local-stats-pixel fb-conv-api

Rasu dažādība Meksikā 🇲🇽5

136 0

Sveiki,

Šis ir raksts par Meksiku no sērijas par rasu dažādībām dažādās valstīs. 2017. gadā oficiāli valsts populācija ir 123 miljoni, un ir 11. vietā pasaulē pēc populācijas skaita, pati lielākā spāniski runājošā. 🌎 Vislielālā pilsēta ir galvaspisēta Mehiko, kur dzīvo ap ~9 miljoni cilvēku. Valstī ~79% cilvēku dzīvo urbanizētās vietās, un tikai 21% lauku rajonos.

Valsts populācija iedalās dažādās grupās. Vislielākā ir mestizo( 62%), tad ir etniskie iedzīvotāji( 28%), baltie( 10%) un afromeksikāņi( 1,2%).

Mestizo grupa ir spāņu 🇪🇸 imigrantu un vietējo cilšu jaukteņi, bet viņi sevi neidentificē ne ar spāņu ne vietējo cilšu kultūrām, bet individuālu.
Interesanti, ka Jukatanas peninsulā ,,mestizo” ir cita nozīme. Par mestizo sauc maiju pēctečus, kuri 19. gadsimtā nepievienojās dumpī.

Tad etniskie iedzīvotāji dalās dažādās ciltīs. Lielākās ir Nahua( ~2,4 miljoni), Maiji( ~1,4 miljoni), Zapoteki( 777 253), Miksteki, Otomi un Totonaki. Oficiāli valsts valdība atzīst 62. ciltis. Oaksaka( Oaxaca- angliski) ir štats ar visaugstāko procentu, kur dzīvo etniskie iedzīvotāji.

Balto meksikāņu priekšteči sāka iebraukt, kad spāņi sāka iekarot Acteku impēriju. Viņi pārsvarā dzīvo valsts ziemeļ un Rietumdaļā. Etniski viņi ir pārsvarā spāņi, bet 19- 20. gadsimtā sāka iebraukt franči 🇫🇷, itāļi 🇮🇹, angļi 🇬🇧, vācieši 🇩🇪 un īri 🇮🇪. Vēl iebrauca mazs skaits ebreju, krievu utt. imigrantu.
Tad valstī vēl dzīvo ~1,1 miljoni arābu. Pēc tautības viņi ir pārsvarā libāņi 🇱🇧, sīrieši 🇸🇾, irākieši 🇮🇶 un palestīnieši 🇵🇸.

Afromeksikāņi ir pēcteči no vergiem, kuri tika ievesti no Rietum Sudānas un Cape Verde 🇨🇻 TransAtlantikas verdzības periodā( apmēram ~200 000). Tā kā lielākā ievesto vergu bija melnādainie vīrieši, tad viņi ņēma vietējās sievietes par sievām.
Pie šīs grupas arī tiek pieskaitīti nesenie imigranti no Āfrikas kontinenta un Karību valstīm. Pēc populācijas viņi ir ~1,3 miljoni.

Āziešu meksikāņi ir >1% valstī. Āziešu imigrācija sākās 16. gadsimtā, kad valstī sāka iebraukt filipīnieši 🇵🇭, jo spāņu jūrnieki kuģoja starp savām kolonijām. Tad daudzi Āziešu vīrieši tika ievesti kā vergi, un viņus sauca par ,,Chino”, kas nozīmēja ķīnieši 🇨🇳, lai gan viņi nebija vienīgie Āzieši, kurus ieveda.

Interesanti, ka Meksikā dzīvo apmēram 1 miljons amerikāņu 🇺🇸. Lielākā daļa no viņiem ir pensionāri, jo dzīvošana( īre, pārtika, medicīna utt.) ir krietni lētāka nekā ASV. Ir vēl amerikāņi, kuri tur strādā vai vienkārši dzīvo, kad ir atvaļinājums.

Bez legālajiem imigrantiem ir arī daudz nelegālie. Piemēram, valstī ir imigranti no Āfrikas valstīm kā Kamerūnas 🇨🇲, Senegālas 🇸🇳, un tad vēl ienācēji no citām Latīņvalstīm ka Hondurasas 🇭🇳 un Gvatemalas 🇬🇹. Viņi pārsvarā dodas uz turieni, jo cer iekļūt ASV, bet stingrās robežkontroles dēļ ,,iestrēgst”.

PS mēģināju šo rakstu izveidot ne pārāk garu. Atvainojos, ja sanāca dažas kļūdas.

Izmantotie avoti:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Mexico
https://internationalliving.com/countries/mexico/one-million/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Afro-Mexicans
https://www.google.co.za/amp/s/www.aljazeera.com/amp/indepth/features/world-refugee-day-fleeing-cameroon-mexico-border-corpses-180616131149367.html

YouTuberis Masaman par Meksikas populāciju.
136 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

 emotion 

1 0 atbildēt
Trešā lielākā Amerikā aiz ASV un Brazīlijas? Vai tiešām Kanāda un Argentīna ir mazākas par Meksiku? Neskatoties uz to, labs raksts
0 0 atbildēt

 emotion  emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt