local-stats-pixel fb-conv-api

Nezināmā Černobiļas avārija14

166 2

26. aprīlī tiek atzīmēta kārtējā Černobiļas kodolkatastrofas gadadiena. Bet vai kāds zina, ka šajā elektrostacijā ir notikušas vismaz 3 avārijas ar ievērojamu radiācijas noplūdi?
PSRS pastāvēšanas pēdējās dienās notika avārija otrajā energoblokā. Īssavienojums kabelī izraisīja patvaļīgu, nekontrolējamu turbīnas ieslēgšanos. Turbīna darbojās vien 30 sekundes, bet ar to pietika, lai tiktu saārdīti gultņi un ģenerators. Notika eļļas un ūdeņraža noplūde. Kā varējāt redzēt reportāžās no Fukušimas, ūdeņraža sprādzienam ir ārkārtīgi graujošs spēks. Arī 1991. gada 11. oktobrī tika pamatīgi bojāta turbīnu zāles telpa, norauts jumts, sagrautas konstrukcijas, izcēlās milzīgs ugunsgrēks. Radās problēmas ar reaktora dzesēšanu. Triecienvilnis un ugunsgrēks pacēla gaisā nenovāktos iepriekšējās avārijas atkritumus. Vēl mazliet un būtu uzsprādzis reaktors. Miglainā video redzams, ka sagrautajā turbīnu zālē darbojas vairāki autoceltņi. Bojā gājušo un ievainoto gan neesot bijis, bet vairāki darbinieki dabūja virsnormas apstarojumu. Otrais energobloks tā arī vairs netika iedarbināts. Pēdējais strādājošais AES reaktors tika apturēts 2000. gada 15. decembrī.

Bildes un detalizētu aprakstu var paskatīties šeit: https://maxim-nm.livejournal.com/360856.html

166 2 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000
Kārtējā nolaidība!!!
6 0 atbildēt

Nezināju. emotion  emotion 

5 0 atbildēt

Akdievs, kā varēja tur sūtīt cilvēkus? Tak jeibali tā valdība. Lai paši brauktu būtu tur un kaut ko pētītu.

5 0 atbildēt

problēma bija tā, ka ģeneratorus dzesēja ar ūdeņradi. Hēlijs bija kapitālistisko valstu īpašumā un to psrs nevarēja dabūt. Starp citu, ar 3.reihs ar fīreru priekšā nevarēja dabūt no ASV hēliju, lai to pumpētu dirižabļos, tāpēc notika notika lielākā dirižabļa katastrofa. 

Bet psrs ne citu kļūdām nemācās, pašiem kļūdu nav, tāpēc dzesēšanā izmantoja ūdeņradi. Arī Ignalinā ģeneratoru dzesēšanā izmantoja ūdeņradi, līdz lietuva atguva neatkarību un dabūja hēliju. 

RBMK (reaktor boļšoj močnosķi kanaļnij) reaktori ir paliels šrots salīdzinot ar VVR (vodo - vodnoj reaktor) reaktoriem, RBMK izmantoja tikai tāpēc, ka tiem ir vienkārša ekspluatācija un liela jauda. Ja 60.gadu beigās RMBK jauda bija no 1000 līdz 1500MW, tad VVR reaktoru jauda bija ap 400MW. Toties VVR reaktors nav uzspridzināms, tam ir speciāls dibens, kurā satek izkusušais materiāls, reaktoru izceļ no vietas ar speciālu krānu, vietā iemontē jauno reaktoru un dragā tālāk.

Tikai tagad VVR reaktoru jauda ir virs 1000MW - apritē ir VVR 1200 un sāk būvēt VVR 1400 reaktorus. Cik atceros, VVR 1000 un 1200 ir somijā un zviedrijā. Baltkrievijā arī būs VVR 1200 tipa reaktori, līdz ar to leiši var sprēgāt cik grib, baltkrievu aes darbojošā režīmā būs drošāks nekā nestrādājoša Ignalinas aes ar saviem RBMK reaktoriem.  

3 0 atbildēt

emotion

2 0 atbildēt
👍🤔
2 0 atbildēt

Shits happend..

0 0 atbildēt