kāda tā būtu.
3 0 atbildēt
nu jā sheep, piekrītu tev :P daudziem paliek bail, bet ja tā domā drosmi jau nevajag lai izdarītu pašnāvību, jo ja kāds ir izlēmis izdarīt pašnāvībū šis cilvēks vienkārši pohujā ies un izdarīs to kas viņam liekas tas īstais . Tie kas dirš ka izdarīs pašnāvību ir vienkārši debīli. Atceros, ka kaut kad lasīju, ka kaut kāds cilvēks bija teicis, ka izdarīs pašnāvību, bet neizdarīja, bet tā šī cilvēka draugs paņēma un pirmais izdarīja pašnāvību jo domāja, ka šis solītājs aizies prom. Un beigu beigās, cilvēks paliek pieskaitāms pie idiotiem, šādi spēlējot ar cilvēka nerviem un dzīvību. es saprotu, ja cilvēks saka ka izdarīs pašnāvībū un to arī mēģina, bet es nesaprotu tos kas saka, ka nomirs, bet nihuja nenomirst. dumji,.
3 0 atbildēt
Bet nolaist rokas taču ir tik viegli...
3 0 atbildēt
Nekad pat neesmu pieļāvusi domu, ka varētu sev kaut ko nodarīt..brīžiem visiem ir grūti...ir kāpumi un atkal kritumi, bet mums taču ir dota tikai viena iespēja piedzīvot to,kas esam pašlaik un tikai ar lielu gribasspēku un darbu var kaut ko sasniegt!
3 0 atbildēt
« 1  2  3 »