Interesanti fakti par alu
Skaņu uztveršana
Pārmērīgi patērējot alu, mazinās spēja noteikt no kurienes nāk dažādas skaņas. Šis ir iemesls, kādēļ arī kājāmgājēji samērā bieži cieš satiksmes negadījumos. Esiet uzmanīgi!
Vīrieši un sievietes
Cilvēka organismā alu absorbē ūdens. Sievietes ķermenī ir vairāk tauku un mazāk ūdens nekā vīrieša ķermenī, tādēļ sievietes organismā alkohols nonāk lielākā koncentrācijā. Tas arī ir iemesls, kādēļ sievietes pārsvarā noreibst ātrāk kā vīrieši.
Alus pirtī
Ejot pirtī, drīkst lietot maza stipruma alu 4-5.5%, jo, ņemot vērā intensīvo svīšanas procesu, alkohola daudzums asinīs praktiski būs nulle. Ja ķermeņa svars ir līdz 100 kg, tad ieteicamais daudzums ir līdz 0,33 l katrā pēršanās starplaikā, turklāt jāizdzer - 15 min laikā. Savukārt, ja ķermeņa svars pārsniedz 100 kg, katrā pēršanās starplaikā var dzert līdz 0,5 l .
Alus popularitāte
Alus ir otrs populārākais dzēriens pasaulē aiz tējas.
Alus patēriņš
Lietojot mērenos daudzumos, alum piemīt dažādas pozitīvas un pat dziednieciskas īpašības. Savukārt, pārmērīga alus lietošana var izraisīt gan nepatīkamas sajūtas, gan fizioloģiskus procesus.
Alus vēders
„Alus vēdera” rašanos patiesībā nosaka gēni nevis izdzertais alus. Tādēļ tiem, kam tāds ir, atliek vainot savus priekštečus vai arī regulāri veikt vēdera preses vingrinājumus.
Smakas
Pārmērīgs alus daudzums ne tikai bojā elpu, bet arī pastiprina sliktu ķermeņa smaku izdalīšanos. Tas noteikti Jums nepalīdzēs pretējā dzimuma pievilināšanai.
Organisma attīrīšanās
Alus ir vienīgais produkts, kas spēj attīrīt organismu no alumīnija. Tas attīra arī no smagajiem metāliem. No fiziologu viedokļa alus ir viens no sabalansētākajiem dzērieniem, kas pozitīvi iespaido vielu apmaiņas procesus un ir bagāts vitamīnu avots.
Apiņi
Apiņi ir vērtīgs dziedniecisks augs un tā labās īpašības pārmanto alus. Apiņu rūgtvielas aktivizē kuņģa sulas izdalīšanos un nomāc alū esošā alkohola nevēlamo iedarbību.
Sirds
Liela alus daudzuma patērēšana īsā laikā var izraisīt neregulārus sirdspukstus un aizelšanos.
Alus ir vienīgais dzēriens, kurā esošās apiņu rūgtvielas ir ne tikai patīkamas pēc garšas, bet arī iedarbojas uz cilvēka organismu nomierinoši un hipnotiski, mazina sāpes, veicina gremošanas procesus, aizkavē baktēriju veidošanos. Apiņi ir vērtīgs dziedniecisks augs un tā labās īpašības pārmanto alus. Apiņu rūgtvielas aktivizē kuņģa sulas izdalīšanos un nomāc alū esošā alkohola nevēlamo iedarbību.
No fiziologu viedokļa alus ir viens no sabalansētākajiem dzērieniem, kas pozitīvi iespaido vielu apmaiņas procesus un ir vitamīnu avots. Sastāvā esošie B1, B2, B6, H vitamīni noderīgi nervu sistēmas darbībai. Tie labvēlīgi iespaido matu augšanu un galvas ādas veselību. B6 grupas vitamīni aizkavē asinsvadu saslimšanu attīstīšanos. Vitamīni veicina sarkano asinsķermenīšu veidošanos. C vitamīns ir aptuveni 20-50 mg/l. Litrs alus nodrošina aptuveni 70% no dienā nepieciešamā C vitamīna daudzuma. Lai nodrošinātu organismam nepieciešamo nikotīnskābes un folijskābes daudzumu, nepieciešams lietot pusglāzi alus dienā.
Izdzerot 1 litru alus, cilvēks saņem 20% no B2 vitamīna nepieciešamās dienas devas, 32% - B6 vitamīna. Viens litrs alus nodrošina 40% no dienas nepieciešamo vitamīnu daudzuma - 0.2 mg B3 vitamīnu, 0.3 mg B6 vitamīnu, 6.5 mg PP vitamīnu.
