local-stats-pixel fb-conv-api

Kā audzēt muskuļus?59

362 10

Muskuļu augšana ir organisma adaptācijas process pie noteiktas fiziskas slodzes. To var panākt ar specializētu treniņu palīdzību, kuri ir tendēti uz muskuļu augšanu un to kvalitatīvu atjaunošanu.

 

Dažas likumsakarības

Ja salīdzina sprintera, vidējo distanču skrējēja un maratonista miesas būves, atšķirība būs redzama ar neapbruņotu aci. Kāpēc? Atzīmēsim, ka sprinteris noskrien simts metrus vienpadsmit sekundēs, izliekot savus spēkus 100% apmērā. Tas ir īslaicīgs darbs ar pamatīgu intensitāti. Savukārt vidējo distanču skrējējs noskrien piecus kilometrus 14-15 minūtēs. Visbeidzot maratonists 42 kilometrus var veikt divarpus līdz trijās stundās. Pie kam sprintera miesas būve ir atlētiska, vidējo distanču skrējējam tā ir sportiska, bet maratonistam - kalsna, dzīslaina, viegla. No tā izriet tas, ka tieši darba laiks un intensitāte, ar kādu tiek veikts darbs, nosaka muskuļu ārējā veidola veidošanos.

 

Kas jāzina par treniņu?

Trenējoties muskuļi ir jānodrošina ar tiem nepieciešamajām barības vielām. Pašu treniņu sistēmu gan jāmaina, lai muskuļi nepārstātu reaģēt uz impulsiem un nerastos pieradums. Tāpat muskuļus nedrīkst par daudz trenēt, tāpēc tiek rekomendēti pārtraukumi starp treniņiem jeb, citiem vārdiem sakot, jāņem atslodze. Treniņš ir muskuļu un organisma resursu izlietošana. Pēc tam tie atjaunošanās process skaitliski palielina nepieciešamos krājumus. Ja to atceras, tad ir garantēti panākumi un progress. Ja nē, tad uzlabojums nebūs. Sliktākā gadījumā rezultāts būs diametrāli pretējs jeb veidosies regress un tad jāatvadās no aktīva dzīvesveida un jāsamierinās ar skumjām, aizkaitinājumu un slimībām. Cerams, ka jums tā nenotiks.

 

Treniņu sistēma


Kas attiecas uz treniņiem, kuri tendēti uz muskuļu augšanu, tad to intensitātei ir jābūt augstākai par 70% un zemākai par 95% no iespējamā maksimuma. To izskaitļot ir ļoti vienkārši. Piemēram, stieņa pacelšana no krūtīm guļus stāvoklī. Tiek veikts testa piegājiens ar vienu atkārtojumu un maksimālo svaru. Pieņemsim, ka izdevās pacelt 100 kg. Sekojošā treniņu sistēma ar 70% no maksimuma izskatīsies apmēram šādi: uzliek tādu svaru, lai kopējais svars būtu 70 kg un tiek izpildīti 3 piegājieni ar 12 atkārtojumiem katrā. Starp citu, tādi aprēķini ir piemērojami visām muskuļu grupām. Strādājot ar šādu jaudu, organisms kā enerģijas avotu iztērēs ogļūdeņražus, taču vēlāk tos sāks uzkrāt. Pēc šīs sistēmas treniņos tiek pavadītas 4-5 nedēļas. Protams, svars, kas tiek izmantots, ir jāpalielina, bet obligāti visu laiku ir jāpieturas pie 12 atkārtojumiem vienā piegājienā. Nākošais solis ir pāriet uz sistēmu, kur ir 6-8 atkārtojumi vienā piegājienā ar jaudu 80-85% no maksimuma. Pie šādas slodzes, kā papildus bez ogļūdeņražiem tiks patērēts arī kreatīnfosfāts. Šai sistēmai pietiks, ja veltīsiet 2-3 nedēļas, pēc kurām ir jāpāriet uz cikla augstāko jaudu - 90-95% no maksimuma un 3-5 atkārtojumiem katrā piegājienā, veltot šim ciklam ne vairāk kā 2 nedēļas. Šajā laikā muskuļi patērē tikai kreatīnfosfātu, bet ogļūdeņraži tiek vairāk izmantoti kā papildus enerģijas avots. Pārejot no vienas treniņu sistēmas pie otras, samazinās enerģijas patēriņs. Tas nozīmē, ka kaloriju patēriņš samazinās, bet palielinās laiks, kas nepieciešams, lai trenētā muskuļu grupa atjaunotos. Pēc pēdējās treniņu fāzes, kas ilgst minētajā režīmā 2 nedēļas, ir nepieciešama atpūta 3 līdz 5 dienām. Pēc tam var veikt testa treniņu, lai pārbaudītu maksimālo svaru vienā atkārtojumā trijās disciplīnās: stieņa pacelšana no krūtīm guļus stāvoklī, rāviens stāvus un klasiskie pietupieni ar stieni. Piefiksējot rādītājus, atpūsties vēl 7 dienas un tad atgriezties pie treniņiem, pirms tam izskaitļojot sistēmas jaudu, izejot no iegūtajiem rādītājiem. Tālāk jāturpina trenēties, bet otrādā kārtībā izlaižot pēdējo cikla fāzi ar 95% no maksimuma un 3-5 atkārtojumiem katrā piegājienā. Ievērojot šo sistēmu, varēsiet uztrenēt visas muskuļu šķiedras, noregulēt muskuļu šūnu apgādi ar enerģiju, veidot skaistu ķermeni ar funkcionāliem muskuļiem. Pārskatāmības labad, ievietoju tabulu pusgada treniņiem, izejot no izklāstītās sistēmas. Vēlu veiksmi, izaiciniet un uzvariet, viss ir Tavās rokās!
Neskatoties uz to, ka olbaltumvielas nav muskuļu enerģijas avots, tomēr tās kalpo kā materiāls, no kā sastāv muskuļšķiedras, tāpēc, tās obligāti ir jāuzņem, lai nodrošinātu atjaunošanas procesus.

