local-stats-pixel fb-conv-api

Šausminošais kara mantojums.121

2887 16

Maz kurš zina, ka uz Valaama salas, Karēlijā, atradās internāts Otrā pasaules kara invalīdiem. Tā bija ļoti šausminoša vieta, kurā dzīvojā cilvēki no kuriem karš atstāja tikai pārpalikumus. 1952 gadā, kad vecajās klostera ēkās nolēma izveidot māju- internātu kara invalīdiem, tur nebija praktiski nekādi dzīvošanai piemēroti apstākļi. Daudzi cilvēki nodzērās, daudzi nomira, daudzi sadzīvoja ar necilvēciskām ciešanām.

2887 16 121 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 121

0/2000

Fantastisks raksts!!!!

Un tie pāris jefiņu, kas ielikuši mīnusu... nekomentēšu - es parasti rupji nelamājos ;)

4 0 atbildēt

Biju šokēta par 9. attēlu. Ne dzirdes, ne roku, ne kāju, un vēl mēms. Tikai redze vien. Iedomājieties, kas notika viņa galvā, kādas domas, tās izjūtas - vienkārši bezcerība un pilnīgs sajukums valda noteikti cilvēka prātā, jo reāli nevari nedz izteikt to, ko jūti, nedz parādīt. Pat nomirt tu nespēj ne-dabiskā nāvē, lai izbeigtu šīs neaprakstāmās ciešanas.

4 0 atbildēt
Okupanti. Tā iet, kad grib karu.
4 1 atbildēt

Super raksts! :)

3 0 atbildēt

lasīju, aizdomājos un pēkšņi sāku raudāt ....

tā ir varenliela apņēmība dzīvot un cīnīties neskatoties uz to, ka nav tā kā bija agrāk ....

 

Milzīgi Milzīgs pluss ..

3 0 atbildēt

Superīgs raksts.

3 0 atbildēt

Sirdi pluosuoši. 

3 0 atbildēt

WOW... Spēcīgākais raksts šogad!

3 0 atbildēt

Ahhh .... emotion

3 0 atbildēt

Labs raksts. Savādi tik ka pēdējā bildē vīrietim ir cariskās krievijas jostas sprādze..

3 0 atbildēt

Šie cilvēki ir pelnijuši visdzīļāko cieņu...

3 0 atbildēt

Cilvēkiem izskalo smadzenes, liek iet bīstamā misijā, iegalvojot, ka viņi būs varoņi un viņus atcerēsies. Rezultātā vienkārši izmet un pamet kad vairs nav vajdzīgi, kā vecas zeķes.  Protams, ka kara laikā daudz nedomās- iet vai neiet, un arī ja mani iesauktu, būtu jāiet. Diez vai atgrieztos. Bet runa iet par kara realitāti - tas ir netīrs, baiss, nodevīgs. Nav nekā cēla kā rāda filmās, ir vienkārši nāve un bēres, vai invaliditāte uz visu mūžu. Atgriežās retais, kam paveicas. Mātes, ieguldot 18-20 gadus lai izaudzinātu dēlu, saņem no kara tikai nedzīvu līķi, kurš nekad nedos mazbērnus. Sievas paliek par atraitnēm, kurām vienām jāaudzina bērni, un tiek izvarotas. (Kā tas notika Berlīnē).  Izglītoti cilvēki nomirst tikai tāpēc, ka izbāza galvu par ātru un dabūja svinu pierē, un visas zināšanas un iespējamais pienesums valsts attīstībai ir vienkārši zārkā, neskatoties uz to ka viņš varbūt bija ārsts, zinātnieks, profesors, izgudrotājs.  Labāk būtu bez kara, bet ir pietiekoši daudz stulbu cilvēku, kas ir gatavi mirt dēļ līdera pavēles vai reliģijas.

3 0 atbildēt

90 gadu sākumā dzirdēju viena bijušā politieslodzītā stāstu, ka reiz viņus 50 gada ziemā aizveda  pie vilciena sastāva, kurš stāvēja taigas vidū, tur viņiem pavēlēja nerunājot izkraut no vagoniem....simtiem bezcerigu invalidu un nest dziļāk taigā un likt sniegā....tur arī viņus pameta, Tas vīrs nesa invalīdu bez kājām un rokas, kurš viņam iespieda rokā auduma sainīti, kurā izrādījās ordenis, viņš esot iegaumējis numuru un ordeni izmeta...90 gadu sākumā viņš no arhīviem uzzināja ka ordenis ticis piešķirts padomju virsniekam, kurš esot miris hospitālī no ievainojumiem......

3 0 atbildēt

Dzirdējis biju par veterānu nometnēm karā cietušo hospitāļiem...... otrajā pasaules karā manā lauku mājā atradās kara hospitālis....... par piemiņu tam laikam viens ložu caurums netika aizpildīts.... lai zinātu ko šī māja piedzīvojusi. Šis man ir kkas jauns, no manis arī liels + Administrācija - šis raksts tik tiešām pelnījis medaļu.

3 0 atbildēt

man ir tik žēl tas fakts, ka gribās ielikt plusu par šo rakstu. bet pelnīti!

3 0 atbildēt

kā teica Hašeka Šveiks - karu vajadzētu padarīt par tautas svētkiem - izlaist valstu vadītājus plikus , lai izkaujas ar mietiem, kamēr tauta skatās to šovu

3 0 atbildēt

hmmmmm biju jau lasijis sito rakstu spokos kaukad vasarā bet tpt + emotion

2 0 atbildēt

fantastisks raxts, sen tādus neesmu lasījusi +  emotion

2 0 atbildēt

Patiešām labs raksts

2 0 atbildēt

Nevaru neielikt +

2 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »