local-stats-pixel fb-conv-api

Maģiskais skaitlis 1322

Tā kā šodien piekdiena un vēl 13asi datums ieliku šo to par šo skaitli!

Interesanti, vai ir pasaulē cilvēks, kurš dzimis 13. datumā, dzīvo mājā Nr. 13, 13 stāvā, kuram šajā gadā, un noteikti piektdienā, paliek 13 gadi! Domāju, ka no visiem sešiem miljardiem vismaz vien tāds atradīsies.
Runājot par ciparu 12, kā harmonijas simbolu, tam pretstata skaitli 13 – “velna duci”, kas jau sen liek sarauties daudzu māņticīgu cilvēku sirdīm. Bailes no skaitļa 13 ir izplatītas visā pasaulē, tā ir sava veida fobija. Daudzās valstīs mēģina pat izbēgt no skaitļa 13. Piemēram, ASV nav autobusu ar Nr. 13, Francijā nav māju ar Nr. 13, dažās lidmašīnās nav 13. sēdvietas, pēc 12. uzreiz seko 14. Daudzās viesnīcās nav 13. numura vai 13 stāva. Kāpēc? Pievērsīsimies vēsturei.
Maijiem un actekiem skaitlis 13 skaitījās svēts un tam nebija nekādas saistības ar nāvi un iznīcību. Daudzās mitoloģijās debesis tika sadalītas 13 līmeņos un katrā no tiem dzīvoja savs dievs. Dienvidamerikas seno iedzīvotāju kalendārā bija trīspadsmit dienu nedēļas.
Jēzus Kristus bija 13 svētā vakarēdiena loceklis kopā ar 12 apustuļiem. Arī paša Kristus vārds grieķu valodā ir rakstāms ar 13 burtiem.
Skaitlis 13 ir klātesošs arī uz viendolāra banknotes. Oficiāli tiek uzskatīts, ka tas nozīmē sākotnējo apvienoto štatu skaitu. Skaitlis 13 ir arī uz visiem ASV ģērboņa elementiem. Mēs tur redza ērgļa ligzdu, kas sastāv no 13 zvaigznēm. Kreisajā kājā ērglis tur 13 bultas, labajā olīvu zaru ar 13 lapām un 13 ogām. Pat devīze “Epluribus unum” (no daudziem viens) ir ar 13 burtiem. Sarkano un balto svītru summa karogā tāpat ir 13.
Trīspadsmit ir jūdu tautas simbols, kas sastāv no divpadsmit Izraēla ciltīm un 13 – hazariem, no kuru pēcnācējiem šobrīd sastāv lielākais ebreju daudzums.
Francijas karalis Ludviķis (starp citu, trīspadsmitais) uzskatīja skaitli 13 par laimīgu. Viņš pat apprecēja Austrijas Annu, kad viņai bija 13 gadi.
Savukārt Kabala stāsta par 13 debesu strūklakām, 13 žēlastības vārtiem un 13 balzāma upēm, kuras sagaidīs svētlaimīgo paradīzē.
Antīkajā pasaulē vēl sengrieķu dzejnieks Hesiods brīdināja zemniekus nekad nesākt sēju ar skaitli 13. datumā
Ar viendievības izplatīšanos nāve sāka arvien vairāk baidīt cilvēkus un reizē ar to skaitlis 13. Tas seko skaitlim 12, kas tiek uzskatīts par absolūtu/pilnīgu skaitli, kas simbolizē dievišķo harmoniju. Skaitlis 13 sāk jaunu ciklu un tādējādi izbojā/izjauc līdzsvaru, kas ticis sasniegts līdz tam.
Tuvajos Austrumos un Ķīnā 13 līdz šim brīdim tie uzskatīts kā iejaukšanās noslēgtā un pilnīgā astroloģiskā sistēmā, kas sastāv no 12 zodiaka zīmēm. Skaitlis 13 simbolizē nāvi.
Ķīnā izmantojot mēness kalendāru, kurā gada ilgums ir 354 dienas, paejot zināma laikam bija jāpievieno 13 – garais mēnesis, kas tika uzskatīts par nelaimīgu.
Interesanti, ka daudzās valstīs, piemēram, ASV un Francijā pastāv “13-tu klubi”. Kluba biedri satiekas katra mēneša 13. datumā istabā Nr. 13 un rīko viesības 13 personām. Jāpiezīmē, ka līdz šim nevienam no kluba biedriem nekas īpaši ļauns nav noticis.
Māņticība arvien vairāk atkāpjas pagātnē. Pēc statistikas datiem, sadzīvē skaitlis 13 nebūt nav tas bīstamākais, un vidēji šajos datumos notiek tikpat nelaimes gadījumu kā citās dienās.
14 0 22 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 22