Uzmanību!

PIRMAIS SKAIDROJUMS!
Ogļūdeņraži sekmē muskuļu augšanu un atjaunošanos pirmajā treniņa fāzē.

OTRAIS SKAIDROJUMS!
Līdz ar jaudas palielināšanu un atkārtojumu skaita samazināšanu, muskuļi sāk uzkrāt ogļūdeņražus un kreatīnfosfātu, tādejādi tie kļūst vēl apjomīgāki un spēcīgāki.

TREŠAIS SKAIDOJUMS!
Trešās treniņu fāzes laikā muskuļi uzkrāj kreatīnfosfātu kā galveno enerģijas atjaunotāju, bet ogļhidrātus kā papildus enerģijas krājumus.

362 10 59 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 59

0/2000

atbildot uz viestards komentāru " viss tas jau sen visiem zinams " spriezot peec komenta,tev nekas nebija zinaams.

3 1 atbildēt

Nekas no šī visa nav nepieciešams. Uzaudzēt mukuļus var ļoti vienkārši cilājot savu svaru regulāri skrienot neapmeklējot svara zāli un ēdot visu to kas pagadās.

https://www.youtube.com/user/TheF0rtress/videos

2 0 atbildēt

Vienigais, kas šeit ir +/- pareizi ir salikums pa nedēļām cik % no darba svara ir jāņem, protams, no tā jēga maza, ja nav sarakstīti vingrinājumi un dara piegajieni(ir liela starpība starp krūtīm, muguru un kājām)

 

Nu netulko rakstus kuros tev sajēga maza.. Raksts noteikti bija kautkāda BCAA un amino kompleksa reklāma.

Viss ko vaig - smagi trenēties un sabalansēt uzturu - no tā šeit nav ne smakas. 

1 0 atbildēt

WTF'aaaak..Ja nejēdz rakstīt par šādām lietām tad neraksti.

1. Nepiciešams uzņemt Olbaltumvielas, Aminoskābes un BCAA. Tātad Aminoskābes ir olbaltumvielas(OBV sastāv no 20 amino skābēm) un BCAA ir viena no aminoskābēm tāpat kā Kreatīns. Pirmajās 22 nedēļās nav iekļautas FAT pie uzņemšanas - nav FAT, liela daļa no OBV aiziet pa dirsu, mazāk enerģija un galā dranķigāk aug muskļi. Nafigam 2 nedēļas vaig atpūtu CNS overlod pie laba uztura un miega nedabūsi, tātad atpūtu nevaig, protams, pie šitāda sviesta var ņemt ne tikai nedēļu. 

