local-stats-pixel fb-conv-api

Fakti par sieviešu sirds veselību0

24 0
FAKTI PAR SIEVIEŠU SIRDS VESELĪBU


Katru gadu pasaulē no sirds slimībām mirst vairāk nekā 8,6 miljoni sieviešu. Tas ir vairāk nekā sievietes, kuras mirušas no vēža slimībām, tuberkulozes, HIV/AIDS un malārijas kopā. Eiropas dati liecina, ka 43% vīriešu un 54% sieviešu mirst no sirds un asinsvadu slimībām, infarkta vai koronārās sirds slimības, 21% vīriešu un 17% sieviešu mirst no dažāda veida vēža slimībām, 36% vīriešu un 29% sieviešu konstatēti citi nāves iemesli.
(Allender S, et al. European cardiovascular disease statistics, edition 2008) Kopš 1997. gada mirstība no sirds un asinsvadu slimībām pieaugusi par 1,3% gadā. Pēdējos gados pieaug sieviešu mirstība no kardiovaskulārām slimībām tieši vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem. Koronārās sirds slimības piemeklē 1 no 8 sievietēm vecumā no 45 līdz 54 gadiem un 1 no 3 sievietēm pēc 65 gadu vecuma. Vīriešus sirds slimības piemeklē agrākā vecumā nekā sievietes, taču sievietēm slimības norise un ārstēšana ir krietni sarežģītāka un biežāk sastopamas komplikācijas. Sievietēm, kurām konstatē koronāru sirds slimību, iznākums ir mazāk labvēlīgs nekā vīriešiem (hospitālā mirstība ir 16% pret 11%), ja laicīgi konstatē

Kas ir Koronārā sirds slimība?
Sirdi apasiņojošo asinsvadu (vainagartēriju) stenozējoša ateroskleroze, kuras rezultātā netiek nodrošināta pilnvērtīga sirds muskuļa (miokarda) apasiņošana.

Kas ir Kardiovaskulārās slimības?
Ateroskleroze organisma svarīgākajos asinsvadu baseinos – sirds, smadzeņu, nieru un perifērajās, piemēram, kāju artērijās.

Kas ir Ateroskleroze?
Asinsvadu slimība, kam raksturīgs asinsvadu iekšējās sieniņas bojājums ar holesterīna izgulsnēšanos, kas var izraisīt sirds mazspēju, invaliditāti vai pat nāvi.

24 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000