Šodien jums sīkāk pastāstīšu par šokolādi, raksts ņemts no žurnāla. :)
Vispirms bija šokolādes dzēriens, pēc tam radās pati šokolāde. To cilvēce pazina jau vairāk nekā pirms trīs tūkstošiem gadu. Pirms europieši atklāja Amerikas kontinetu, - Meksikas līča piekrastē- dzīvoja indiāņi olmeki. Liecību par šo seno civilizāciju ir ļoti maz, bet arheoloģiskajos izrakumos atrasti seni trauki, kuros vārīts dzēriens no kakao pupiņām.
Līdz pat 19.gs. sākumam šokolādi lietoja tikai šķidrā veidā- dzerot. Cilvēki ilgu laiku nemācēja iegūt tīru kakao sviestu, kas ļauj šokolādei saglabā cietu formu. Tas izdevās tikai 1819. gadā šveicietim Fransuā Luī Koljēram, kurš izgatavoja pirmo cieto šokolādes tāfelīti. Gada laikā tika uzcelta arī pirmā šokolādes fabrika. Drīz tās atvēra visā Eiropā. 1875. gadā tika izdomāta piena šokolāde. Galvenais tās komponents ir piena pulveris.
Veselīga
Šokolāde satur daudz vērtīgu vielu, piemēram A, B un D vitamīnus, palīdz imunitātei, bet ķīmiskās vielas flavonoīdi nostiprina asinsvadus un uzlabo garastāvokli. Šokolādē ir arī nedaudz kofeīna, kas stimulē nervu sistēmu- rada možumu, samazina nogurumu un uzlabo garastāvokli. Starpcitu melnā šokolāde ir veselīgāka par piena, jo tajā ir mazāk kaloriju.
Brīnumlīdzeklis
Senāk cilvēki domāja, ka šokolāde ne tikai ārstē no dažādām slimībām piemēram saaukstēšanās, drudža, diloņa, bet arī pagarina cilvēka mūžu.