P.s Fat vaig arī lai labāk tests izstrādātos,vairāk testa - lielāki muskuļi, ātraka vielmaiņa, zemāks body fat līmenis.

 

Muskuļu atjaunošanos veicina OBV/FAT nevis OH. OH vaig lai būtu enerģija un lai OBV varētu atjaunot muskuļus nevis tiktu iztērēti priekš Training.

1 0 atbildēt

Pie Favorītiem... 

Exellent job! 

Simts + ieliktu ja varētu.. 

1 0 atbildēt

Piedod, bet 3-3.5 stundas ir pa ilgu. Organisms jau pirmajā stundā ir iztērējis visas barības vielas, tāpēc atlikušājā laikā tās trūkst un muskuļi sāk degt. Treniņā ir jāpavada 1-1.5 stundas.

Ja nepieciešami papildus padomi, raksti. :)

1 0 atbildēt

Smuks raksts...  + 

1 0 atbildēt

viss tas jau sen visiem zinams

2 1 atbildēt

ne jau nu visiem

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

labs

0 0 atbildēt

Neuzskatu, ka ir nepieciešamas atpūtas. Ir jāmaina treniņu veidi, sadalījums un reižu skaits piegājienā, bet ne jāņem atpūtas. Tāpat ar to intensitāti - var trenēties ilgu laiku ar 2 - 5 reizēm piegājienā vai pat ilgu laiku ar 15 - 20 reizēm piegājienā. Atkarīgs no tā, kāds ir tavs mērķis. Piemēram.,  ejot uz masu, labāk ir taisīt 2 - 5 reizes piegājienā ar pēc iespējas maksimālu svaru, lai darbinātu muskuļu šūnas un maksimāli apasiņotu muskuļus, bet, ja iet uz tā saucamo "sušku", tad labāk ir taisīt 12 - 20 reizes piegājienā. Bet īstenībā pēdējie pētījumi ir pierādījuši, ka arī taisot 12 - 20 un pat 30 reizes piegājienā, sasniedzot tā saucamo "failure" (nespēju vairs pacelt bez palīdzības), var uzaudzēt milzīgu muskuļu masu un sasniegt to pašu muskuļu hipertrofiju, kādu tu sasniedz taisot 2 - 5 reizes.

Kāds speciālists un doktors ir sadalījis mēneša treniņus mikrociklos, t.i., ar katru nedēļu palielināt ceļamo svaru un samazināt reižu skaitu piegājienā. Šī tabula ir līdzīga tam, taču atpūta nav nepieciešama, un pēc četrām nedēļās cikls sākas no sākuma. Tā kā atpūta nav nepieciešama.

Un vēl man likās interesanti, ka BCAA (sazaroto ķēžu aminoskābes) un olbaltumvielas tiek ierindotas salīdzinoši zemu, salīdzinot ar ogļhidrātiem. Protams, ogļhidrāti ir jāuzņem kā ātrie, tā arī lēnie, bet par enerģijas avotu var izmantot arī taukus. Kā arī ir pierādīts, ka ogļhidrāti nav ķermenim pirmās nepieciešamības uzturvielas, atšķirībā no taukiem un olbaltumvielām. Un BCAA treniņu laikā ir ļoti ideālas, jo palīdz muskuļiem sintezēt olbaltumvielas, kā arī palīdz uzņemtajām olbaltumvielām labāk uzsūkties.

 

Ok, man apnika drukāt. Te ir vēl daudz ko stāstīt. Ja nepieciešams padoms, rakstiet! :)

0 0 atbildēt

ja tu būtu kačalka, tad tu murmuli 6x, nedēļa neietu uz zali, jo nu maximums 4x nedeļa ir jātrenejas, ja grib rezultātus.!

0 0 atbildēt

vingrinājumiem ar hantelēm ir jābūt tādiem, lai hanteli varētu pacelt max tik 10 reizes, ja ir mērķis pieņemties svarā

0 0 atbildēt

kas tur pidarastisks? Muskuļotais augums?

1 1 atbildēt
« 1  2  3 »