local-stats-pixel fb-conv-api

Par oranžmelni svītroto auduma gabaliņu.54

685 17

Šis raksts vairāk gan domāts tiem, kuri šodien sev piesprauž šo drānas gabaliņu, neko nezina un zināt nemaz negrib par šīs lentītes izcelšanos. Padomju Savienības laikā valdīja uzskats, ka Slavas ordenis, kura oranžmelni svītroto lentīti atsevišķa ļaužu grupa mēdz spraust un siet visās iespējamās vietās, dibināts 1943. gadā, 2. Pasaules kara laikā. Vieni vienīgi meli...

685 17 54 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 54

0/2000

Nevajag aizmirst, ka lentīte ir pirmkārt simbols, bet simboliem ir tāda nelāga īpatnība pāraugt savu sākotnējo vēsturisko kontekstu un eventuāli sākt nozīmēt kaut ko citu, nekā savos pirmsākumos. Un Georga lentīte te ir ne pirmā un vienīgā. Arī kristietība pielūdz krustu, kurš, ja mēs atceramies, gluži vienkārši senajā Romā bija nāves soda izpildes rīks. Kas uzdzen interesantus secinājumus - ja, piemēram, Jēzus būtu nevis piesists krustā, bet giljotinēts, vai tas nozīmētu, ka kristieši tagad nēsātu uz kakla mazas giljotīņas un pielūgtu to modeļus baznīcās? Izklausās absurdi, vai ne, bet pēc būtības no krusta tur ir ļoti minimāla atšķirība.

Arī Georga lentīte ir pāraugusi gan Jura krustu, gan Slavas ordeni (un Lielā Tēvijas kara dalībnieka medaļu, btw), un mūsdienās ir kļuvusi par pankrievisma simbolu, un pati Uzvaras diena - par krievu (vismaz Latvijā) konsolidācijas dienu, arī pāraugot savu sākotnējo nozīmi.

2 0 atbildēt

Labs raksts!  emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

Maza neprecizitāte , pirmsākumos sv.Jura ordeņa lentīte bija melni dzeltena, un tikai neilgi pirms 1. pasaules kara tika nomainīta pret oranži melno.

2 0 atbildēt

Labs raksts ... ( es to reti saku)emotion

2 0 atbildēt

piešķir par 25 gadiem dienesta? a ko darīt tiem kas nodienēja minimālos 20 gadus ? :D

lab + par rakstu un piekrītu autora piebildēm ;)

2 0 atbildēt

Pulkvedis Briedis!

2 0 atbildēt

Labs raksts!

2 0 atbildēt

foršs raksts. emotion

3 1 atbildēt

patīk kā skolnieki kuri pilnīgi neko nesaprot (vispār neko) spriedelē te par karu un vēsturi emotion Pareizi darat ka baidaties no krieviem emotion

2 1 atbildēt

a kā īsti ir ar to melno sotņu? internetā klīst kkāda atkāpe par to, ka 1906.gadā viņi arī esot izmantojuši šīs lentītes, bet te tā kā nemanu info par to.

4 3 atbildēt

Ņem un ieskaidro tai daļai cilvēku, teikšu diezgan bezcerīgi. Un parasti ar tādiem diskusijās neielaižos, jo sen sapratu, ka klausīties viņi neprot, paliek agresīvi un stulbuma pēc vēl bezsakarā nosauc par nacistu. Tādēļ sen jau ignorēju un izliekos kurls pret viņeim, tā vieglāk dzīvot. 

0 0 atbildēt

Pašos pirmssākumos ordeņa lentīte bija dzelteni melna.

0 0 atbildēt

Un vēl viena nianse, kāpēc tieši Georga lentīte ir kļuvusi ne tikai par šo svētku, bet arī par pankrievisma kā tāda simbolu. Elementāri - tā ir pieņemama visiem (nu, vai arī gandrīz visiem) krieviem. Ar citiem simboliem tik viegli nebūtu.

Mēs parasti domājam, ka visi krievi ir domā vienādi, ka viņus bezmaz vai vada `kolektīvais saprāts` no Kremļa emotion Bet tā gluži nav, patiesībā krievi kā tauta ideoloģiski ir daudz sašķeltāka nekā latvieši. Ja krieviem vēl ir plus mīnus vienprātība par Otro Pasaules karu, tad par 1917. gada revolūciju un tai sekojošo Pilsoņu karu domas ļoti dalās. Un tur ir gan antikomunisti/monarhisti/demokrāti nosacīti vienā pusē, pret komunisma simpatizētājiem un PSRS faniem otrā pusē. Un tad ir tā, ka PSRS karogs nav pieņemams vieniem, kamēr otri savukārt spļaudās par trikoloru (jo arī šo simbolu Otrajā Pasaules karā lietoja tie krievi, kas karoja 3. Reiha pusē - vlasovieši utml., un 1945. gada maijā virs Reihstāga, kā mēs visi to zinām, tomēr pacēla PSRS karogu). Tāpēc arī Georga lentīte ir lielisks kompromiss, jo to pieņem ja ne visi, tad noteikti absolūtais vairums krievu.

0 0 atbildēt
Cenšos šo visu parasti ignorēt, bet kad aizvakar braucot ar ričuku cauri uzvaras parkam, ieraudzīju uzrakstu uzrakstītu uz zemes "runā latviski" un aizpūsts ar melno krāsu bija tikai "latviski", tas gan mani nedaudz uzvilka.
0 0 atbildēt

Ja būtu tādas krāsas zeķes, nešaubos, ka vairums arī tās uzvilktu! >:(

0 0 atbildēt

Nudien neatceros, kad jau paspēju ielikt plusu :D

Starpcitu, jaunietis formā, 15. bildē.. Domāju (vai vismaz ceru), ka viņš nav no tiem "ākstiem, kuri šo auduma gabaliņu sprauž un sien nezkur", jo citādi viņš nebūtu LR jaunsargs. Patiesībā ļoti sakarīgs latviešu puika, tāču to, kādā sakarā tas karogs tur, nezinu :D

Ja viņš ir tas pats, ko domāju :D

1 1 atbildēt

manam vecvectēvam bija šāds te apbalvojums, viņš dienēja cara armijā.

0 0 atbildēt

vnk noraut, uzspļaut virsū un sadedzināt bļļļļļļ***

9 9 atbildēt

Tas nav no vienīgajiem simboliem kas nāk no senas vēstures, to skaitā arī Latviešiem ir tā saucamā svastika... kas ir diezgan aptraipīta

4 5 atbildēt