0/2000
Es gan šodien mierīga pavadīju šo dienu ^_^ Runājot par Ķīnu , tagad saprotu no kurienes skaitlis 13 skaitās nelaimīgs cipars , jeb kā tautā saka - made in Chine :D
3 0 atbildēt
dīvaini... februārī arī bija 5diena 13tais :D un tāda būs arī novembrī :D
3 0 atbildēt
Jau sen esmu atteicies ticēt skaitlim 13, melnajiem kaķiem uc māņticībām, jo zinu, ja kam ļoti tic, tas piepildās un otrādi. Diemžēl sen zināms fakts, ka vidējam latvietim patīk ticēt kam negatīvam. Esiet pozitīvi un metiet malā šīs māņticīgās blēņas, jo viss ir atkarīgs no paša cilvēka.
2 0 atbildēt
Man pilniigi nekas taads wow nenotiek 13. 5dienaa, kaut gan es ar esmu dzimis 13tajaa... :) Parasta diena, taadas pashas kaa citas
2 0 atbildēt
mani tas nerausta, esmu dzimis 13. datumā, ties gan tā bija otrdiena, bet tieši sodien svinu savu 20 gadu jubileju :)
2 0 atbildēt
Es 13. datuma garshigi paedu un tad gaju gulet :)
2 0 atbildēt
Heh nu arii es esmu dzimis 13. un cik atceros biju 13. peec saraksta liidz kaadai 9. klasei emotion
1 0 atbildēt
Man ir 13 gadi un skolā man ir 13 numurs :D
1 0 atbildēt
nu es atradu pa to melno piektdienu. : 1307. gada 13. oktobrī – piektdienā pēc Francijas karaļa Filipa IV ( saukta Skaistais) pavēles tika arestēti visi templieši viņa karalistes robežās. Visi viņu īpašumi konfiscēti. Sākās tiesas prāvas, kurās ar spīdzināšanu piespieda Templiešus atzīties, ka viņi novērsušies no Kristus ticības un piekopj elkdievību. avots: katedrale.lv
1 0 atbildēt
ā nu skaidrs, tātad 13. piektdiena bija kur citur. Bet to, ka tāds notikums bija, to es stabili atceros.
1 0 atbildēt
Ja tu domaaa to varfalameju nakti, tad taa notika 1572. gada 24. augustaa naktii, Francija.
1 0 atbildēt
kad es vēl gāju vidusskolā un mācījos vēsturi, ta atceros, ka vēstures stundā stāstīja, ka kurā tur gadsimtā vienā valstī piektdienā 13 datumā bija lielas masu slepkavības (vai tik tas nenotika Francijā, bet tik smalki neatceros) un kopš tās reizes ir iegājies, ka piektdiena 13tais ir nelaimīgais datums.
1 0 atbildēt
un tu tikko nokomenteji 13 komentaru ūūūū :D
1 0 atbildēt
es tiesības noliku 13ajā datumā :D
1 0 atbildēt
Recycler: Luudzu ievietojiet kaut ko par maģisko skaitli "1" ....
1 0 atbildēt
Padzīstu vienu kurš dzimis 13, 13. dzivoklī. bet tršajā stāvā.
1 0 atbildēt
Daudzi sanāk ka dzimuši 13tajā un visi sveiki un veseli takā dzīvs piemērs ka tas skaitlis nav ļauns! :)
1 0 atbildēt
ES ari esmu dzimis 13tajā
1 0 atbildēt
šodien bija 5diena 13tais? emotion emotion
1 0 atbildēt
esmu dzimusi 13. datumā, dzīvokļa nr. ir 13. bet nu tālāk man neturpinās gan :D
0 0 atbildēt