Dzelzs uzlabo asins sastāvu, fosfors iedarbojas uz metabolisma procesiem, magnijs nostiprina sirds muskuli. Cinks ir nepieciešams, lai veidotos insulīns, hlorīdi aizsargā smaganas no iekaisumiem, mangāns veicina B vitamīna veidošanos.
Alus pēc sastāvā esošajām aktīvajām vielām ļoti maz atšķiras no apelsīnu sulas.
Minhenes alus institūta zinātnieki ir pierādījuši, ka 1 litrs nefiltrēta alus ir 10 reizes vērtīgāks par 1 piena litru.
8 pudeles alus dienā nodrošina cilvēku pilnībā ar nepieciešamo dienas enerģijas daudzumu.
0.5 glāze alus 15-20 min pirms ēšanas. Palīdz, ja nepieciešams novērst nenozīmīgas gremošanas trakta darbības traucējumus. Uzlabo kuņģa kustību aktivitāti.
Alum piemīt pretsāpju, nomierinoša, baktēriju vairošanās mazinoša iedarbība. Izmantojot šīs īpašības dažkārt var alu lietot kuņģa un 12-pirkstu zarnas čūlu gadījumā. Ārstēšanai izmanto 1 alus glāzi pirms nakts miega. Kursa ilgums 12-15 dienas.
Normālā stāvoklī kuņģī ir neliels gaisa daudzums. Ja rodas gaisa pārpilnība un tas netiek izvadīts pietiekamā daudzumā, piemēram, atraugu veidā, ieteicams lietot 1 alus glāzi pirms ēšanas. Jo alus pastiprina kuņģa sieniņu muskuļu kustību aktivitāti.
Lai veicinātu atraugas lieto atdzesētu tumšo alu 30 min pirms ēšanas pa 1/3-1/2 gl. dienā.
Zarnu trakta darbības traucējumu (caurejas) gadījumā pagatavo alus un ābolu etiķa maisījumu. ½ gl. gaišais alus un 1 tējk. etiķis. Lieto maziem malciņiem dienas laikā.
Lai mazinātu liekās gāzes vēderā palīdz alus un diļļu ēteriskās eļļas maisījums. 1-2 pilieni ēteriskā eļļa, 1 gl. alus. Izdzer visu glāzi īsi pirms nakts miega.
Hepatīta gadījumā lieto 3 ēdamk. sasmalcinātas nātru saknes, 1 litru gaišo alu. Saknes aplej ar alu un vāra 20 min, nostādina, izkāš. Dzer pa 100 ml pirms ēšanas.
Tukšā dūšā izdzerta 2/3-1 gl. alus atbrīvo kuņģi no liekajām gļotām, kas ir veselīgi lielākajā gastrītu saslimšanu gadījumos.
Aulus vannas noregulē svīšanas procesus. Vannas peldes ūdeni bagātina ar 0.5 l alus. Peldes veic pārlieku lielas svīšanas gadījumā.
1-2 gl. alus dienā ir pietiekoša deva lai aizkavētu organisma novecošanos.
Palīdz bezmiega gadījumā. 0.5 l alus, 150-200 g salātu lapas, skābs krējums, sāls pēc garšas. Pagatavo salātus un uzdzer alu.
Vācu tautas metode pret saaukstēšanos. Alu sasilda ūdens peldē līdz 30 C un izdzer. Ļoti spēcīga sviedrējoša iedarbība.
Ir tautas metode, ko pielieto saaukstēšanās gadījumā. 1 karote medus, 1 krūze sasildīts alus.
Sasildītam alum pievieno arī olu, krustnagliņas, kanēli u. c. Labāk izmantot tumšo alu (porteri). Vēlams lai alus būtu dabisks bez konservantiem un stabilizatoriem.
Vecākiem un novājinātiem cilvēkiem iesaka izdzert glāzi alus no rītiem. Kurs ilgst 7-10 dienas. Pēc tam pārtraukums uz 2 nedēļām. Kursu atkārto 3-4 reizes.
Recepte – 50 g apiņi, 50 g baziliks, 50 g lavanda, 50 g raudene, 50 g amoliņš, 50 g piparmētras, 50 g melisa, 50 g liepu ziedi. 2 ēdamk. šī maisījuma pievieno 7 gab. krustnagliņas, 3 svaigas citrona lapiņas, 1 tējk. kanēli, 1 tējk. apelsīnu miziņas un aplej ar 0.5 l verdoša ūdens, nostādina termosā 10 stundas. Lieto pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas. Dziedniecības kurs 1 mēnesis.