Latvija jau izsenis ir slavena ar saviem māla izstrādājumiem. Lieta tāda, ka Latvijas vidienē ir diezgan daudz tīrā māla atradņu. Bet kā vērtīgākais no visiem māliem tiek uzskatīts tieši zilais māls, kurš ir sastopams ne visās vietās Latvijā. Zilajā mālā ir krietni vien vairāk mālam raksturīgais saistošais elements, kurš to izkarsējot veido stiklam līdzīgu struktūru, starp smalkākajām māla vienībām. Zilais māls ir slavens ar to, ka podniekam ir jāzin zilā māla pareizas sajaukšanas proporcijas un pareizu zilā māla mērcēšanas tehnoloģiju, jo savādāk zilā māla koncentrācija javā var būt par lielu, kas rezultējas ar materiāla trauslumu un plaisāšanu, no māla izveidotā plaucēšanas un apcepšanas gaitā. Vai tieši otrādāk, kad māla javā māla saistošā elementa koncentrācija ir par mazu, kas rezultējas ar materiāla drupenumu un šķidruma caurlaidību.
Zilo mālu pārākums pār sarkano mālu izstrādājumos:
+ Karstuma izturīgu ķieģeļu, dakstiņu izveidē, jo zilā māla koncentrācija materiālā var būt krietni vien mazāka, kā sarkano mālu
+ Krāsainiem māla izstrādājumiem, jo krāsainā elementa daudzums var dominēt māla izstrādājumā
+ Šķidrākai māla javas atjaukšanai, ja nepieciešams iekļaut kādu neregulāras formas priekšmetu māla plaucēšanas un apcepšanas gaitā
+ Vieglāku materiālu izveidei, jo pamatelements māla javā var būt ar dobu struktūru.
Ne visi spēj noteikt māla koncentrāciju jēlmālos. Lai saprastu māla īpašības un to kvalitāti. Mālus parasti novērtē ar tausti, jo jēlmālā ir lielāka koncentrācija saistošā elementa, jo tas dod glumāku sajūtu to berzējot starp pirkstiem. Savukārt mērcēšanas procesā, māla saistošais elements noslāņojas virs piemaisījuma mālos, tādējādi māla saistošais elements būs starp ūdens kārtu un māla parastajiem peimaisījumiem. Tādā veidā ir iespējams noteikt māla saistošā elementa koncentrāciju jēlmālos, ja jēlmāli tiek pareizi apstrādāti un maisīti, pēc tam ļaujot tiem nosēsties ūdens tilpumā, kurš ir lielāks, lai to izmantotu izstrādājumiem. Zilā māla saistošais elements tiek vērtēts, kā divreiz vai pat trīsreiz efektīvāks, kas zilā māla koncentrāciju javā ļauj ievērojami samazināt.
lasi, vērtē, komentē