local-stats-pixel fb-conv-api

Mata Hari3

38 3

       Ja Tev patīk stāsti par spiegiem, varbūt Tu vēlies uzzināt, kas ir Mata Hari. Viņas īstais ir Margareta Ģertrūde Zelle (1876-1917)

       Viņas dzīve bijaļoti noslēpumaina. Lai gan Mata Hari nebija profesionāla dejotāja, viņai izdevās iekarot pasaules slavu. Kad par slepeniem sakariem ar vāciešiem Pirmā pasaules kara laikā spiedze tika nošauta, neviens nebija pārliecināts, vai viņa saņēmusi sodu pelnīti vai tomēr bijusi bez vainas. Matas Hari vārds visiem bija uz lūpām, bet dažus gadus pēc viņa nāves tika uzņemtas kinofilmas, sarakstīti romāni, un iestudētas teātra izrādes.

   20. gadsimta sākumā Mata Hari ar savām dejām savaldzināja Parīzi. Viņa dejoja tikai privātās ballītēs aristokrātiem un bagātniekiem, visādi cenšoties pārliecināt publiku, ka viņas bērnība ir pagājusi Indijā454,kur viņai nācies dejot visietekmīgākajām Austrumu radžām. Tomēr visi šie stāsti bija izdomāti. Mata Hari ir dzimusi Holandē pieticīga komersanta ģimenē. Agrā bērnībā viņa zaudēja māti. Astoņpadsmit gadu vecumā viņa apprecejās ar vācu armijas kapteini, dažus mēnešus viņi kopā pavadīja Javas salā, bet tad apmetās Parīzē. Laulība bija neveiksmīga, un tad Margareta ielaidās avantūrās, pieņemdama skanīgu pseidonīmu: Mata Hari.

       Kopš tā laika ir saglabājies ļoti daudz fotogrāfiju: viņa bija gara auguma, skaista un gracioza.

     Privātajās ballītēs Mata Hari dibināja kontaktu ar daudziem augsti stāvošiem ierēdņiem, kas atklāja viņai dažādus noslēpumus. Šo informāciju viņa uzreiz nodeva vāciešiem.

     No 1907. gada Mata Hari dzīvoja dejotājas un spiedzes dubulto dzīvi. Kad desmit gadus vēlāk viņa tika atmaskota, arestēta, un slepeni sodīta ar nāvi, neviens nespēja saprast, kā sī dižciltīgā indiešu dejotāja kļuvusi par ienaidnieka līdzzinātāju.

                                            Vai Tu zini, ka...

      Vārds, kuru viņa sev bija izvēlējusies par pseidonīmu, malajiešu valodā nozīmē "debess acs" jeb Saule.

                                     

         

38 3 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Beidz pardrukat!

2 0 atbildēt

Stulbums

2 0 atbildēt

 

        Vēl atlikuši 2 raksti, lai pabeigtu grāmatu. 

atbildot uz pavliks komentāru "Beidz pardrukat! "  

0 0 atbildēt